Anis Syahirah Khairul Parman berusia 23 tahun merupakan sebahagian daripada kumpulan MPP USM layak dijadikan contoh kerana telah memperoleh beberapa kejayaan dan dia memegang satu ayat yang istimewa baginya iaitu 

“Semua orang adalah genius, tetapi jika anda menilai seekor ikan pada keupayaannya untuk memanjat pokok, ia akan menjalani seumur hidupnya dengan mempercayai ia bodoh,” – Albert Einstein.

Artikel Berkaitan : Menginspirasikan! Pelajar Perubatan Cemerlang Ini Berjaya Khatam Hafazan 30 Juzuk Al-Quran

Walaupun dia sangat sibuk dengan tugasnya, dia masih berjaya di sekolah dan mendapat anugerah daripada dekan empat kali berturut-turut kerana benar-benar mahir dalam Pengajian Bahasa Inggeris untuk Profesional di Universiti Sains Malaysia (USM).

Anis Syahirah sangat suka menggunakan bahasa Inggeris untuk kerja dan menganggapnya penting. Mereka juga berpendapat ia boleh membawa kepada pilihan pekerjaan yang baik. 

Pernah Kecewa, Namun Pelajar Ini Raih Dekan Empat Kali. Layak Jadikan Contoh!

IKLAN

“Saya bukan pelajar yang cemerlang dari segi akademik ketika di zaman persekolahan dan apabila masuk universiti baru saya sedar kebolehan diri.

“Di sekolah, kita tidak boleh memilih apa yang kita suka, tapi apabila di universiti, kita boleh pilih bidang yang kita suka. Dari situ kita boleh asah dan latih diri untuk berjaya dalam bidang terbabit,” katanya.

Anis Syahirah memang pandai ingin tahu dan mengikut peraturan. Dia juga benar-benar bijak dalam memikirkan cara melakukan perkara sekolah dan terlibat dalam aktiviti lain.

Pernah Kecewa, Namun Pelajar Ini Raih Dekan Empat Kali. Layak Jadikan Contoh!

IKLAN

“Saya mengurus masa dengan membuat jadual waktu di mana saya menyenaraikan tarikh akhir untuk setiap tugasan. Hal ini supaya saya dapat merancang masa dan aktiviti dengan lebih awal.

“Walaupun sibuk dengan MPP sekali pun, tanggungjawab utama saya adalah sebagai seorang pelajar dan saya tetap kena dahulukan pelajaran,” tambahnya.

Anis Syahirah ingin bekerja di sebuah syarikat besar. Tugasnya di MPP, di mana dia bertanggungjawab bercakap dengan orang di luar kumpulan, membantunya menjadi lebih baik dalam bercakap dengan orang baharu.

Pernah Kecewa, Namun Pelajar Ini Raih Dekan Empat Kali. Layak Jadikan Contoh!

IKLAN

Selain itu, beliau juga rajin membantu orang lain dengan menjadi sukarelawan bersama kumpulan bernama USM. Mereka melakukan perkara seperti membantu gelandangan, memberi makanan kepada pelajar, dan mengajar bahasa Inggeris kepada mereka yang memerlukannya.

“Ada hikmah saya tidak dapat peluang menyambung pengajian ke luar negara. Mungkin jika saya pergi saya tidak cemerlang dalam akademik seperti mana di USM ini,” katanya.

Sumber : HarianMetro

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI