Secara umum, tidak ada makanan yang “baik” atau “buruk”, semuanya ada ada kepentigan secara sederhana. Tetapi terdapat beberapa makanan yang lebih buruk untuk kesihatan anda daripada yang lain dan harus dielakkan jika boleh.

Bagi wanita yang cuba hamil, ingin mengimbangi hormon mereka, atau ingin mengelakkan penyakit kronik, terdapat satu lagi lapisan komplikasi kesihatan yang perlu dipertimbangkan. Sesetengah makanan ini dikenali sebagai pengganggu hormon, manakala yang lain boleh meningkatkan peluang anda untuk menghidap penyakit kronik. Dan jika anda cuba hamil atau sedang menyusu, terdapat beberapa larangan utama dalam senarai ini.

Sama ada makanan ini mengacaukan kesuburan anda atau meletakkan anda berisiko untuk penambahan berat badan dan penyakit jantung, ini adalah beberapa pilihan yang tidak sihat yang tidak sepatutnya ada dalam pinggan anda. Pada asasnya, ini adalah makanan paling teruk untuk wanita yang perlu dielakkan.

Jika Anda Cuba Untuk Mengandung

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Sama ada anda merancang untuk melahirkan bayi dalam tempoh lima bulan atau lima tahun, pastikan anda menjauhi makanan ini.

1. Alkohol (bukan islam)

Wanita yang minum sekurang-kurangnya satu minuman beralkohol setiap hari berisiko 50 peratus lebih besar untuk mengalami ketidaksuburan berbanding wanita yang tidak minum, menurut satu kajian yang dipercayai. Tukar koktel kegemaran anda dengan air berbuih dengan buah segar, sekurang-kurangnya sehingga anda selesai menyusu.

2. Daging merah

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Jika stik berair atau daging rangup adalah sebahagian daripada diet biasa anda, ia boleh memberi kesan negatif kepada keupayaan anda untuk hamil. Wanita yang makan paling banyak protein haiwan mempunyai peluang 39 peratus lebih besar untuk menjadi tidak subur. Penyelidik yang sama mendapati bahawa orang yang mengambil jumlah protein berasaskan tumbuhan yang tinggi kurang berkemungkinan menghadapi masalah ketika cuba hamil.

3. Yogurt tanpa lemak

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Jika anda peminat tegar yogurt lebih baik ambil yogurt Greek dengan sedikit lemak. Dan ia jelas, lebih baik. Yogurt tanpa lemak, terutamanya yogurt berperisa, boleh menjadi bom gula yang meningkatkan gula darah dan tahap insulin anda. Ia juga boleh menjejaskan keupayaan anda untuk hamil. Satu kajian bahawa wanita yang makan jumlah tinggi tenusu rendah lemak mempunyai risiko 85 peratus lebih tinggi untuk kemandulan ovulasi berbanding wanita yang makan sedikit atau tidak tenusu rendah lemak.

Jika Anda Cuba Menurunkan Berat Badan

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Antara mengimbangi hormon dan menangani gangguan metabolik khusus wanita, menurunkan berat badan bagi wanita adalah amat sukar. Berikut adalah makanan yang perlu dielakkan untuk menurunkan berat badan.

IKLAN

4. Roti putih

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Anda mungkin berpendapat roti putih adalah pilihan yang lebih baik, tetapi kedua-duanya adalah karbohidrat yang ditapis dan badan anda memproses karbohidrat yang ditapis sebagai gula. Karbohidrat ditapis telah dilucutkan daripada hampir semua seratnya, ini bermakna ia menyebabkan gula darah anda meningkat dan tahap insulin meningkat. Salah satu masalah bagi wanita yang mempunyai sindrom ovari polikistik, atau PCOS.

Wanita yang mempunyai PCOS berkemungkinan mempunyai rintangan insulin, yang bermaksud badan mereka tidak bertindak balas apabila insulin dihasilkan untuk memetabolismekan glukosa, seperti glukosa yang dihantar daripada karbohidrat ditapis. Ini membenarkan gula, darah tinggi dan pertambahan berat badan, terutamanya di kawasan perut. Wanita yang mempunyai PCOS dan rintangan insulin harus mengehadkan semua pengambilan karbohidrat yang ditapis, tetapi jika anda perlu mendapatkan roti, jadikan ia jenis 100% bijirin,

5. Diet Soda

Fikirkan soda diet adalah cara terbaik untuk mengurangkan kalori dan meningkatkan penurunan berat badan? Fikir semula. Sudah tentu, ia bebas kalori dan gula, tetapi ia penuh dengan bahan kimia dan bahan tambahan yang menakutkan. Dan ia sama buruk untuk perut anda seperti soda biasa. Individu yang minum soda diet secara kerap mempunyai hampir tiga kali ganda jumlah lemak perut dalam tempoh 9 tahun berbanding mereka yang tidak minum soda diet. Buang soda sama sekali dan teguk air berkilauan dengan buah segar. Lebih baik lagi, bancuh teh.

6. Jus buah-buahan

Ramai menganggap jus buah-buahan semulajadi mestilah sihat kerana ia diperbuat daripada buah-buahan. Dan pastinya, jus oren atau limau gedang segar yang diperah dilengkapi dengan vitamin dan mineral penting seperti vitamin C, tetapi ia juga sarat dengan gula. Oleh kerana penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu wanita, mati akibat komplikasi yang berkaitan setiap tahun, bom gula jenis ini harus dielakkan. Apa-apa sahaja yang mengandungi glukosa, fruktosa atau apa-apa jenis gula adalah tidak baik untuk jantung anda kerana ia meningkatkan keradangan dan keradangan menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Gula cair lebih teruk untuk badan anda, ia akan meningkatkan gula darah anda dengan lebih cepat dan menggalakkan peningkatan insulin, yang akan membuatkan anda mengemaskan berat badan. Pilih untuk makan buah yang mengandungi serat penting yang akan membantu anda mengawal gula dalam darah anda.

IKLAN

Untuk Kesihatan Jantung yang Lebih Baik

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu wanita. Pastikan anda menjaga kesihatan jantung anda dengan mengelakkan makanan ini yang membebankan hati anda.

7. Biskut Sejuk Beku

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Bukan sahaja gula menjadi punca utama penyakit jantung, tetapi juga lemak trans. Lemak trans dalam makanan yang diproses, ia masih bersembunyi dalam banyak makanan yang dibungkus. Biskut Buttermilk, walaupun label pemakanan menyenaraikan “0 gram” lemak trans, ia dibuat dengan minyak kacang soya terhidrogenasi, yang bermaksud terdapat jumlah surih lemak berbahaya ini dalam biskut. Itu bukan bermakna anda tidak boleh menikmati biskut lagi, tetapi cuba buat sendiri dari awal untuk hidangan sekali-sekala. Jika tidak, berpegang pada produk roti yang lebih baik untuk anda.

8. Krimer Kopi

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Satu lagi sumber licik lemak trans ialah krimer kopi bukan tenusu, yang sering kali dibuat dengan minyak terhidrogenasi trans-lemak. Ramuan dalam rasa Coffeemate Original, contohnya, termasuk: pepejal sirap jagung, kacang soya terhidrogenasi separa atau biji kapas terhidrogenasi separa. Malah jumlah surih lemak trans yang diproses ini mungkin tidak baik untuk jantung. Lebih baik berpegang pada percikan susu penuh sebaliknya. Mencari sesuatu yang bukan tenusu? Cuba krimer yang dibuat dengan susu badam dan santan, tanpa pemanis atau perisa tiruan dan akan menambah rangsangan rasa berkrim pada kopi anda.

9. Marjerin

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

IKLAN

Seperti krim kopi, alternatif mentega seperti marjerin selalunya dibuat dengan minyak terhidrogenasi separa, salah satu sumber lemak trans yang paling biasa. Lemak jenis ini bukan sahaja dikaitkan dengan penyakit jantung, tetapi ia juga boleh mempercepatkan penuaan kulit! Lemak trans menjadikan kulit lebih terdedah kepada sinaran ultraungu, yang boleh mengundang penuaan kulit pramatang dan kedutan dalam. Langkau makanan berkolesterol tinggi ini dan kekalkan dengan minyak zaitun yang menyihatkan.

Untuk Kesihatan Keseluruhan yang Lebih Baik

Daripada osteoporosis kepada kesuburan, makanan ruji ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan wanita khususnya. Pastikan anda menjauhi makanan yang tidak baik untuk anda ini.

10. Kopi Ekstra Besar

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan

Kopi, secara amnya, sihat; kajian telah menunjukkan ia boleh membantu anda hidup lebih lama, mengurangkan kebimbangan dan baik untuk jantung, serta pelbagai manfaat kesihatan yang lain. Tetapi ada kemungkinan untuk mempunyai terlalu banyak perkara yang baik.

Orang dewasa dengan selamat boleh mengambil sehingga 400 miligram kafein sehari, yang bersamaan dengan empat cawan 8 auns kopi, tetapi minum lebih daripada itu boleh menyebabkan perkumuhan kalsium, yang, dari masa ke masa, boleh menyebabkan osteoporosis. Wanita berisiko tinggi mendapat osteoporosis, nikmati kopi anda, tetapi cuba berpegang pada satu atau dua cawan.

11. Susu Tanpa Lemak

Vitamin D boleh membantu meningkatkan penurunan berat badan, melawan kemurungan dan mencegah tulang anda daripada mengalami osteoporosis. Tetapi D adalah vitamin larut lemak, bermakna ia memerlukan sedikit lemak untuk diserap. Memandangkan susu skim telah mengeluarkan semua lemak, lebih baik anda minum 2% atau susu keseluruhan untuk mendapat manfaat pelindung tulang daripada vitamin D. Susu skim juga telah dikaitkan dengan ketidaksuburan, jadi jika anda cuba mendapatkan mengandung lebih baik anda memilih susu yang mempunyai sedikit (atau semua) lemak.

12. Sayur dalam tin

Sayuran dalam tin menjadikan makan malam itu mudah, tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan anda. Banyak tin dicampur dengan bisphenol A, atau BPA, bahan kimia industri yang digunakan dalam pelbagai bekas makanan dan minuman yang boleh menjejaskan fungsi sel dalam otak dan memberi kesan kepada perkembangan sistem saraf pusat.

Ia juga boleh membahayakan wanita terutamanya, mengganggu pengeluaran estradiol, hormon seks yang penting untuk perkembangan reproduktif. Pastikan anda menyemak semula label anda dan hanya beli tin dan plastik yang dilabel secara khusus. Tanpa berbuat demikian, anda akan mengambil beberapa daripada 50 Makanan Paling Tidak Sihat.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Susah Nak Mengandung, Hijabi Tak Perasan Makanan Penganggu Hormon Perlu Dielakkan