TikTok penuh dengan idea senaman yang terdiri daripada yang sangat sukar kepada yang sangat menyeronokkan. Hello, selamat tinggal senaman jump rope! Sudah tentu, bukan selalu idea yang bijak untuk mengambil nasihat kecergasan daripada aplikasi perkongsian video. Tetapi jika anda terjumpa trend senaman 12/3/30, jom mencubanya!

Dicipta oleh influencer kecergasan Lauren Giraldo, senaman ini mempunyai lebih 63 juta tontonan di TikTok, nombor yang membuktikan senaman ini berjaya menarik perhatian ramai. Jadi apakah senaman 12/3/30, betul-betul menggangu minda anda?

Senaman 12/3/30 Viral Di TikTok Ternyata Memberi Perubahan Ketara Pada Badan Selepas Beberapa Minggu.

Peraturannya mudah: Tetapkan treadmill anda pada kecondongan 12%, tingkatkan kelajuan kepada 3 mph dan kemudian berjalan selama 30 minit. Nombor yang membuktikan kemeriahannya. Jadi apakah senaman 12/3/30, betul-betul berkesan?

@rachel.alderman wanted to try this and see if it works before going back into weight lifting #fyp #foryou #foryoupage #12330 #workout #health #healthy #gym #xyzbca ♬ savage but its baddas – rapidsongs

Senaman mungkin kedengaran mudah pada pandangan pertama, tetapi apabila setengah jam tamat, anda dijamin akan berpeluh dan teruja. Apabila anda melihat melalui video di bawah tanda palang #12330 , anda akan menemui ramai pengikut setia yang mengakui dengan keputusan rutin treadmill ini. Perkara yang diperhatikan oleh pengguna ialah daya tahan dan nada otot yang dipertingkatkan, serta rasa pencapaian kerana kekal dengan rutin baharu mereka.

IKLAN

Tertarik bukan? Teruskan membaca apa yang dikatakan oleh jurulatih kecergasan tentang senaman 12/3/30 yang viral dan cara ia boleh memberi manfaat kepada rejimen senaman anda.

Manfaat senaman 12/3/30

@kenzzzzieee21 I’ve been waiting to make this update! Can’t wait for month two 🥰 #fitness #fitnessjourney #fyp #foryoupage #12330 #12330workout ♬ flashing lights – 🤍

Menurut Vanessa Liu, jurulatih kecergasan dan pakar pemakanan yang bertauliah, salah satu sebab mengapa 12/3/30 begitu popular adalah kerana ia cukup sukar untuk memberikan hasil yang ketara, tetapi tidak begitu sukar sehingga menakutkan orang ramai, menjadikannya hebat. pilihan untuk orang ramai di semua tahap kecergasan. “Kecondongan 12% agak mencabar, jadi ia pastinya senaman yang sengit,” kata Liu dalam wawancara bersama Bustle. “Namun, kelajuan 3 mph adalah purata kelajuan berjalan bagi kebanyakan orang, jadi ia adalah kelajuan yang sangat boleh dilakukan.”

 

IKLAN
@dianas._.diary Reply to @hilobyby #results #weightloss #workoutresults #weightlossresults #12330 #12330workout #workout #fitness #treadmill #smallwaistworkout #hey ♬ Kiwi – Harry Styles

Rutin ini juga cukup terurus sehingga anda berkemungkinan kecil untuk kecewa dan berputus asa, yang mungkin anda tergoda untuk melakukan senaman yang lebih rumit. “Apabila sesuatu mudah dilakukan, anda lebih cenderung untuk kekal konsisten dan terus melakukannya,” kata Liu. Dan itulah faktor yang paling penting apabila ia datang untuk mencuba senaman baharu. “Semakin lama anda boleh kekal konsisten dengannya, lebih baik hasil yang anda akan perolehi.”

@bellaacordova @laurengiraldo thank u queen #12330 #gymshark #gymsharkwomen #fypp #fypシ #gains #gymhumor #fitness ♬ som original – senpai

Setakat manfaat, berjalan di atas treadmill ialah cara terbaik untuk meningkatkan daya tahan kardio anda. “Dengan cara yang sama seperti sesiapa yang berjalan kaki atau mendaki bukit anda boleh kehabisan nafas dengan cepat, senaman ini ialah cara terbaik untuk meningkatkan kadar denyutan jantung anda,” kata Liu. Apabila anda menambah faktor kelajuan serta tempoh senaman, anda mendapat dos kardio yang padu semasa rutin. Condong yang curam juga akan memaksa badan anda untuk melontar ke hadapan dengan cara yang sesuai, yang mungkin menjelaskan sebab semua orang yang mengikuti aliran ini di TikTok mengambil swafoto cermin.

 

IKLAN
@so_narly 1 month update 🤍 let’s be accountability partners! 💪🏽 #12330challenge #12330workout #treadmillroutine #bodypositivitytiktok #somethingyoulearned ♬ Work Out (Talkbox) – Adam Tahere

Jika anda ingin menguatkan bahagian bawah badan, tingkatkan degupan jantung anda dan cari rutin yang merupakan keseimbangan yang tepat antara mudah dan mencabar, 12/3/30 mungkin sesuai untuk anda. Berpegang padanya dan anda mungkin akan mula melihat perubahan dalam perasaan anda selepas beberapa minggu, kata Liu. Dan jika anda berasa cenderung untuk mengambil swafoto selepas berminggu-minggu mendaki lereng itu, lakukannya.

  • Senaman viral “12-3-30” menetapkan treadmill kepada 12 peratus condong pada 3 batu sejam dan berjalan di atasnya selama 30 minit.
  • Pakar mengatakan bahawa senaman ini yang baik, tetapi ia tidak menawarkan faedah unik berbanding rutin kardio yang lain.
  • Anda yang belum bersenam harus meningkatkan latihan.
  • Senaman kardiovaskular dikaitkan dengan hasil kesihatan jangka panjang yang lebih baik.
  • Berjalan atau berlari sangat baik untuk kesihatan kardio, tetapi latihan rintangan juga disyorkan untuk mendapatkan senaman yang lengkap.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Senaman 12/3/30 Viral Di TikTok Ternyata Memberi Perubahan Ketara Pada Badan Selepas Beberapa Minggu.