Bulan puasa ini paling seronok bila dapat berbuka beramai-ramai bersama ahli keluarga atau sahabat handai. Tapi lebih terasa kemeriahannya dapat menyediakan dan merasai juadah paling enak dan juga minuman untuk penyejuk tekak.

Perkongsian di laman sosial facebook melalui page Masak Apa Hari Ini oleh wanita ini Nur Hanisah Kamaluddin yang share resipi air balang ‘ Ais Lemon Pudina’ dan ‘Air Lemon Pudina Laici Asam Boi’. Menurutnya resipi air viral ini sangat sesuai dijual di bazar Ramadan dan memang laku keras.

Bukan sahaja sedap dan rasa fresh, malah boleh ketagih untuk minum dan tak pandang air lain lagi.

Asslamualaikum Selamat Tengahari.Saya nak share resepi Air Balang “Ais Lemon Pudina & Ais Lemon Pudina Laici Asam Boi” sebelum ni saya dah pernah share tahun lepas at mahn dan sekali lagi saya share ye..Saya halalkan resepi saya ni yg tak seberapa.. Sesuai untuk jual di bazarInsyallah laku keras habis setiap hari Yang pasti sedapp freshh,boleh ketagih bila minum tak mau dah air lain

IKLAN
Segarr dengan daunn pudinaa

Sukatan untuk 1 Balang Air..
Daun pudina RM2.00
Lemon 4biji
Sunquick 100g 
Serbuk Asam Knor 100g
Air Gula 1liter

Bahan saya guna ..freshhh sedapp?.. Nak guna asam pilih yg jenis putih masin manis yg tu sedap

Cara²
1)Kisar 3Biji lemon dgn 2liter air,amik air sahaja hampas buang masuk dalm bekas air..Masukkan 1liter Air gula.
2)Sunquick Dan serbuk asam knor masukkan sekali 1liter air panas .Kacau² masukan dlm bekas air lemon tadi 
3)Masukkan air batu ,pati air lemon, Masuk air masak agak2 jer ,1biji hiris lemon,daun pudina..Kacau² siappp untuk minum .

Serbuk asam knorr (pasaraya ada jual)

Nota!
¶Kalau nak buat banyak gandakan shja
¶kalau nak buat banyak pastikan kene tapis banyak 2@3 kali.
¶Boleh simpan dalam freezer pati air lemon ni.
¶Boleh pelbagai kan jenis buahan tin @ fresh ikut citarasa sendiri.

Ais lemon pudina laici asam boi( sy asingkn laici + asam bajet pack buat dlm 15-20 plastik jer) Nak buat terus dalam balang pon boleh, janji sedap rasa laici,jangan kedekut bahan ye .. Insyallah kalu sedap cust akan cari .. Insyallah akan habis setiap hari..hehe
nak bungkus dlm plstik kene isi air gula 1@2 sudu

 

Tahun ni kami tak ada rezeki nak jual bazar.Doakan saya ada rezeki tahun akan datang ye .. Selalu sy dn abg sy yg handle bazar ,tapi thun ni tak..Berkali² saya ajak dia suruh amik borang bazar Tapi cuma dia cakap “Tak Nak” 2 perkataan tu dia cakap,dlm hati saya sedih lah jgk hehe baru ku tahu kenapa.

Allah lebih sayangkan kamu .Kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukannya.. Al-Fatihah buat abang ku Mohammad Firdaus Bin kamaluddin Semoga kau tenang Disana Bersama Bidadari Syurga & Mak…Permergian kamu nak sambut puasa, Arwah mak nak sambut raya setelah 20thn yg lalu .Rindu tiada penhujung.Perkara yang sama berlaku cuma berbeza ..Al-Fatihah ..

Salam Ramadhan kepada semua rakan-rakan dan keluarga yg mengenali saya.Maafkan segala khilaf dan salah sepanjang perkenalan kita.. Semoga segala amal dan ibadah kita sepanjang Ramadhan diberkati dan di redhai oleh Allah swt…