Adakah anda mengalami insomnia? Mungkin anda minum terlalu banyak kopi? Mungkin anda mempunyai banyak pemikiran yang memastikan otak anda sentiasa berjaga-jaga? Selain daripada dua perkara ini, salah satu sebab lain untuk insomnia adalah kekurangan vitamin.

Dibebaskan daripada kesibukan, badan memerlukan vitamin dan mineral bukan sahaja untuk mengekalkan kesihatan anda, tetapi juga untuk membantu anda tidur lena.Kekurangan unsur vitamin dalam badan boleh menyukarkan anda untuk tidur lena. Apakah vitamin yang badan anda kurang apabila anda sukar tidur?

Artikel Berkaitan : Punca Benjolan Di Muka Yang Anda Tidak Sedari, Pakar Cadang Rawatan Terbaik

Vitamin D

Punca Sukar Tidur Waktu Malam? Mungkin Kekurangan Vitamin Ini!

Kajian 2011 yang diterbitkan dalam Penyelidikan Pemakanan mendapati bahawa kira-kira 41% rakyat Amerika kekurangan vitamin D. Kemudian meta-analisis penyelidikan 2018 yang diterbitkan dalam Nutrien mendapati bahawa kekurangan vitamin D dikaitkan dengan gangguan tidur dan tahap rendah vitamin D dalam badan boleh meningkatkan risiko gangguan tidur.

Oleh itu, berjemur secara meluas amat disyorkan untuk mendapatkan vitamin D daripada matahari. Sebagai alternatif, anda boleh makan makanan yang merupakan sumber vitamin D yang baik atau mengambil suplemen tambahan.

IKLAN

Vitamin C

Punca Sukar Tidur Waktu Malam? Mungkin Kekurangan Vitamin Ini!

Selain melawan selesema, vitamin C boleh merendahkan tahap hormon tekanan dan melawan gejala tekanan seperti penyakit dan masalah tidur. Kajian 2015 yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Fisiologi Nigeria mendapati bahawa vitamin C boleh mengurangkan tahap kortisol (hormon tekanan), menggalakkan toleransi tekanan dan melawan gangguan tidur. Anda boleh mendapatkan vitamin C daripada makanan sihat seperti oren, kangkung, brokoli, lada dan strawberi.

Kalsium

Punca Sukar Tidur Waktu Malam? Mungkin Kekurangan Vitamin Ini!

IKLAN

Para ahli mengatakan kalau kalsium yang rendah berkaitan dengan kesulitan tidur. Ini dapat terjadi karena kalsium membantu otak menggunakan asam amino triptofan untuk membuat melatonin, hormon tidur. Sebuah penelitian tahun 2015 yang dalam Journal of Sleep Research menemukan kalau orang dengan tingkat kalsium normal lebih mudah tidur ketimbang mereka yang mengalami kekurangan kalsium. 

Kondisi ini dapat disebabkan kalsium menurunkan tekanan darah. Kalsium membantu meningkatkan produksi melatonin. Karena itu, mungkin menjelaskan alasan makanan seperti susu, dapat membantumu tidur lebih nyenyak.

Vitamin B12

Punca Sukar Tidur Waktu Malam? Mungkin Kekurangan Vitamin Ini!

IKLAN

Kekurangan vitamin B12 telah dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk insomnia, kemurungan dan gangguan tidur. Kekurangan vitamin B12 juga boleh menyebabkan keletihan.

Pada asasnya, sumber vitamin B12 adalah makanan yang berasal dari haiwan. Jika anda seorang vegetarian atau vegan dan mengalami gejala seperti kurang tidur atau mudah keletihan, cuba tutup pengambilan vitamin B12 anda dengan mengambil suplemen tambahan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI