Walaupun earbud berkilat, anda mungkin tidak menyedari ia kotor walaupun hanya menggunakannya hanya sekejap. Bersama-sama dengan sarung earbud yang boleh menunjukkan haus dan lusuh, fon kepala tanpa wayar sepenuhnya diketahui dapat menarik kotoran, kotoran dan juga tahi telinga semasa digunakan.

Jom lihat cara membersihkan kedua-dua earbud dan sarungnya dengan selamat untuk menjadikannya kelihatan baharu semula.

Cara Membersihkan earbud

Sebelum anda mula membersihkan earbud, adakah ianya kalis air. Berita buruknya ialah tidak, earbud tidak kalis air. Oleh itu, semasa membersihkan fon telinga atau bekas, anda perlu menggunakan sedikit air. Tetapi syukur, terdapat beberapa cara untuk membersihkan earbud tanpa merosakkan elektronik halus di dalamnya.

Gunakan kain mikrofiber

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

Salah satu alat yang paling diperlukan yang anda boleh miliki semasa membersihkan earbud, serta hampir semua peranti elektronik lain, ialah kain mikrofiber. Jika tidak, pastikan anda mengambil satu untuk membersihkan earbud anda. Dua pek Kain Pembersih Mikrofiber MagicFiber ini adalah cara terbaik untuk mulakan.

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

BELI DI SINI: Shopee

Kain mikrofiber dibuat dengan beribu-ribu gentian kecil, kain ini boleh menyerap dan mengeluarkan habuk, minyak, cap jari, kotoran dan hampir semua perkara lain yang boleh mengotorkan earbud anda. Ia boleh melakukan semua ini tanpa memerlukan sebarang produk pembersih mahupun air dan kain ini berfungsi dengan baik. Dengan kain mikrofiber, ambil setiap earbud dalam satu tangan dan lapkannya. Letakkan sedikit tekanan pada kain untuk menghilangkan lebih banyak kotoran degil.

Gunakan kit pembersih selamat elektronik

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

IKLAN

Jika kain mikrofiber tidak dapat membersihkan earbud anda sepenuhnya, terdapat produk lain yang boleh membantu. WHOOSH ialah pembersih bukan toksik dan tidak berbau yang hebat khusus untuk elektronik. Tiada alkohol atau ammonia dalam formula. Terdapat banyak kit permulaan tersedia yang berbeza. Kit Pembersih Skrin WHOOSH ini termasuk dua botol formula dan tiga kain mikrofiber.

 

Untuk membersihkan earbuds anda, semburkan sedikit formula pada salah satu kain yang disertakan, kemudian padam setiap earbud secara berasingan. Apabila membersihkan dengan WHOOSH, pastikan anda mengelakkan kedua-dua mikrofon dan bukaan pembesar suara.

BELI DI SINI: Shopee

Dapatkan swab kapas untuk membersihkan kotoran

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

IKLAN

Gunakan earbud untuk sebarang tempoh dan anda akan perasan bahawa tahi telinga cenderung terkumpul di sekitar bukaan fon telinga. Selain daripada menjadi kasar, tahi telinga juga boleh merendahkan kualiti bunyi daripada earbud.

Untuk menjadikan tahi telinga sebagai masalah anda, ambil kapas kering. Tolak perlahan-lahan di sekeliling jaring pembesar suara dan keluarkan sebarang lilin. Anda juga boleh menggunakan swab kapas untuk membersihkan bukaan jejaring mikrofon. Untuk penyingkiran kotoran dan lilin yang lebih keras, pertimbangkan untuk menggunakan alat lembut.

Sesuatu yang anda ingin elakkan ialah objek kecil dan tajam seperti pencungkil gigi. Walaupun kelihatan menggoda untuk menggunakannya untuk membersihkan tahi telinga, tekanan yang terlalu banyak boleh menyebabkan anda menembusi penutup mata AirPods secara tidak sengaja dan merosakkan fon telinga secara kekal.

Gunakan Kit Pembersihan earbud

Set Pembersih ini menawarkan dua cara berbeza untuk membersihkan earbuds anda. Satu hujung alat menawarkan hujung lembut bulat, sesuai untuk membersihkan sekitar gril mesh earbuds dan mengeluarkan tahi telinga yang melekat. Di sisi lain ialah berus berbulu lembut. Set ini juga termasuk kain mikrofiber. Pastikan juga untuk membersihkan sebarang serpihan dari sarung earbuds dengan berus lembut dan kering.

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

IKLAN

BELI DI SINI: Shopee

Walaupun anda mungkin ingin memasukkan sesuatu yang lain ke dalam port pengecasan untuk membersihkannya, seperti pencungkil gigi, anda harus mengelak daripada berbuat demikian. Ia boleh merosakkan sentuhan logam Lightning dan menyebabkan masalah pengecasan. Seterusnya, tiba masanya untuk menangani kes pengecasan itu sendiri. Gunakan semburan WHOOSH pada kain mikrofiber dan lihat sekeliling dan sarung earbuds untuk mengelapnya sehingga bersih. Pastikan anda menjauhi port pengecasan.

Pertimbangkan menggunakan sarung pelindung

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

Menggunakan sarung earbud menawarkan beberapa kelebihan, seperti melindungi sarung daripada kotoran, ia juga boleh melindungi sarung dan fon telinga anda daripada titisan dan bunyi. Ramai yang menawarkan carabiner untuk membantu memastikan sarung itu dipasang dengan selamat pada dompet, beg galas atau sesuatu yang lain. Itulah kelebihan yang besar, kerana sarung earbud mudah hilang kerana saiznya yang kecil. Pembersih ini juga bagus untuk menyerikan elektronik lain, seperti Apple Watch, iPhone, iPad dan banyak lagi.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tahi Telinga Melekat Di ‘Earbud’, Boleh Membahayakan. Ini Cara Bersihkan!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI