Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Bibir yang merah, mekar dan berseri sememangnya menaikkan seri wajah seseorang wanita. Apabila bibir sihat, sapuan lipstik pun jadi kemas dan rata. Tidak dapat dinafikan bahawa bibir yang sihat juga menjadikan senyuman nampak sempurna.

Namun bibir hitam, lebam dan kering sehingga adakalanya mengelupas antara masalah yang sering dialami oleh ramai wanita. Tentunya keadaan begini akan mencacatkan penampilan.

Berikut perkongsian SuzyHoney bagi mengtasi bibir yang hitam, gelap dan mengelupas.

Bibir kering dan kadang jadi gelap dan lebam. Akak nak kongsikan satu resepi seperti biasa dengan bahan mudah dapat dirumah. Bagi yang ada masalah bibir gelap dan sensitif boleh guna cara ini secara alami.

Bibir merah bak delima merupakan idaman setiap wanita. Dengan mengamalkan petua di bawah, anda tentu dapat melihat kesannya dalam masa yang singkat, tetapi ia juga bergantung kepada cara aplikasi dan penerimaan kulit anda.

Photo by Shiny Diamond from Pexels

BAHAN-BAHAN:
• Satu sudu serbuk kunyit
• Satu sudu susu
• ½ sudu jus lemon
• Satu sudu air mawar

IKLAN

*Jika mahu boleh tambahkan sedikit madu lagi melembapkan bibir.

CARA PENYEDIAAN:
Campurkan kesemua bahan di atas, kemudian gaul hingga sebati. Sapu pada bibir dan gosokkan perlahan-lahan selama tiga minit. Setelah itu, bilas dengan air suam.

IKLAN

1. Serbuk kunyit
Kunyit mengandungi antioksidan dan antibakteria yang mampu mengurangkan pigmentasi, memperbaiki kulit dan mengurangkan lingkaran hitam.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

2. Lemon
Lemon kaya dengan vitamin C dan asid sitrik yang membantu menegangkan serta mencerahkan kulit.

IKLAN
Photo by Lukas from Pexels

3. Air mawar
Air mawar mempunyai ciri-ciri antiradangan yang membantu mengurangkan kemerahan kulit dan menghilangkan jerawat serta jeragat. Ia berkesan untuk mengeluarkan minyak berlebihan dan kekotoran dari pori-pori.

Photo by Izabella Bedő from Pexels

4. Susu
Susu kaya dengan vitamin B, asid alfa hidroksi, kalsium dan antioksidan lain yang mampu menyihatkan kulit dari dalam, sekali gus mengekalkan kulit lembap sepanjang hari.

Photo by Alexas Fotos from Pexels

HIJABISTA: Petua semula jadi jika diamalkan secara konsisten pasti akan memberikan hasil seperti yang diharapkan. Kuncinya mesti rajin amalkan!

Sumber: SuzyHoney