Pemilihan warna hijab yang tepat sangat membantu menaikkan seri wajah. Maka sebab itulah penting untuk seseorang hijabi itu memilih warna hijab yang sesuai dengan tona kulit agar penampilan diri lebih terserlah.

Bukan semua warna sesuai dengan semua jenis kulit. Pemilihan warna hijab yang salah akan menyebabkan wajah kelihatan kusam, pucat dan tidak bermaya.

Berikut tip pemilihan warna hijab mengikut tona kulit yang dikongsikan Silhouette iana. Moga ia jadi panduan yang berguna kepada hijabi semua.

TIP MEMILIH TUDUNG MENGIKUT TONA KULIT ANDA

Selain bentuk muka, faktor tona kulit juga memainkan peranan dalam menghasilkan keserasian gaya dengan warna tudung yang dipilih. Pemilihan warna tudung yang betul menaikkan lagi kecantikkan awak.

IKLAN

1. Kulit putih, cerah dan kuning langsat

Kulit putih dan cerah lebih nampak berseri jika memakai tudung berwarna gelap atau terang yang kontra seperti Purple, Merah, Ocean Blue & Black. Walaupun warna pastel dan neutral sangat popular tetapi ia boleh membuatkan wajah nampak pucat dan tidak bermaya. So kalau nak juga pakai pastel, anda kena campurkan dengan warna-warna yang garang supaya penggayaan anda jadi lagi menarik!

2. Kulit sawo matang

IKLAN

Kulit sawo matang atau coklat merupakan warna kulit yang biasa bagi kebanyakkan wanita di Malaysia. Warna-warna tudung yang menyerlahkan tona pemilik kulit sawo matang ialah rona pastel. Contoh, Beige, Baby Blue, Peach & Salmon. Anda kena elakkan pakai warna merah darah, hijau tua dan coklat tua tau! Nanti akan membuatkan muka anda bertambah kusam dan gelap.

Pilih Tudung Ikut Warna Kulit, Barulah Penampilan Nampak Stunning
.

IKLAN

3. Kulit gelap dan hitam manis

Anda kena pakai warna-warna yang menaikkan seri wajah seperti merah hati, soft purple atau jingga lembut. Warna-warna ini bersifat kontra dengan tona kulit sekali gus boleh buat kulit anda kelihatan lebih cerah. Elakkan pakai warna coklat tua, hitam dan biru gelap tau ia akan menyebabkan kulit menjadi semakin gelap dan lesu.

Moga tip ini dapat menjadi rujukan dan panduan kepada para hijabi semua.

Sumber kredit: Silhouette iana

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI