Melalui amalan harian yang dianjurkan oleh Islam juga, kita mampu menjadikan wajah kelihatan awet muda. Sebenarnya dalam Islam sendiri anda menganjurkan kita untuk melakukan amalan-amalan dalam memelihara kecantikan wajah.

Tidak salah untuk menggabungkan regim kecantikan bersama dengan amalan-amalan seperti yang dianjurkan dalam Islam malah usaha untuk menjaga kecantikan menjadi lebih sempurna.

Gabungan penjagaan wajah serta amalan yang dianjurkan dalam agama Islam menjadikan rutin penjagaan kecantikan jadi sempurna.

Amalan Buat Wajah Awet Muda Menurut Islam!

Tak ‘Make Up’ Pun Wajah Naik Seri Dan ‘Awet Muda’? Ini 5 Caranya Menurut Islam!

Petua 1 : Sebelum mandi dan memberus gigi, amalkan petua ini. Urut wajah dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat Nabi tiga kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

IKLAN

Petua 2 : Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yang baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.

Petua 3 : Semasa berdandan di waktu pagi, baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke bahagian wajah berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi.

Artikel berkaitan: Tak Luput Ditelan Zaman! Petua Kecantikan Nenek Moyang Ini Kekal Relevan, Paling Penting ‘Pocket Friendly!’

IKLAN

Petua 4 : Agar wajah tampak muda daripada usia yang sebenar, amalkanlah petua ini dengan jujur dan ikhlas. Setiap kali selepas solat subuh, bacalah surah Yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja.

Petua 5 : Hafal ayat 35-38 surah Al-Waqiah. Bacalah dalam hati setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

Melalui amalan-amalan ini In Shaa Allah, aura wajah akan terserlah. Perlu diingatkan juga bahawa kecantikan bukan sahaja tertumpu pada segi luaran sahaja tetapi juga dalaman. Hati yang bersih dan ikhlas akan memancarkan seri wajah seseorang secara semula jadi.

IKLAN

Sumber kredit: Islam Itu Indah

Artikel berkaitan: Masih Amalkan ‘Petua Tradisional’, Rahsia Kulit Amira Othman Kekal Remaja Dan Glowing!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI