Tidak syak lagi bahawa makanan sejuk beku memudahkan mendapatkan makan malam dengan pelbagai sisi di atas meja dan mengurangkan kerumitan penyediaan smoothie pagi anda, tetapi hanya kerana item ini mudah, ini tidak bermakna ia secara automatik baik untuk anda.

Sama ada anda bersiar-siar di lorong beku untuk buah-buahan, sayur-sayuran atau hidangan yang boleh dimasak dalam ketuhar gelombang mikro yang boleh anda buat dalam beberapa minit selepas seharian bekerja, ada perkara tertentu yang anda perlu sentiasa perhatikan, baik dari segi perkara yang perlu dielakkan, seperti serta apa yang baik untuk anda.

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Makanan sejuk beku mendapat reputasi buruk, tetapi hasil sejuk beku sebenarnya boleh menjadi makanan ruji yang sihat untuk ditambahkan pada senarai runcit anda! Bukan sahaja buah-buahan dan sayur-sayuran beku lebih mudah dan tahan lebih lama daripada alternatif segarnya, ia dibekukan pada tahap kematangan puncak, jadi rasanya luar biasa dan mempunyai nilai pemakanan yang sangat baik. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membaca senarai ramuan untuk memastikan tiada bahan tambahan seperti minyak, garam, gula atau bahan tambahan.

Namun, kemudahan makanan sejuk beku tidak boleh dinafikan. Makanan sejuk beku boleh dimasukkan ke dalam mana-mana diet, memberi manfaat kepada ramai individu dari segi penjimatan kos, ketersediaan dan peningkatan pengambilan nutrient. Cara yang mudah untuk memasukkan makanan daripada setiap kumpulan makanan ke dalam diet dan membolehkan anda berjimat.

Cara Membeli Buah-buahan dan Sayuran Beku

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!
A woman putting green bell peppers into fridge.

Apabila ia datang untuk membeli-belah untuk hasil sejuk beku,fikirkan bunga brokoli, kacang tali, raspberi dan seumpamanya, kesederhanaan adalah kunci. Cari bahan-bahan sesedikit mungkin, dan berhati-hati dengan produk dengan perasa atau sos tambahan.

1. Pastikan ia mudah

Jika boleh, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran beku yang hanya menyenaraikan buah atau sayuran pada senarai ramuan. Dengan cara itu anda boleh mengelakkan pemanis dan/atau sos tambahan yang tidak perlu. Anda sentiasa boleh menambah herba, rempah ratus dan perasa kegemaran di rumah. Membeli hanya buah-buahan dan sayur-sayuran akan menjimatkan wang, dan membolehkan anda menyesuaikan bahan-bahan tersebut agar sesuai dengan citarasa peribadi dan keutamaan pemakanan anda.

2. Beri perhatian kepada harga

Memilih buah-buahan dan sayur-sayuran sejuk beku selalunya membolehkan anda menjimatkan wang, dan ia boleh membantu menjadikan hasil lebih mudah didapati dan berpatutan tidak kira di mana anda tinggal. Selain itu, barang-barang yang cenderung berada dalam julat harga yang lebih tinggi ialah pilihan yang mempunyai bahan tambahan. Apabila memilih buah-buahan dan sayur-sayuran beku, pastikan ia ringkas. Lebih sedikit lebih banyak.

3. Tarikan warna

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Pernah dengar ‘makan pelangi,’? Adakah warna itu bermakna apa-apa? Ya, sebagai contoh, sayuran kuning dan oren seperti lobak merah atau lada menawarkan vitamin A-nutrien penting yang menyokong penglihatan dan imuniti yang sihat. Keperluan peti sejuk beku kegemaran termasuk campuran sayuran kerana ia menawarkan pelbagai warna (dan vitamin) dalam satu beg.

4. Perhatikan pembungkusan

Apabila membeli-belah untuk buah-buahan dan sayur-sayuran beku, pembungkusan membuat perbezaan. Cari buah keseluruhan ringkas yang terdapat dalam bungkusan boleh ditutup semula atau dalam pakej saiz hidangan individu. Ini akan memastikan ia kekal segar lebih lama dan juga mengekalkan profil pemakanannya.

5. Ketahui masa untuk membeli sejuk beku vs segar

Terdapat keadaan di mana buah-buahan beku (atau sayur-sayuran) sebenarnya lebih disukai daripada buah-buahan segar. Buah-buahan dan sayur-sayuran dipetik pada tahap kematangan yang sempurna dan kemudian dibekukan tidak lama kemudian, mengunci semua kebaikan termasuk nutrien dan rasa. Hasil beku selalunya boleh mempunyai kepekatan nutrien yang lebih tinggi berbanding dengan rakan sejawatnya yang segar, termasuk antioksidan, fitonutrien, serat, vitamin C, dan vitamin B.

6. Pelajari label

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Label yang berbeza pada bungkusan buah-buahan dan sayur-sayuran beku boleh memberi petunjuk kepada anda tentang kandungan di dalamnya. Sesetengah pakej mempunyai standard yang dicetak padanya. Untuk sayur-sayuran, Gred A mempunyai warna dan kelembutan terbaik, Gred B mempunyai rasa yang lebih matang, dan Gred C adalah kualiti yang lebih rendah, tetapi sesuai untuk sup. Untuk buah-buahan, Gred A hampir sempurna, Gred B masih mempunyai kualiti yang baik, dan Gred C tidak semanis dan kurang seragam.

IKLAN

7. Pastikan beg terasa padat

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Beg buah-buahan atau sayur-sayuran beku tidak sepatutnya berasa lemas atau basah kuyup, kerana ini boleh menunjukkan pencairan atau penyimpanan yang tidak betul. Kotoran pada bahagian luar beg juga boleh menjadi tanda bahawa hasil itu dicairkan dan dibekukan semula. Kandungannya juga harus terasa seperti kepingan individu, berbanding dengan satu jisim besar.

8. Dan dimeterai dengan betul

Anda juga ingin memastikan paket itu dimeterai dengan betul. Jika udara boleh memasuki pembungkusan, buah-buahan atau sayur-sayuran mungkin rosak atau mengalami pembakaran beku. Makanan kemudian menjadi kering, kelabu dan berkulit.

Cara Membeli Hidangan Beku

Kadang-kadang anda hanya mahukan makanan sejuk beku tanpa kerumitan untuk makan tengahari atau makan malam. Apabila datang untuk membeli hidangan mudah ini, cari hidangan yang seimbang dengan nutrien penting, seperti protein dan serat. Sebaliknya, elakkan makanan yang mengandungi lemak tidak sihat.

1. Makanan lengkap untuk kemenangan

Apabila membeli hidangan sejuk beku, cuba cari produk dengan senarai ramuan mudah yang terutamanya makanan keseluruhan, bukan bahan tambahan atau pengawet. Soalan paling popular, ‘Bolehkah saya membeli bahan ini di kedai runcit?’ atau ‘Bagaimanakah saya boleh membuat ini sendiri?’ Ini adalah cara mudah untuk menyingkirkan bahan-bahan yang tidak diperlukan.

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Kesempurnaan tidak diperlukan dan cadangan pemakanan tidak sesuai untuk semua, tetapi soalan mudah ini akan membantu anda memastikan lebih lengkap bahan makanan dalam troli anda. Peraturan praktikal yang baik di sini ialah berpegang pada makanan yang mengandungi bahan-bahan yang boleh anda sebutkan.

IKLAN

2. Berhati-hati dengan terlalu banyak natrium

Perkara nombor satu yang ketika beli makanan beku ialah natrium. Selak kotak dan melihat panel fakta pemakanan. Adalah disyorkan bahawa orang biasa mengambil kira-kira 2,300 miligram natrium setiap hari. Jika hidangan penyejuk beku anda lebih daripada itu untuk satu hidangan sahaja, maka ia patut letak semula di rak. Sebaliknya, sasarkan untuk hidangan dengan kurang daripada 600 miligram natrium setiap hidangan.

3. Hadkan pengambilan lemak tepu

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Lemak tepu adalah satu lagi nutrien yang perlu diberi perhatian. Pengambilan lemak tepu yang tinggi telah terbukti menyebabkan peningkatan paras kolesterol, terutamanya ‘kolesterol jahat’. Kolesterol boleh menyekat arteri apabila ia disimpan di dalam dinding arteri, menjadikannya lebih sukar untuk darah mengalir tanpa halangan. Apabila anda membeli hidangan beku, cuba pastikan kandungan lemak tepu lebih rendah daripada tiga gram setiap 100 gram makanan.

4. Dan elakkan lemak trans sepenuhnya

Lemak berbahaya ini mungkin masih terdapat dalam sesetengah makanan, seperti makanan beku, dan disenaraikan sebagai “minyak terhidrogenasi separa.” Oleh kerana badan tidak mencerna lemak trans dengan baik, sebaiknya elakkannya sama sekali.

5. Tumpukan pada protein

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Cari hidangan pembuka yang menyediakan sumber protein pepejal-seperti daging lembu tanpa lemak, ayam, salmon, atau ayam belanda-atau pilihan protein berasaskan tumbuhan seperti ‘daging’ vegan, tauhu atau kekacang. Sasarkan untuk 10 hingga 20 gram protein setiap hidangan. Ini akan memberikan anda kepekatan nutrien yang lebih tinggi-fikir vitamin B, zink dan zat besi-dan membantu anda kekal berpuas hati.

6. Jangan lupa serat

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Serat ialah nutrien penting untuk dicari pada label makanan hidangan sejuk beku. Bertujuan untuk membeli makanan yang mengandungi kira-kira lima gram serat setiap hidangan. Pengambilan serat harian yang disyorkan ialah 20 hingga 25 gram untuk wanita, dan 30 hingga 38 gram untuk lelaki. Menyemak untuk melihat sama ada karbohidrat dalam makanan adalah karbohidrat bijirin penuh, seperti beras perang, barli, dan pasta gandum, dan melihat jika makanan anda mengandungi banyak sayur-sayuran, akan membantu memenuhi keperluan serat anda.

IKLAN

7. Perhatikan gula tambahan

Anda mungkin terkejut berapa banyak hidangan sejuk beku yang mengandungi gula tambahan. Adalah disyorkan bahawa jumlah pengambilan gula tambahan adalah kurang daripada 24 gram sehari, jadi cari makanan sejuk beku yang paling banyak hanya mempunyai beberapa gram atau lebih.

8. Cari hidangan yang seimbang dan perhatikan saiz hidangan

Cari makanan yang seimbang, bermakna ia menyediakan 3 hingga 4 auns protein tanpa lemak, 1/2 hingga 1 cawan bijirin penuh, dan 1/2 cawan sayur atau buah. Saiz hidangan juga penting. Perhatikan saiz hidangan, selalunya keseluruhan hidangan akan menjadi lebih daripada satu hidangan.

Cara Beli Pencuci Mulut Beku

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Tidak salah untuk mempunyai sedikit sesuatu yang manis selepas makan. Apabila membeli pencuci mulut beku, cari pilihan dengan gula tambahan yang minimum dan berhati-hati dengan bahan berbahaya seperti sirap jagung fruktosa tinggi. Hanya kerana sesuatu itu bebas tenusu atau bukan tenusu, tidak bermakna ia lebih sihat.

1. Dapatkan kalsium

Nutrien yang menarik apabila membeli pencuci mulut beku berasaskan tenusu ialah kandungan kalsium. Nilai harian untuk kalsium ialah 1,300 miligram sehari, jadi cari pilihan tersebut dengan 150 miligram kalsium atau lebih setiap hidangan 100 gram.

2. Berasaskan tumbuhan tidak selalu terbaik

Jika anda mengikuti diet vegan, pencuci mulut tanpa tenusu adalah satu kemestian, tetapi jika tidak, jangan hanya menganggap bahawa gula-gula berasaskan tumbuhan lebih baik untuk anda. “Hanya kerana ia berasaskan tumbuhan, tidak bermakna ia semestinya lebih sihat. Banyak susu berasaskan tumbuhan tinggi lemak tepu dan gula, dan dalam beberapa kes, lebih rendah dalam kalsium-mineral yang penting untuk kesihatan tulang. Jadi walaupun [gula-gula vegan] adalah pilihan yang bagus untuk orang yang lebih suka makanan berasaskan tumbuhan, ia mungkin bukan pencuci mulut yang bebas rasa bersalah sepenuhnya.

3. Berpegang pada gula-gula satu hidangan

Jika anda bergelut dengan kawalan bahagian, cadangan mencari pencuci mulut satu hidangan dan bukannya membeli saiz yang lebih besar. Dengan berpegang pada pencuci mulut satu hidangan, bukannya menggali ke dalam satu pain aiskrim, anda mempunyai lebih kawalan ke atas berapa banyak yang anda makan.

4. Berhati-hati dengan kandungan gula

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!
vanilla ice cream cake with frozen berries , selective focus

Walaupun OK untuk mempunyai sedikit sesuatu yang manis setiap hari, adalah penting untuk mengekalkan pengambilan gula anda dalam had yang disyorkan harian. Bar yogurt Yunani rendah lemak, yang biasanya mengandungi sehingga 7 gram protein sekeping, dengan probiotik dan tiada pemanis tiruan.

5. Berikan suntikan sorbet

Dua kebimbangan terbesar untuk pencuci mulut beku ialah kandungan gula dan kandungan lemak. Pencuci mulut sejuk beku, seperti ais krim, selalunya dibuat dengan lemak sayuran berbanding susu atau krim. Ini bermakna pengambilan lemak anda berpotensi menjadi tidak terkawal apabila anda makan semangkuk besar ais krim. Cuba hadkan pengambilan lemak anda dengan memilih pilihan rendah lemak, seperti sorbet dan bukannya ais krim.

6. Jauhi bahan-bahan tertentu

Elakkan bentuk gula yang sangat diproses, seperti sirap jagung dan sirap jagung fruktosa tinggi dan harus elakkan pewarna dan agen pewarna. Pilih pencuci mulut dengan senarai ramuan yang berada di bahagian yang lebih pendek.

7. Nikmatilah!

Petua Yang Diluluskan Membantu Anda Membeli Makanan Beku & Segar. Mudah Sangat!

Sejujurnya, jika anda membeli pencuci mulut beku, anda sedang mencari sesuatu yang akan ingin nikmati! Adalah penting untuk menghormati gigi manis anda dan mencari ruang dalam gaya pemakanan yang seimbang untuk semua makanan sesuai. Anda boleh membuat pilihan yang lebih bijak di sini, seperti menukar ais krim penuh lemak dengan yogurt beku rendah lemak, tetapi jika anda benar-benar mahukan pai coklat fudge berganda, maka lakukan sahaja! Jika anda menikmati pilihan anda membuat pada masa itu, ia kurang berkemungkinan menuntut perhatian anda pada kali seterusnya anda berjalan di lorong beku.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI