Umum mengetahui sebelum ini Arab Saudi mengeluarkan arahan tidak membenarkan hijabi untuk memandu. September lalu kerajaan Arab Saudi telah mengumumkan bahawa telah dibenarkan kaum wanita untuk memandu.

Dalam perintah raja yang ditandatangani oleh King Salman bin Abdul Aziz Al Saud akan berkuatkuasa dengan serta-merta. Akan tetapi penghapusan larangan itu akan mengambil masa berbulan-bulan, demikian menurut Badan Agensi Saudi. Satu jawatankuasa menteri peringkat tinggi telah ditubuhkan untuk memeriksa penguatkuasaan perintah itu.

Jawatankuasa akan mengambil masa dalam 30 hari dari tarikh perintah itu dicadangkan, dan akan dilaksanakan antara 23 dan 24 Jun 2018, berdasarkan kalendar Islam. Keputusan itu mengatakan bahawa wanita akan dibenarkan memandu “mengikut undang-undang Islam”. Pengumuman itu menyaksikan sambutan Hari Kebangsaan Arab gender-mixed celebration pada hujung minggu, yang pertama seumpamanya, bertujuan menonjolkan usaha pembaharuan kerajaan, kata para penganalisis, walaupun ada tindak balas daripada konservatif agama.

Wanita juga dibenarkan masuk ke stadium sukan. Sebelum ini arena lelaki sahaja – untuk menonton concert muzik, satu langkah yang dengan rancangan “Vision 2030” kerajaan untuk pembaharuan sosial dan ekonomi apabila kerajaan bersedia untuk era pasca minyak. Arab Saudi adalah satu-satunya negara di dunia yang tidak membenarkan wanita memandu.

Walaupun terdapat sekatan yang dikenakan ke atas pemandu wanita, beberapa aktivis perempuan menentang larangan yang membawa kepada penangkapan mereka.  Pemandu wanita sebelum ini telah ditangkap dan kereta telah dirampas, kata aktivis.

IKLAN

Pada tahun 2016, Alwaleed bin Talal, Putera Arab yang berpengaruh menyeru penghapusan “urgent” end terhadap larangan tersebut, dan mengatakan bahawa ia bukan soal hak tetapi keperluan ekonomi.

“Mencegah wanita dari memandu kereta hari ini merupakan isu hak yang sama dengan yang melarangnya menerima pendidikan atau mempunyai identiti bebas,” kata Alwaleed.

“Ini semua adalah perbuatan yang tidak adil oleh masyarakat dahulu, jauh lebih ketat daripada apa yang dibenarkan oleh undang-undang agama,” ujar Putera Alwaleed bin Talal yang merupakan ahli keluarga diraja yang terkenal di Arab Saudi.

Prince Alwaleed bin Talal

Beliau tidak memegang jawatan politik tetapi kerusi Kingdom Holding Co, yang memiliki kepentingan dalam gergasi perbankan AS Citigroup dan Taman Tema Euro Disney.  Beliau adalah penyokong hak wanita yang lama dalam kerajaan Islam konservatif, yang mempunyai beberapa sekatan ketat di dunia untuk wanita dan merupakan satu-satunya negara di mana mereka tidak dibenarkan memandu.

IKLAN

Selepas tweet pendeknya, pejabat Putera Alwaleed mengeluarkan kenyataan yang tidak wajar dalam bahasa Inggeris dan Arab yang menggariskan alasannya untuk menyokong pengharaman itu.

“Mencegah wanita dari memandu kereta hari ini merupakan isu hak yang sama dengan yang melarangnya menerima pendidikan atau mempunyai identiti bebas,” kata Alwaleed.

FAKTOR EKONOMI

Beliau juga memperincikan ‘kos ekonomi’ wanita yang perlu bergantung pada pemandu atau teksi peribadi, kerana transit awam bukan alternatif yang berdaya maju dalam kerajaan. Menggunakan pemandu asing mengalirkan milion dolar dari ekonomi Saudi, kata Alwaleed. Beliau mengira bahawa keluarga menghabiskan purata $ 1,000 sebulan pada pemandu, wang yang sebaliknya dapat membantu pendapatan isi.

IKLAN

“Wanita sebagai memandu telah menjadi permintaan sosial yang mendesak berdasarkan keadaan ekonomi semasa,” kata putera itu.

Peluasan hak wanita yang perlahan bermula di bawah almarhum raja, Abdullah bin Abdulaziz, yang, pada tahun 2013, menamakan beberapa wanita untuk Shura Council, yang menasihatkan kabinet. Abdullah juga mengumumkan bahawa wanita boleh buat undi kali pertama dan bertanding dalam pilihan raya perbandaran.

Arab Saudi mempunyai beberapa sekatan yang ketat di dunia terhadap wanita, walaupun pembaharuan kerajaan bercita-cita tinggi bertujuan untuk meningkatkan pekerjaan wanita.

Di bawah sistem penjagaan negara, ahli keluarga lelaki – biasanya bapa, suami atau saudara – mesti memberi kebenaran untuk kajian wanita, perjalanan dan aktiviti lain. Tetapi Arab Saudi nampaknya melegakan beberapa norma sebagai sebahagian daripada rancangan pembaharuan Wawasan 2030.

Gambaran Wanita Arab Saudi apabila kerajaan membenarkan “women driver”.

KEMPEN TERBARU COCA COLA JUGA MENGENAI “WOMEN DRIVER” di SAUDI ARABIA

Coca-Cola telah mengeluarkan iklan baru yang memanfaatkan keputusan Arab Saudi untuk membolehkan wanita memandu untuk kali pertama.

SUMBER: Al Jazeera News

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI