Di antara bentuk selawat yang sering diamalkan oleh kaum muslimin selepas solat, adalah selawat Nariyah. Hampir seluruh kaum muslimin boleh hafal selawat ini. Namun demikian, juga hampir seluruh kaum muslimin tidak mengenal dan hafal doa setelah membaca selawat Nariyah.

Berikut adalah doa setelah membaca selawat Nariyah;

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ اَلْحَمْدُ ِللهِ َربِّ الْعَالَمِيْنَ اَللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آٰلِهٖ وَصَحْبِهٖ أَجْمَعِيْنَ اَللّٰهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ وَنَتَوَسَّلُ إِلَيْكَ وَنَتَشَفَّعُ عِنْدَكَ بِالصَّلَاةِ عَلَى نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ تَقْضِيَ حَاجَاتِنَا فَإِنَّهُ لاَيَقْضِىْ حَاجَةَ أَحَدٍ إِلاَّ أَنْتَ يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ بِرَحْمَتِكَ نَسْتَغِيْثُ يَامُغِيْثُ أَغِثْنَا يَامُغِيْثُ أَغِثْنَا يَامُغِيْثُ أَغِثْنَا وَ صَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آٰلِهٖ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ وَ اَلْحَمْدُ ِللهِ َربِّ الْعَالَمِيْنَ.

Bismillaahir rohmaanir rohiim. Alhamdu lillahi robbil ‘aalamiin. Allohumma sholli wa sallim ‘alaa sayyidinaa muhammadin wa ‘alaa aalihii wa shohbihii ajama’in. Allohumma innaa nas-aluka wa natawassalu ilaika wa natasyaffa-‘u ‘indaka bis sholaati ‘alaa nabiyyika shollallaahu ‘alaihi wa sallam an taqdhiya haajaatina fa innahuu laa yaqdhii haajata ahadin illaa anta yaa hayyu yaa qoyyuum bi rohmatika nastaghiitsu yaa mughiitsu aghitsnaa yaa mughiitsu aghitsnaa yaa mughiitsu aghitsnaa. Wa shollallaahu ‘alaa sayyidinaa muhammadin wa ‘alaa aalihii wa shohbihii wa sallam. Walhamdu lillaahi robbil ‘aalamiin.

Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala puji hanya milik Allah, Tuhan semesta alam. Ya Allah, berilah limpahan rahmat dan salam kepada junjungan kami Nabi Muhammad, kepada kepada seluruh keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, kami mohon kepada-Mu dan bertawasul kepada-Mu melalui selawat atas Nabi-Mu, semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat dan salam, agar Engkau memenuhi hajat-hajat kami kerana sesungguhnya tidak ada yang boleh memenuhi hajat kami kecuali Engkau.

Wahai Zat Yang Maha Hidup, Zat Yang Maha Berdiri Sendiri, dengan rahmat-Mu kami mohon pertolongan. Wahai Zat Yang Maha Penolong, tolonglah kami, wahai Zat Yang Maha Penolong, tolonglah kami, wahai Zat Yang Maha Penolong, tolonglah kami. Semoga Allah melimpahakan rahmat dan salam kepada junjungan kami Nabi Muhammad, kepada kepada seluruh keluarga dan sahabatnya. Dan segala puji hanya milik Allah, Tuhan semesta alam.

Fadhilat Selawat Nariyah/ Tafrijiyah

Antara kebaikan pengamal selawat ini:

 • Allah akan melenyapkan kesedihan, kesulitan serta bahaya yang menimpa dirinya.
 • Allah akan memudahkan segala urusan hidupnya.
 • Dipancarkan nur (cahaya) dalam hatinya juga ditinggikan martabatnya.
 • Suaranya didengari serta pandangan dan pendapatnya diterima ramai
 • Dia dilindumgi daripada segala bencana dan malapetaka.
 • Dia sentiasa dicintai oleh semua orang.
 • Segala yang dihajati akan dimakbulkan Allah.
 • Dimurahkan rezekinya, dijauhkan daripada kelaparan dan kemiskinan.

Imam ad-Dainuri r..a.

 • 11 x – setiap kali selesai solat fardhu, diberkati rezeki, ditinggikan darjat dan dijanjikan husnul khatimah.
 • 41 x – setiap malam secara istiqamah akan tercapai segala hajat.
 • 100 x – setiap selepas solat Hajat beberapa malam- menyelesaikan masalah.
 • 313x – setiap hari, mengetahui rahsia ghaib atau sesuatu yang dikehendaki.
 • 1000x – tercapai segala cita-cita dan tersingkap rahsia yang dikehendaki.

Imam Qurtubi r.a.

 • 41 x / 100x – Allah hilangkan segala dukacita dan kesusahannya, memudahkan segala urusan, mengangkat martabat dan darjat, menambahkan haibahnya, meluaskan rezeki dan membuka pintu kebajikan.

Imam Sayyidi Muhammad Khafi r.a.

 • Baca 4444 x dalam tempoh 7 hari 8 malam, kemudian diikuti dengan doa Selawat Nariyahh; Insya Allah tercapai hajat dengan baik dan sempurna.
 • Apabila dibaca 3 kali selepas selesai solat fardhu maka pahalanya samalah seperti haji mabrur/haji yang maqbul.

KELEBIHAN LAIN:

1. Menurut Imam Ad-Dainuri, barangsiapa membaca selawat ini 11 KALI setiap hari setiap lepas sembahyang lima waktu, REZEKInya tidak putus-putus dan mendapat kedudukan yang tinggi.

2. Menurut Imam Al-Qurtubi, barangsiapa membaca selawat ini 41 KALI atau 100 KALI, ALLAH akan menghilangkan segala dukacita dan dimudahkan segala urusan kehidupan.

3. Barangsiapa membaca selawat ini 313 KALI setiap hari, nescaya akan terbuka beberapa rahsia ghaib.

4. Barangsiapa membaca selawat ini 4444 KALI akan tercapai segala cita-cita dan hajat dunia dan akhirat. Selawat yang aku amal bertahun-tahun lamanya,ini lah selawat yang banyak melepaskan aku dari segala permasalahan, dengan berkat selawat kepada junjunganku Nabi Muhammad SAW, segala permasalahan aku dalam perubatan, dalam perniagaan dalam kehidupan sentiasa di beri pertolongan Allah… Selawat ini selain dari nama Tafrijiyah, aku sendiri memanggilnya selawat yang melepaskan segala permasalahan, tak kira apabila kita sakit, disihir, masalah perniagaan, inginkan pelaris dan bergantung pada niat kita..

IKLAN

Antara kelebihan berselawat ialah :

i). Sabda Rasullah SAW: Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda – (Hadis Riwayat Muslim.)

ii). Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

iii). Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insyaAllah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

iv). Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5. Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

8. Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki dan sebagainya dalam dirinya.

IKLAN

10. Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, insya-Allah akan beroleh kebahagiaan sama ada di dunia mahu pun di akhirat.

11. Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13. Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaan-Nya.

14. Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

15. Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

IKLAN

18. Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, insya-Allah akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

23. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

24. Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmat-Nya.

25. Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya-Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26. Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27. Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28. Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Hadis Riwayat Abu Naim.

30. Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat – Hadis Riwayat Thabrani

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI