Serbuk muka adalah alat dalam hampir setiap kehidupan pencinta kecantikan, tetapi ia menjadi subjek yang semakin rumit. HD powders, finishing powder vs. setting powder, tinted atau translucent, brush atau puff...

Mudah keliru bukan? Di sini, hijabista akan menjelaskan semua yang perlu anda ketahui mengenai serbuk muka: pelbagai jenis, cara menggunakannya, dan mengapa anda harus mempertimbangkan untuk menambahkannya ke rejim solekan anda.

Mengapa saya mesti menggunakan bedak muka?

Banyak sebabnya! Walaupun semua orang mahu kelihatan glowing, tidak ada individu yang mahu kelihatan berminyak dan kusam. Serbuk ini adalah bahan yang hebat, serbuk yang dilapisi di atas asas cecair atau krim membantu anda mengaturnya agar tidak berpindah ke garis mana pun atau meluncur ke bawah dari wajah anda. Serbuk muka tertentu juga dapat mengurangkan penampilan garis-garis halus dan pori-pori.

Serbuk muka juga merupakan asas yang baik untuk menggunakan pemerah pipi, kontur, bronzer. Anda boleh menggunakan perkara tersebut terus di atas asas anda jika anda mahu, tetapi solekan akan tahan lebih lama apabila serbuk muka berada dalam campuran. Pilihan lain adalah menggunakan serbuk muka untuk menetapkan pembayang mata krim, mengurangi kelembapan pada pemerah pipi yang terlalu terang, memberi warna bibir yang licin lebih banyak serbuk yang tinggal dan dalam keadaan darurat.

Apakah perbezaan antara serbuk finishing, serbuk HD, serbuk penetapan, serbuk tekan dan serbuk longgar?

Untuk pemulaan, serbuk muka yang ditekan (compact powder) dan longgar (loose powder) adalah rakan baik hijabi. Serbuk longgar dalam balang, mempunyai zarah yang lebih kecil dan oleh itu konsistensi yang lebih halus dan biasanya memberikan liputan ringan. Ia juga tidak kemas dan sukar untuk dibawa ke mana sahaja.

IKLAN

Serbuk yang ditekan datang dalam bentuk padat dan mengandungi bahan yang digunakan untuk mengubah produk menjadi separa pejal. Ini biasanya seperti silikon dan lilin, jadi jika kulit anda terganggu oleh kandungannya, anda mungkin mengalami kesukaran dengan serbuk yang ditekan. Kerana zarah-zarahnya sedikit lebih besar dan mengandungi bahan-bahan yang saling melekat, menggunakan serbuk yang terlalu ditekan dapat menghasilkan kek-y.

Walaupun hanya menggunakan sedikit sentuhan sepanjang hari, cepat dan mudah.

Perbezaan antara serbuk penetapan dan serbuk penamat adalah sedikit kabur. Banyak syarikat kosmetik menggunakan istilah ini secara bergantian. Menetapkan serbuk adalah apa yang kami fikirkan sebagai serbuk klasik, ia dioleskan selepas asas untuk menghilangkan kilauan dan “menetapkan” sehingga tahan lama. Ia boleh diwarnai agar sesuai dengan kulit anda atau lut.

Serbuk penamat biasanya digunakan setelah menetapkan serbuk untuk mengaburkan garis dan liang halus, memberikan penampilan yang sangat sempurna. Sangat sesuai untuk situasi di mana anda yang kaki bergambar dan bukannya langkah penting untuk solekan setiap hari. Serbuk ini berwarna putih. Sekiranya anda berhadapan dengan kamera dan lampu kilat yang hebat, anda perlu berhati-hati dengan menyelesaikan serbuk muka ini.

IKLAN

Sekiranya anda menggunakan terlalu banyak atau tidak berbaur dengan baik, anda kelihatan seperti menggunakan bedak bayi. Ini kerana cahaya dari lampu kilat dapat memantul bahan-bahan tertentu, menyebabkan kilas balik putih kapur yang ditakuti, tetapi untuk kehidupan normal, menggunakan serbuk penamat sebagai serbuk penyekat tidak akan membawa kesan buruk jika anda menggunakan sedikit dan mencampurkannya dengan baik.

Serbuk HD biasanya serbuk penamat. Mereka dinamakan begitu kerana juru solek yang bekerja di TV dan filem yang mengambil gambar dalam definisi tinggi mendapati bahawa serbuk muka lain terlalu berat pada filem.

Perlu ke menggunakan bedak muka yang sesuai dengan warna kulit atau yang boleh tembus cahaya?

IKLAN

Serbuk yang sesuai dengan warna kulit anda boleh menambahkan sedikit liputan tambahan dan membantu menyembunyikan bintik-bintik atau bekas luka yang mungkin anda miliki. Ia juga kelihatan tebal, terutamanya semasa anda membuat permohonan semula.

Serbuk lut sesuai dengan semua warna kulit apabila diadun dengan baik. Ia bagus untuk membunuh kilauan dan tidak menambahkan banyak produk tambahan pada kulit anda semasa anda menyentuh sepanjang hari. Namun, jika tidak dicampur dengan betul, anda boleh mengalami kilas balik yang ditakuti.

Bolehkah memakai bedak muka pada kulit yang tanpa solekan?

Pasti! Serbuk lut sinar akan membunuh kilauan dan serbuk berwarna juga akan memberi anda sedikit daya ketika malam. Sekiranya anda mahukan lebih banyak liputan, cari asas bedak.

Cara memohon dan mengadun serbuk muka:

Mulakan dengan serbuk pilihan anda dengan berus khas yang lembut dan dengan bulu tebal, berus kabuki sangat sesuai.

  • Langkah pertama: Sapukan SPF, primer, foundation dan concealer .
  • Langkah kedua: Masukkan sedikit serbuk ke dalam penutup, kemudian celupkan berus besar dan lembut ke dalamnya untuk membuang lebihan.
  • Langkah ketiga: Sapukan ke wajah anda, bermula dari pusat dan bergerak dalam bulatan besar ke arah luar. Untuk menyelesaikannya, gunakan pemerah pipi, bronzer anda dari atas. Dah selesai! Sekiranya anda ingin memohon semula pada siang hari, bawa serbuk tekan dan berus kabuki.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI