Wanita dan rekaan tudung bagaikan seperti sahabat karib! Tambahan pula, hari ini terdapat banyak rekaan tudung yang dijual di pasaran dengan pelbagai jenis warna, corak mahupun fungsi. Ada yang dijual dengan jenis ‘instant’, dan ada juga dijual dengan jenis normal yang sememangnya menjadi dambaan ramai kaum wanita di luar sana. 

Sumber gambar: Ichadwg

Pun begitu, ramai juga yang mengalami banyak masalah apabila ingin mneggosoknya. Ada diantara kita yang sudah menggosok tetapi masih renyuk! Haish, perkara ini melambatkan rutin pagi kita tambahan pula ramai yang sudah mula memasuki pejabat setelah sekian lama melakukan hal kerja di rumah kerana Covid-19.

Sumber gambar:Kaboompics

Harus diketahui, sebenarnya untuk menggosok dengan rapi, kita harus tahu tentang jenis fabriknya terlebih dahulu. Kemudian, barulah kita mudah untuk menggosoknya kerana kita dapat meletakkan ketetapan susu berdasarkan jenis fabrik. Bukan itu sahaja, malah banyak lagi perkara lain yang harus kita tekankan apabila menggosok tudung bawal, khususnya.

Sumber gambar: Kaboompics

1. Ketetapan suhu berdasarkan jenis fabrik

Perkara yang paling awal dan penting adalah keadaan suhu yang sesuai. Suhu seterika memainkan peranan yang penting apabila kita ingin menggosok apa-apa jenis pakaian mahupun tudung. Suhu yang sesuai dengan fabrik tudung dapat menghilangkan segala renyuk dan memudahkan proses menggosok tudung.

Untuk itu,anda perlu lah mengawal suhu seterika supaya suhu berada pada tahap yang sesuai ,sesuai bermaksud tidak terlalu panas atau atau sejuk.

2. Semburkan sedikit air pada tudung

Jika anda menghadapi kesukaran untuk menggosok tudung walaupun sudah meletakkan ketetapan suhu yang sepatutnya, usah bimbang. Semburkan sedikit air pada permukaan tudung untuk memudahkan proses menggosok. Jangan terlalu banyak ya! Cukup sekadar percikkan air yang sedikit. Langkah ini menjadikan permukaan tudung yang renyuk itu menjadi licin dan lembut!

Sumber gambar: Kaboompics

3. Menggosok secara memanjang dan lurus

IKLAN

Ini boleh menjadikan permukaan yang renyuk dapat dihilangkan dengan cepat. Elakkan menggosok dengan turutan ‘circular’ kerana ia boleh menyebabkan tudung menjadi regang.

Sumber gambar: Goodhousekeeping

4. Gunakan ‘steam iron’

Antara cara lain yang memudahkan anda untuk menggosok tudung ialah dengan menggunakan ‘steam iron’. Bukan hanya menjimatkan masa, malah anda juga boleh mengawal area yang anda ingin hilangkan renyuk. Tekapkan dengan lebih lama pada kawasan yang renyuk untuk menjadikan permukaan lebih licin dan kemas. ‘Steam iron’ juga berpotensi untuk menghilangkan kesan terbakar pada tudung.

5. Rendamkan dengan pelembut fabrik

Cara terakhir ialah dengan merendamkan terlebih dahulu tudung anda dengan pelembut fabrik untuk memudahkan anda menggosok tudung anda. Cara ini bukan sahaja memberi haruman kepada tudung malah ia melembut tudung anda!

IKLAN

Senang diguna senang dibawa

Kalau anda suka travel tapi mesti pakai pakaian yang bergosok? Anda wajib beli seterika wap portable Philips Handheld Steamer 1000 Series. Ini adalah satu lagi varian daripada Philips yang tidak akan merabakkan dompet anda. Ia adalah penyelesaian padat untuk menghilangkan kedutan mudah yang sesuai untuk sebarang pakaian. Anda boleh mengosok pakaian anda secara menegak tanpa memerlukan papan seterika.

Apa yang anda perlu lakukan ialah menekan picu dan wap yang kuat akan menghilangkan kedutan-kedutan pada pakaian anda dengan cepat. Reka bentuk padat dan ringan untuk kemudahan penggunaan, anda boleh menikmati seterika wap yang mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda mahu. Ia mudah digunakan.

Papan seterika tidak diperlukan.

IKLAN

Mengosok pakaian bila-bila masa, di mana sahaja. Ya! Papan seterika tidak diperlukan. 1000 Series mempunyai reka bentuk yang padat menjadikannya penyelesaian semasa yang sempurna. Merupakan sebuah seterika wap kecil handheld yang mudah digunakan dan disimpan, seterika pakaian anda sekali gus dengan tangki air 85 ml yang boleh ditanggalkan. Tangki air mudah ditanggalkan dan diisi semula bila-bila masa yang anda perlukan semasa menggosok.

Selain pakaian, seterika wap comel ini juga sesuai untuk anda guna melicinkan permukaan langsir, cadar dan sebagainya. Menariknya, seterika wap ini membunuh sehingga 99.9% bakteria* untuk menyegarkan dan menghilangkan bau.

Sedia untuk mula mengosok dalam masa 35 saat sahaja

Bila-bila masa anda memerlukannya, seterika wap ini sedia untuk digunakan dalam masa 35 saat sahaja. Lampu menandakan apabila anda bersedia untuk bermula supaya anda selesai dalam masa yang singkat. Seterika wap ini berterusan membantu melicinkan lipatan dengan berkesan sehingga 18 g/min wap berterusan melegakan gentian fabrik supaya lipatan boleh dilicinkan secara praktikal.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/y4YtfHAcqbY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI