Tahukah anda bahawa Vaseline melangkaui bibir dan luka yang pecah-pecah?  Juga dirujuk sebagai jeli petroleum, yang merupakan bahan utama Vaseline, ia dicipta pada tahun 1800-an sebagai balsem penawar dan telah menjadi makanan ruji rumah sejak itu.

Atas sebab itu, salap multitasking biasanya boleh didapati di setiap kabinet ubat.  Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjimatkan anda dalam banyak situasi isi rumah jika anda tahu cara menggunakannya dengan potensi penuhnya.

Daripada menghilangkan kesan kotoran hinggalah menghalau serangga perosak, berikut ialah tujuh cara yang tidak dijangka untuk menggunakan Vaseline yang mungkin tidak pernah anda fikirkan.

ARTIKEL BERKAITAN: Rupannya Jeli Petroleum Bukan Je Lembapkan Bibir, Tapi Macam-Macam Tip Cantik Untuk Tampil Lebih Vass

Hilangkan Calar

Anda boleh membaiki calar kecil pada permukaan kayu dan perabot kayu.  Hanya buih salutan tebal jeli petroleum pada calar.  Tunggu 24 jam sebelum mengeluarkan lebihan dengan kain, dan sapukan kawasan itu sambil anda menggosok sedikit baki ke dalam kayu.

Kilatkan kulit

IKLAN

Begitu juga, anda boleh menghilangkan kesan dan calar pada perabot dan kasut kulit dengan menggunakan Vaseline.  Ia bertindak sebagai pengganti pengilat kulit dalam secubit.  Gunakan kain untuk menggosok sedikit pada tempat yang dikehendaki.  Selain itu, ia menghidratkan kulit dan meningkatkan kilauan kerana ia menghilangkan calar.

Lindungi semasa mengecat

Sukar untuk mengeluarkan semua perkakasan dan tombol pintu anda semasa mengecat.  Sapukan lapisan jeli petroleum di mana-mana sahaja anda mahu mengelakkan cat, dan ia akan dapat dipadamkan dengan mudah sekiranya berlaku percikan penyangak.

Pelincir Engsel

IKLAN

Selamat tinggal, pintu berderit dan tingkap yang sukar dibuka.  Vaseline boleh menjadi bantuan besar untuk menambah pelinciran yang sangat diperlukan pada engsel pintu dan kunci selempang tingkap.  Hanya sapukan jumlah nipis di seluruh kawasan sasaran, dan sapukan semula setiap beberapa bulan mengikut keperluan.

ARTIKEL BERKAITAN: Muka Licin Bak Kulit Telur Dengan 3 Campuran Resipi Dan Jeli Petroleum.

Hilangkan Noda

Jeli petroleum juga kadangkala boleh digunakan sebagai penghilang noda rahsia.  Jika anda mengalami kesan solek pada tuala, cadar atau bantal, anda boleh menggunakan kain lembap dan sedikit Vaseline untuk mengangkat kotoran sebelum mencuci.  Biasanya kotoran solekan boleh menjadi sangat sukar untuk ditanggalkan, tetapi Vaseline membantu mengeluarkan minyak dalam solekan lebih baik daripada penanggal lain.

Elak mentol Lampu melekat

IKLAN

Mentol lampu luar boleh mempunyai kebolehan untuk melekat pada soket selepas tempoh yang lama, meninggalkan anda dengan tugas untuk cuba membuka mentol yang degil tanpa memecahkan kaca.  Jika anda menyapu sedikit Vaseline pada pangkal mentol sebelum menanggalkannya, ia akan membantu mengelakkan masa.

Menjauhi Perosak

Sesiapa yang ada masalah semut boleh guna petua ini!  Salutan Vaseline memerangkap perosak terkunci darat di jejak mereka.  Sama ada di ambang tingkap atau di sekeliling tepi mangkuk makanan kucing, anda boleh menggunakan jeli petroleum untuk membekukan semut dan menangani masalah anda.

Nah mudahkan! Secara amnya jeli petroleum ini dapat membantu masalah dengan cepat, tetapi jika ianya berlanjutan perlu rujuk pada pakar. Selamat mencuba!

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/4fax4pyQvRY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI