Keselesaan sebalik sehelai hijab, ramai yang tak tahu pelbagai cabaran yang harus dihadapi. Apatah lagi jika hijabi yang mempunyai masalah kulit kepala pasti akan terasa ingin membuka hijab.

Sehelai rambut mahupun kulit kepala harus diberi penekanan berganda jika anda bertudung. Ramai yang cari penyelesaian untuk rambut lebat dan berkepuk tapi sering kali lupa untuk rawat kulit kepala terlebih dahulu. Hijabi ini kongsi syampu yang mampu lesapkan kelemumur dengan sekali penggunaan sahaja.

ARTIKEL BERKAITAN: Kelemumur Bersalji Dan Berkuping, Rawat Sahaja Dengan Menggunakan Listerine. Ini Caranya!

Kelemumur yang tidak diundang

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan
Kelemumur adalah keadaan kulit kepala yang menyebabkan serpihan kulit muncul.  Mungkin juga ada rasa gatal.  Kebanyakan orang mengalami kelemumur pada satu ketika, tetapi ia lebih biasa dari tahun-tahun remaja hingga pertengahan umur.

Terdapat pelbagai kemungkinan penyebab, termasuk dermatitis seborrheic, tindak balas alahan, psoriasis, dan ekzema.  Reaksi berlebihan terhadap Malassezia, yis yang berlaku pada kulit kepala, adalah antara punca dermatitis seborrheic.

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan

Pelbagai faktor meningkatkan risiko mengembangkan kelemumur, termasuk umur seseorang, cuaca, tahap tekanan, keadaan perubatan, dan pilihan produk rambut. Kebersihan yang kurang baik bukanlah satu faktor, tetapi serpihan mungkin lebih kelihatan jika seseorang tidak kerap mencuci atau menyikat rambutnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Ini Saranan Syampu Terbaik Bagi Atasi Masalah Kelemumur Berkuping. Memang Berkesan!

Sekali pakai lesap semua

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan

Mencari syampu yang sesuai dengan masalah kelemumur ini bukan mudah, mungkin perkongsian hijabi ini dengan menggunakan satu syampu sudah memadai. Kelemumur bagaikan salji dan ditambah pula rambut yang gugur, solusi yang di kongsi oleh hijabi ini hanya menggunakan syampu dari jenama selsun.

Selsun Gold Shampoo

Ubat ini digunakan untuk merawat kelemumur dan jangkitan kulit kepala tertentu (dermatitis seborrheic).  Ia mengurangkan kegatalan, mengelupas, kerengsaan, dan kemerahan kulit kepala.  Selenium sulfida juga digunakan untuk keadaan yang menyebabkan perubahan warna kulit (tinea versicolor).

IKLAN

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan

Malah syampu ini tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil anti-infeksi.  Ia berfungsi dengan memperlahankan pertumbuhan yis yang menyebabkan jangkitan.

BELI DI SINI: Selsun Gold Shampoo

Cara penggunaan

Ubat ini hanya untuk digunakan pada kulit sahaja.  Sesetengah jenama memerlukan goncangan sebelum digunakan.  Semak pakej produk anda untuk melihat sama ada jenama anda perlu digoncang.  Sebelum menggunakan ubat ini, tanggalkan sebarang perhiasan untuk mengelakkan kerosakan padanya.

Elakkan memasukkan ubat ini ke dalam mata anda, di dalam hidung atau mulut, atau pada mana-mana kawasan kulit yang pecah/radang kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan.  Jika ini berlaku, siram kawasan tersebut dengan air yang banyak.  Rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang soalan tentang cara menggunakan ubat ini dengan betul.

Untuk rawatan dermatitis kelemumur atau kulit kepala

IKLAN

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan

Ikut arahan pengilang, atau gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.  Basahkan kulit kepala dan urut ubat pada kulit kepala yang basah.  Biarkan pada kulit kepala anda selama 2-3 minit dan bilas dengan bersih.  Sesetengah jenama mungkin memerlukan aplikasi kedua.

Semak pakej produk untuk melihat sama ada jenama anda memerlukan aplikasi berulang.  Pastikan untuk membilas rambut dan kulit kepala dengan baik dengan air selepas setiap penggunaan, terutamanya pada rambut yang diluntur, berwarna atau dikeriting.

Ubat ini biasanya digunakan 1 atau 2 kali seminggu untuk merawat kelemumur atau dermatitis seborrheic, atau kurang kerap untuk mengekalkan kawalan kelemumur.

Untuk rawatan tinea versicolor

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan

IKLAN

Sapukan selenium sulfida pada kulit yang terjejas.  Buih dengan sedikit air.  Biarkan ia kekal pada kulit anda selama 10 minit.  Bilas kulit anda dengan teliti dengan air selepas setiap penggunaan.  Jika ubat menyentuh kawasan kemaluan atau lipatan kulit, bilas kawasan tersebut dengan air selama beberapa minit untuk mengelakkan kerengsaan.

Ubat ini digunakan biasanya sekali sehari selama 7 hari untuk merawat tinea versicolor, atau digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Basuh tangan anda selepas menggunakan selenium sulfida.  Jangan biarkan ubat ini pada rambut, kulit kepala, atau kulit anda untuk tempoh yang lebih lama atau gunakan lebih kerap daripada yang diarahkan.  Keadaan anda tidak akan hilang dengan lebih cepat, tetapi kesan sampingan mungkin meningkat.

Kesan Sampingan

Kerengsaan kulit, kulit kering, rambut/kulit kepala berminyak atau kering, atau keguguran rambut sementara mungkin berlaku.  Jika mana-mana kesan ini berlarutan atau menjadi lebih teruk, hentikan penggunaan dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Sekali Pakai Lesap Semua Kelemumur, Hijabi Ini Kongsi Syampu Paling Berkesan

Perubahan warna rambut mungkin berlaku dan boleh dikurangkan dengan membilas rambut dengan teliti selepas setiap rawatan.

Jika doktor anda telah menetapkan ubat ini, ingat bahawa doktor anda telah menilai bahawa manfaat kepada anda adalah lebih besar daripada risiko kesan sampingan.  Ramai orang yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku.  Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda melihat sebarang gejala tindak balas alahan yang serius, termasuk: ruam, gatal-gatal/bengkak (terutamanya pada muka/lidah/tekak), pening yang teruk, kesukaran bernafas.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/VKVJmuzU3w0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI