Seiring dengan teknologi perubatan kini yang semakin berkembang mengikut arus permodenan, industri perubatan telah menemui banyak solusi untuk mengembalikan penglihatan bagi individu yang mengalami masalah mata yang rabun. Ini termasuklah rawatan surgeri laser seperti LASIK dan PRK yang ternyata berkesan dan hanya mengambil masa yang singkat bahkan tidak menyakitkan.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya mampu menjalani rawatan surgeri laser ini kerana kosnya yang agak tinggi, memakan lebih kurang RM3000 hingga RM7000. Masalah ini sering terjadi kepada golongan warga emas.

Sumber gambar: Berita Harian

Rawatan surgeri laser sememangnya berkesan tetapi dengan harga yang terlalu tinggi, tidak semua orang mampu untuk mendapatkan rawatan ini. Tetapi, kita perlu yakin bahawa setiap penyakit ada penawarnya. Jika tidak, takkanlah orang dulu-dulu boleh sembuh meskipun tiada teknologi moden kan?

Siapa yang tidak kenal dengan doktor pakar mata, Prof Dr Muhaya. Menerusi sebuah rancangan popular, The Dr. Oz Show,  terdapat tiga cara untuk memulih di samping meningkatkan penglihatan mata dengan cara semula jadi. Orang yang tidak rabun pun boleh menggunakan cara-cara ini untuk mengekalkan kesihatan mata mereka!

1. Makan Untuk Penglihatan Yang Jelas

Pelihara mata anda melalui pemakanan! Mata memerlukan beberapa nutrien untuk berfungsi dengan baik. Vitamin A,C, E dan mineral seperti zink adalah nutrien asas untuk mata.

Makan banyak sayur berdaun hijau, kuning telur, lada benggala kuning, labu, ubi keledek dan lobak merah kerana ia mengandungi khasiat antioksida yang dapat mengelak keterjejasan yang disebabkan matahari. Tahukah anda bahawa kajian mendapati mengambil sayuran warna kuning dan hijau dapat mengelak sebarang penyakit yang boleh menyebabkan mata buta.

IKLAN

Mata sebenarnya memerlukan beberapa jenis nutrien untuk memastikan ianya berfungsi dengan baik. Bawang putih, bawang besar dan bawang merah pula mengandungi kandungan sulfur yang akan memelihara pembentukan katarak pada mata. Beri biru dan anggur secara tidak langsung mampu pulihkan penglihatan.

DHA iaitu sejenis asid lemak yang ditemui dalam ikan air sejuk seperti salmon, sardin, makerel dan kod pula boleh menyokong sel untuk menyumbang kesihatan pada mata.

2. Lakukan Senaman Mata

Senaman mata ringkas ini sekurang-kurangnya dapat mengekalkan penglihatan optimal. Lakukan senaman mata sejurus bangun tidur, sebelum tidur atau pada bila-bila masa ketika mata anda letih. Tetapi pastikan jari bersih kerana mata mudah terkena jangkitan kuman. Lakukan setiap hari anda pasti dapat lihat kesannya dalam masa satu bulan!

Lakukan senaman mata pada bila-bila masa sahaja terutama ketika mata sedang letih.

IKLAN

• Gosokkan tapak tangan anda untuk menghasilkan haba panas. Tekap tapak tangan pada kedua belah mata sambil mata ditutup selama 5 saat. Ulang sebanyak 3 kali.

• Pusingkan bebola mata anda. Mulakan dengan mata pandang ke atas dan dengan perlahan putarkan ia sebanyak 10 kali mengikut arah jam.

• Pegang pen pada aras bahu di hadapan. Fokuskan pandangan mata pada pen tersebut dan perlahan-lahan dekatkan pen sehingga ke bahagian batang hidung dan jarakkannya kembali ke posisi asal. Dekat dan jauhkan pen sebanyak 10 kali. Mata memerlukan senaman yang betul agar ia berfungsi dengan baik.

• Urut penjuru dahi. Gunakan tulang sambungan ibu jari, tekan lembut penjuru dahi dan urut dalam gerakan membulat sebanyak 20 kali untuk arah jam dan 20 kali lagi untuk arah sebaliknya. Ulang urutan di kawasan atas kening, di bawah mata dan di kedua belah penjuru sisi hidung. Bersandar, pejam mata, relaks dan rehat selama 3 minit.

IKLAN

3. Peruntukan Waktu Rehat Mata

Dapatkan tidur yang cukup. Tidur akan membuatkan mata berehat sepenuhnya, membaiki dan memulih kondisinya secara semula jadi. Tidur yang tidak cukup hanya akan melemahkan penglihatan. Jadi, sila tidur 8 jam setiap malam.

Lebih-lebih lagi buat individu yang bekerja dan memerlukan mereka menghadap komputer setiap hari. Sila cari sekurang-kurangnya 1 jam untuk mengalihkan pandangan mata anda ke tempat lain. Rehatkan penglihatan.

Tidur juga berperanan untuk merehatkan mata. Jika mata anda terlalu penat, berasa perit dan tidak selesa, baring dan letakkan hirisan timun pada kelopak mata. Ia akan memberi sensasi kesejukan buat mata seterusnya melegakan kepenatannya.

SUMBER:Himpunan  doa harian

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI