Mungkin anda tahu hebat membeli pakaian mengikut saiz badan dan stail yang diinginkan, tetapi anda kurang yakin dengan jenis kulit anda.

Ada pipi kering yang memerlukan penghidratan berterusan? Atau bagaimana keadaan kulit kombinasi? Apa pun, mengetahui jenis kulit dapat membantu anda mendapatkan rutin penjagaan terbaik. Dan menjaga kulit anda dengan produk-produk yang sesuai dengannya dan tidak akan membantu kulit anda meletakkan solekan paling hebat anda.

3 cara mudah untuk mengetahui jenis kulit

Beberapa penyelesaian ini dapat membantu untuk mengetahui jenis kulit kulit anda dengan 3 langkah mudah.

1. Ikuti ujian hari

Kaedah paling mudah untuk menentukan jenis kulit anda adalah dengan melihatnya dari pagi hingga petang pada hari biasa, saran pakar dermatologi.

Hasil (pada penghujung hari) Jenis kulit
Adakah wajah anda terasa berminyak dan kelihatan berkilat? Kulit berminyak
Adakah zon-T anda berkilauan, tetapi seluruh wajah anda kebanyakannya matte? Kulit Kombinasi
Adakah anda mempunyai minyak, serpihan atau kemerahan minimum, atau tidak sama sekali? Kulit normal
Adakah kulit anda mengelupas atau ketat? Kulit kering
Adakah kulit anda gatal, merah atau meradang? Kulit sensitif

 

Peringatan: Kulit dihidrasi bukan jenis kulit, ia adalah keadaan yang berasingan.

2. Cuba ujian pencucian

Ujian sepanjang hari mungkin tidak masuk akal jika anda mandi pada tengah hari selepas sesi berbasikal di dalam rumah atau jika anda terdedah kepada perengsa seperti angin dan sinar matahari . Pada bila-bila masa, anda boleh mencuba penilaian ini dan memperoleh hasil yang serupa.

Cuci muka dengan pembersih ringan dan jangan gunakan produk atau alat solek. Tunggu sehingga 30 minit dan periksa bagaimana kulit anda terasa. Cubalah ujian ini apabila wajah anda terasa agak tenang, bermaksud tidak panas kemerahan setelah berlari atau dari keadaan yang begitu sejuk.

3. Bergambar

Pakar dermatologi anda mungkin mempunyai kaedah fotografi tertentu untuk membantu menilai tingkah laku kulit anda lebih jauh jika perlu. Penapis vaskular dapat menyebabkan pengedaran saluran darah berlebihan atau tidak sihat ia menunjukkan kulit sensitif, jengkel, atau rawan rosacea. Penapis seperti UV dapat menunjukkan kerosakan dan pigmentasi sinar matahari.

Kaedah lain dapat menunjukkan perubahan halus pada tekstur kulit atau saiz liang bahkan menunjukkan pengeluaran minyak.

IKLAN

Jenis kulit anda boleh berubah

Kehamilan, diet, lokasi dan banyak faktor lain boleh mengubah jenis kulit anda. Cara terbaik untuk menilai kulit anda adalah dengan mengetahuinya! Maksudnya menyentuh dengan tangan yang bersih dan benar-benar merasakan suhu, tekstur dan daya apung. Ujian mencubit lembut sekali-sekala juga dapat membantu anda menilai tahap penghidratan kulit.

Komposisi, sokongan dan rawatan kulit berminyak

Anda semua mempunyai minyak semula jadi yang disebut sebum, pada kulit. Ia berasal dari kelenjar sebum pori-pori dan memberikan kelembapan. Tetapi minyak dihasilkan dalam jumlah dan jenis yang berbeza-beza.

Walaupun minyak melindungi kulit anda, kadang-kadang mendapat kesan yang buruk. Ini kerana kelebihannya dapat mencengkam sel-sel kulit mati dan membuat pori tersumbat yang menyebabkan bintik hitam atau jerawat. Masalah kulit berminyak lain yang sering dikeluhkan adalah bersinar.

Kulit berkilat sangat sesuai sekarang. Lihat sahaja rak solek dan anda akan melihat semua produk yang direka untuk mencapai kulit ‘glowing’ dengan solekan. Tetapi jika kilauan mengganggu anda, anda disyorkan ‘dap dengan kertas tisu biasa.

5 penyelesaian untuk perbaiki kulit berminyak:

 • Masker tanah liat bentonit.
 • Gunakan toner berasaskan rumput laut atau air masin.
 • Rawat cela dengan pembetulan bintik berasaskan sulfur.
 • Pertimbangkan penjagaan kulit berasaskan minyak dan elakkan pengeringan produk.
 • Periksa kulit yang kering, kerana boleh meningkatkan pengeluaran minyak dan pori-pori yang tersumbat.

Sekiranya anda menguruskan cela dengan produk pencegah jerawat yang mempunyai kesan pengeringan, perlu ada pelembap. Jangan pernah takut melembapkan wajah untuk mengatasi.

Kulit berminyak paling baik disapu dengan pelembap dengan oklusi bebas minyak. Sekiranya anda terfikir bahawa pengeluaran minyak yang berlebihan menyebabkan masalah kulit, anda disarankan berbincang dengan pakar dermatologi mengenai kemungkinan mengambil ubat oral atau menggunakan aplikasi topikal yang dapat membantu memastikan pengeluaran minyak tetap dalam keadaan terkawal.

IKLAN

Sokongan dan rawatan kulit kering

Sama seperti sebilangan individu menghasilkan sebum tambahan, manakala jenis kulit ini kurang menghasilkan minyak namun, meninggalkan kesan kulit kering. Anda mungkin menganggap minum air adalah jawapannya tetapi kadang-kadang penyelesaiannya lebih mudah dan lebih topikal.

Cari pelembap dengan asid hyaluronik, ceramides, atau asid lemak bebas, kata Palm. Anda juga ingin memastikan bahawa anda melapisi serum dan pelembap anda dari yang paling nipis hingga yang paling tebal, yang membolehkan penembusan produk maksimum.

5 penyelesaian untuk kulit kering:

 • Gunakan krim atau minyak pembersih tanpa bilas.
 • Melabur pada pelembap.
 • Elakkan air panas yang berlebihan semasa mandi atau mencuci muka.
 • Langkau pembersih pada waktu pagi.
 • Cuba penghidratan semalaman atau topeng lembaran.

Pengelupasan kadang-kadang dapat membantu, tetapi berhati-hati dengan terlalu banyak pengelupasan, terutama dengan asid yang mendakwa melembutkan kulit. Sekiranya kulit anda mudah mengelupas, teruskan proses ini satu hingga dua kali seminggu dan bukannya setiap hari.

Bila berjumpa doktor

Sekiranya kulit kering, mengelupas dan tegang tetap berlaku walaupun selepas pelembapan, berbincanglah dengan pakar dermatologi anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai keadaan seperti dermatitis kontak atau atopik, jika demikian, apa jenis rawatannya. Kulit kering juga lebih cenderung untuk mengembangkan keadaan kulit gatal seperti eksim dan psoriasis.

IKLAN

Sokongan dan rawatan kulit kombinasi

Sekiranya wajah anda tidak dapat memutuskan sama ada kering atau berminyak, maka kulit kombo mungkin jawapannya. Tidak ada cara untuk merumuskan pelembap bagi kulit kombinasi. Caranya adalah dengan mencari yang sesuai untuk anda.

Anda mungkin perlu beralih antara produk, bergantian siang atau pagi dan malam, untuk memastikan kulit sihat dan bahagia. Atau amati rawatan dan gunakan satu produk di zon T dan pipi anda.

3 penyelesaian untuk kulit kombinasi:

 • Toner pengimbang.
 • Rawat tampalan rawan jerawat dengan roll-on berasaskan minyak pokok teh.
 • Pengelupasan dengan topeng enzim lembut.

Kulit sensitif: Ujian tampalan dan apa yang harus dielakkan

Sekiranya kulit anda cenderung memprotes produk yang anda letakkan di atasnya, anda harus berhati-hati ketika mencuba penambahan baru dalam rutin penjagaan anda.

3 penyelesaian untuk menenangkan kulit sensitif:

 • Pilih produk yang bebas dari wangian dan pewarna.
 • Elakkan bahan seperti sulfat atau paraben.
 • Perhatikan bagaimana anda bertindak balas terhadap minyak pati.

Hati-hati memakai satu produk kulit, setiap dua hingga empat minggu sekali dan periksa toleransi kesan penggunaan. Jika anda mencari alternatif yang baik contohnya retinol untuk anti-penuaan, cubalah produk bakuchiol. Ia mempunyai kesan derivatif vitamin seperti anti-penuaan tanpa kemerahan dan kerengsaan.

Kulit normal anda pasti bertuah.

Pastikan pelindung matahari yang hebat dan produk malam anti-penuaan dengan retinoid adalah sebahagian daripada rutin kulit anda. Walaupun kulit anda jinak, itu tidak bermaksud ia tidak boleh sesekali mengalami masalah kulit kering, berminyak, sensitif, atau kombinasi. Kulit anda boleh berubah dari masa ke masa mengikut cuaca dan kerana banyak sebab lain.

Namun kesemua jenis kulit perlu persediaan yang teliti contohnya, pemanasan atau penyaman udara yang berlebihan semasa suhu ekstrem dapat mengeringkan kulit, misalnya. Dan jenis kulit anda boleh berubah dengan hormon yang berubah-ubah, seperti semasa kitaran haid. Seiring bertambahnya usia, kulit anda juga mengalami perubahan.

Perlu diingat bahawa jenis kulit yang disebutkan di sini diklasifikasikan oleh industri penjagaan kulit. Bukan istilah perubatan. Jenis kulit yang disebut dalam pelabelan produk penjagaan kulit, seperti “untuk kulit berminyak” atau “untuk kulit kering,” tidak tunduk pada garis panduan.

Itu bermaksud produk yang dipasarkan dengan jenis tertentu akan menghasilkan pelbagai hasil. Apa yang berfungsi pada kulit kering rakan anda mungkin tidak berfungsi pada kulit anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI