Kulit berminyak adalah salah satu daripada banyak masalah kulit yang menjengkelkan. sebagai? Selain menyebabkan ketidakselesaan, kulit berminyak juga lebih terdedah kepada jerawat akibat pori tersumbat yang menyebabkan minyak dan sel kulit mati terkumpul di dalam folikel rambut.

Minyak berlebihan pada kulit juga memberi kesan pencerahan pada wajah. Jangan risau, kerana anda boleh mengawalnya dengan cara yang tidak menjejaskan penampilan dan keselesaan anda dalam aktiviti anda.

Artikel Berkaitan : Badan Tumbuh Bintik Kemerahan, Rupanya Salah Pilih Losen badan. Ini Cara Pilih Berdasarkan Jenis Kulit

Rutin Membasuh Muka

Petua Mengawal Kulit Berminyak, Anda Boleh Lakukan!

Mencuci muka adalah salah satu rutin penjagaan kulit yang anda tidak boleh ketinggalan. Mencuci muka dengan kerap bukan sahaja menanggalkan kotoran dan solekan degil, tetapi juga menghalang pembentukan lebihan minyak dan mendapan minyak yang boleh menyebabkan jerawat.

Menurut Persatuan Akademi Dermatologi Amerika, anda harus mencuci muka anda setiap pagi, setiap petang, dan selepas bersenam. Selain itu, elakkan menggunakan pencuci muka yang disertakan dengan pengelupasan, dikhuatiri ia akan merengsakan muka anda.

IKLAN

Pilih produk penjagaan kulit yang dilabel sebagai bebas minyak dan tidak komedogenik.

Petua Mengawal Kulit Berminyak, Anda Boleh Lakukan!

Jika kulit anda berminyak, anda juga harus memberi perhatian kepada memilih produk penjagaan kulit yang betul. Anda boleh memilih daripada pencuci muka, pelembap dan juga solek muka yang dilabelkan sebagai bebas minyak dan tidak komedogenik.

Kerana produk dengan label ini tidak menyumbat liang-liang.Seperti yang anda tahu, pori-pori tersumbat itu boleh mencetuskan bintik hitam dan jerawat.

IKLAN

Sapukan pelembap setiap hari

Petua Mengawal Kulit Berminyak, Anda Boleh Lakukan!

Siapa kata seseorang yang mempunyai kulit berminyak tidak disyorkan untuk menggunakan pelembap setiap hari? Malah, pelembap ini masih diperlukan untuk mengekalkan kelembapan kulit sepanjang hari.

Anda juga boleh menggunakan pelembap berasaskan air dan pelembap yang mengandungi asid salisilik dan asid glikolik, yang dipercayai dapat menghilangkan minyak berlebihan.

IKLAN

Gunakan kertas blotting

Petua Mengawal Kulit Berminyak, Anda Boleh Lakukan!

Korang yang berkulit berminyak mesti dah biasa dengan blotting paper kan? Kertas blotting atau kertas minyak digunakan untuk menyerap lebihan minyak pada muka.

Anda boleh melekatkan kertas berminyak ini pada bahagian muka anda yang kelihatan berminyak, seperti zon T.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.