Apabila suhu meningkat, anda boleh menggunakan produk dengan cara kreatif untuk mengekalkan solekan.

Memohon solekan, secara umum, boleh menjadi sukar. Tetapi menerapkannya pada hari yang panas terik cabaran yang sebenar. Bukan sahaja anda mungkin berdepan dengan haba atau kelembapan di ruang tempat bersolek, tetapi sebaik sahaja anda meninggalkan rumah, penampilan perlu tahan pada suhu tinggi, menghadapi peluh dan matahari. Dengan itu, tidaklah mengejutkan bahawa pakar mencadangkan menukar rutin solekan anda pada cuaca panas. Nak tahu macam mana? Baca helah mereka untuk mencapai penampilan solekan yang sempurna pada hari-hari yang paling panas.

1. Bersolek di ruang yang sejuk.

Tidak ada yang lebih tidak selesa atau kurang produktif daripada memakai solekan di ruang panas di mana kulit tidak kelihatan kering sepenuhnya. Nasib baik, terdapat pembaikan mudah. Mula-mula, hidupkan suis penghawa dingin anda, tidak sama sekali bgi juru solek, mereka mengesyorkan menggunakan kipas.

Solekan Kekal Sempurna Walaupun Cuaca Panas, Ini 8 Helah Dari Pakar

Melabur dalam kipas atau kipas klip kecil di ruang solek anda dan mulakan kipas sehingga 10 minit sebelum memulakan aplikasi solekan. Langkah mudah ini akan mengedarkan udara dalam ruang itu untuk keselesaan dan aplikasi yang lebih baik. Solekan anda akan meluncur dengan lebih mudah dan anda tidak akan hadapi solekan cair ketika bekerja.

2. Asas pelembap yang betul.

Walaupun wajah anda mungkin berasa lebih terhidrat pada musim panas, anda masih memerlukan pelembap harian di bawah solekan. Untuk menyediakan kulit sebelum memakai solekan pada hari yang panas, sapukan pelembap ringan yang mengandungi pelindung matahari. Atau gunakan pelembap ringan dan pelindung matahari, pelembap berasaskan air sangat bagus untuk kebanyakan orang; elakkan krim tebal dan berminyak, yang akan menyebabkan solekan anda cair.

Perlukan pilihan yang disokong? Juru solek, mencadangkan Supergood! Glowscreen. “Ia adalah pelindung matahari mineral yang baik dengan cahaya tercantik,” katanya.

IKLAN

3. Guna primer

Terdapat satu produk persediaan solekan yang anda tidak mahu langkau apabila suhu meningkat, primer adalah penting untuk mengekalkan solekan pada hcucaca yang panas. Ia mewujudkan penghalang antara kulit dan solekan untuk memastikan ia kekal berjam-jam.

Solekan Kekal Sempurna Walaupun Cuaca Panas, Ini 8 Helah Dari Pakar

Untuk kesan yang terbaik, pakar mencadangkan cari yang mengkilap, anti-kilat, tahan lama atau kalis peluh. Ia menjadikan solekan tahan sepanjang hari, tahan dalam iklim lembap, dan juga meminimumkan liang dan garis halus.

4. Pilih asas cecair.

Setiap pakar yang kami rujuk mencadangkan menggunakan asas cecair pada hari yang panas dan lembap. Apabila bercakap mengenai tempoh solekan pada cuaca panas, asas cecair kalis air dan ringan adalah pilihan terbaik. Elakkan asas krim pada semua kos. Untuk menggunakan asas anda, gunakan berus asas yang padat. Kemudian, sapukan semburan tetapan pada span solekan dan campurkan solekan anda dengan gerakan mengetuk.

IKLAN

Solekan Kekal Sempurna Walaupun Cuaca Panas, Ini 8 Helah Dari Pakar

Pemakaian bintik melibatkan penggunaan asas, liputan sederhana hingga penuh pada bahagian tertentu muka yang perlu sebati dengan seluruh tona semula jadi anda. Setelah digunakan, campurkan bedak asas ke tempat yang disasarkan dan kawasan sekitar dengan berus asas rata atas sehingga kulit anda mendapat tona yang bersatu. Kemudian, teruskan ke langkah seterusnya dalam rutin anda.

5. Gunakan produk cecair.

Solekan Kekal Sempurna Walaupun Cuaca Panas, Ini 8 Helah Dari Pakar

Kosmetik warna dewy dan boleh dicampur akan membantu anda mencapai cahaya yang diidamkan. Pakar mengesyorkan warna cecair atau krim pemerah pipi, kontur dan serlahkan. Ini biasanya bercampur sempurna dengan kulit, untuk menjadikannya kalis peluh, sapukan sedikit produk serbuk di atasnya.

IKLAN

6. Cuba penggodam pembayang mata ini.

Solekan Kekal Sempurna Walaupun Cuaca Panas, Ini 8 Helah Dari Pakar

Bosan dengan pembayang mata anda pudar sebaik sahaja anda meninggalkan rumah? Gunakan gincu matte cecair kegemaran anda sebagai pembayang mata dan solekan mata akan bertahan sepanjang hari. Menraiknya lagi, anda boleh mempunyai rupa solekan monokromatik dalam trend, kerana gincu juga boleh digunakan sebagai pemerah pipi.

7. Tetapkan penampilan anda.

Sapukan bedak longgar di kawasan utama di mana solekan cenderung hilang terlebih dahulu, seperti di sekitar lubang hidung, zon T dan di bawah mata. Untuk keselamatan tambahan, gunakan semburan kemasan.

ARTIKEL BERKAITAN: Face Mist Ini Sesuai Dengan Hijabi Tidak Akan Mencomotkan Tudung. No 12. Harus Miliki Kerana Mampu Kekalkan Solekan

8. Sentuhan seperti ini.

Solekan Kekal Sempurna Walaupun Cuaca Panas, Ini 8 Helah Dari Pakar

Tidak kira seberapa baik anda menggunakan solekan sesuai untuk cuaca panas, sentuhan tidak dapat dielakkan. Rutin yang berkesan ini, perlu sejukkan diri anda untuk berhenti berpeluh. Kemudian, hapuskan kilauan berlebihan dengan kertas blotting. Gunakan berus solekan atau span untuk melicinkan asas dan pemerah pipi anda. Jika perlu, sapukan sapuan concealer di bawah mata untuk mencerahkannya dan sapu semula pada sebarang cela. Tambah serbuk dan semburan tetapan. Nah! Sinaran matahari pun tak mampu cairkan solekan anda.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI