Skin Tag adalah ketumbuhan lebihan isi kecil tetapibukan kanser yang sangat biasa. Ia biasanya berwarna daging atau lebih gelap sedikit dan kelihatan melekap pada kulit. Ia cenderung muncul di kawasan dengan lipatan kulit, seperti ketiak, pangkal paha, atau kelopak mata. Skin Tag tidak menyebabkan sebarang masalah kesihatan dan biasanya tidak menyakitkan.

Namun, ramai individu yang mempunyai ‘skin tag’ mahu menanggalkannya atas sebab kosmetik. Pembuangan ‘skin tag’ adalah prosedur pesakit luar yang mudah, tetapi semakin ramai yang beralih kepada rawatan semula jadi, termasuk cuka sari apel.

Adakah rawatan semulajadi ini benar-benar berkesan dan cara mencuba sendiri dengan selamat.

Apakah faedah kulit cuka sari epal?

‘Skin Tag’! Mudahnya Hilangkan Dengan Cuka Sari Epal, Tapi Apa Kata Pakar Kesan Sampingannya

Ramai yang telah menggunakan cuka sebagai ubat semula jadi selama berabad-abad. Sifat berasidnya dianggap melindungi daripada jangkitan, mensterilkan luka dan memelihara makanan. Baru-baru ini, cuka sari apel telah menjadi cuka pilihan untuk segala-galanya daripada merawat selsema hingga menggalakkan penurunan berat badan.

Sesetengah orang percaya bahawa asid asetik dalam cuka sari apel boleh membantu memecahkan tisu di sekeliling ‘skin tag’, menyebabkan ia akhirnya jatuh dengan sendiri.

IKLAN

Apakah kata pakar?

‘Skin Tag’! Mudahnya Hilangkan Dengan Cuka Sari Epal, Tapi Apa Kata Pakar Kesan Sampingannya

Tiada bukti saintifik bahawa cuka sari apel menghilangkan tanda kulit. Malah, kajian terbaru mencadangkan ia sebenarnya boleh merosakkan kulit anda.

Artikel yang disiarkan pada 2015 (Sumber Dipercayai) mencatatkan kes seorang remaja perempuan yang menyapu cuka sari apel pada tahi lalat di mukanya setiap hari selama tiga hari dan menutupnya dengan pembalut. Walaupun cuka mengeluarkan tahi lalat selepas beberapa hari, ia juga mengeluarkan lapisan atas kulit di kawasan yang terjejas. Ini boleh menyebabkan parut dan hiperpigmentasi selepas keradangan, yang jauh lebih sukar untuk disingkirkan daripada ‘skin tag’.

IKLAN

Cara menggunakannya

‘Skin Tag’! Mudahnya Hilangkan Dengan Cuka Sari Epal, Tapi Apa Kata Pakar Kesan Sampingannya

Jika anda masih mahu mencuba menggunakan cuka sari apel untuk hilangkan ‘skin tag’, ikuti langkah berikut:

  • Rendam bebola kapas dalam cuka sari apel.
  • Lindungi bola kapas pada ‘skin tag’ anda dengan pembalut.
  • Tanggalkannya selepas 10 hingga 15 minit.
  • Basuh kawasan tersebut dengan sabun dan air suam
  • Benarkan kawasan itu kering, jangan letakkan pembalut pada ‘skin tag’.
  • Ulang setiap hari selama dua minggu..

IKLAN

Tiada bukti saintifik bahawa cuka sari apel menghilangkan ‘skin tag’. Di samping itu, beberapa kajian kes telah mendedahkan potensi risiko yang berkaitan dengan penggunaan cuka sari apel pada kulit anda, walaupun terdapat cara untuk menggunakannya dengan selamat.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe .

‘Skin Tag’! Mudahnya Hilangkan Dengan Cuka Sari Epal, Tapi Apa Kata Pakar Kesan Sampingannya