Jumlah suntikan vaksin COVID-19 yang dikemaskini pada 24 Julai adalah 11,507,070 dos pertama. Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) menerusi perkongsian di laman sesawang memaklumkan 19,721,086 yang sudah berdaftar.

Sumber Gambar: Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV)

Umum orang ramai yang telah menerima dos pertama ketiga-tiga jenis vaksin ini Pfitzer, Astrazeneca dan Sinovac masing-masing berkongsi pengalaman dan kesan sampingan setelah divaksin. Namun ketiga-tiganya ada perbezaan kesan sampingan dan ini bergantung pada tahap ketahanan imunisasi badan individu itu sendiri.

Bercerita pada pengalaman warga Malaysia yang menerima baik vaksin bagi mencegah penularan virus covid-19 di dalam badan, rata-rata mengatakan mereka yang menerima vaksin Astrazeneca mempunyai kesan sampingan yang paling ketara berbanding dengan vaksin yang lain. Paling ketara individu tersebut mengalami sengal-sengal badan, demam dan pening kepala.

Perkongsian ini termasuklah anda di nasihatkan makan sebelum menerima vaksin, minum vitamin C dan paling popular adalah pengambilan PANADOL sekiranya mengalami kesan sampingan seperti demam dan sakit kepala. Apabila terlalu banyak perkongsian, pasti timbul kekeliruan. Kekeliruan sehingga langkah yang salah di ambil.

Lelaki ini tampil menjelaskan kekeliruan ini, Sir Mas Faiz seorang guru tutor, pernah menjadi ahli kimia di syarikat ternama dan sekarang calon PhD di Universiti Malaya menjawab kekeliruan pengambilan PANADOL selepas atau sebelum divaksin dan jenis-jenis panadol dan tahap keberkesanannya. Jom ikuti perkongsian lelaki ini di laman sosial:

IKLAN

1. Soalan wajib tahu pengambilan panadol sebelum atau selepas divaksin?

Jenis-jenis PANADOL kesan sampingan

1. Panadol Antifast

2. Panadol Optizorb

3. Panadol Extra

IKLAN

4. Panadol Extend

5. Panadol Soluble

IKLAN

6. Panadol Menstrual

 

 

Di harap dengan perkongsian ini, tiada lagi kekeliruan dikalangan rakyat Malaysia, namun Sir Mas Faiz juga berpesan kepada semua yang telah divaksin yang mempunyai kesan sampingan agar tidak mengambil PANADOL dengan dos yang berlebihan. Jaga SOP jaga kebersihan kendiri!

 

SUMBER: Twiter @masfaizhakim

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI