Dua jenis pelindung matahari yang paling biasa adalah pelindung matahari kimia dan pelindung matahari fizikal. Pelindung matahari fizikal membuat penghalang pada kulit yang menyaring sinar UV, sementara pelindung matahari kimia menyerap dan menyebarkan sinar UV yang keras dari sinar matahari.

Pelindung matahari fizikal kadang-kadang disebut sebagai pelindung matahari. Mereka menggunakan bahan berasaskan mineral, seperti titanium dioksida dan zink oksida, untuk menyekat sinar UV. Pelindung matahari fizikal berfungsi dengan tetap berada di atas kulit untuk memesongkan dan menyebarkan sinar UV yang merosakkan dari kulit.

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar
Sumber gambar: Yhe Beauty Gypsy

Sekiranya anda memilih pelindung matahari fizikal atau kimia? pakar dermatologi menjelaskan perbezaannya. Sama ada mereka memilih pelindung matahari kimia atau tabir suria fizikal, jika anda memakai SPF 30, ada beberapa perbezaan utama antara formula kimia dan fizikal.

 • Pelindung matahari kimia menyerap ke dalam kulit dan kemudian menyerap sinar UV, menukar sinar menjadi panas, dan melepaskannya dari badan. Bahan aktif dalam pelindung matahari kimia termasuk avobenzone, octinoxate dan oxybenzone.
 • Sunblock fizikal terletak di atas kulit dan memantulkan sinar matahari. Mineral titanium dioksida dan zink oksida adalah bahan aktif utama dalam blok fizikal.
 • Pelindung matahari kimia berbanding fizikal

Terdapat kebaikan dan keburukan bagi kedua-dua jenis pelindung matahari.

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar

Sunblock fizikal cenderung:

 • Kurang menjengkelkan dan sesuai untuk kulit sensitif.
 • Lebih melembapkan, yang boleh terasa berat pada kulit.
 • Sukar menyatu sepenuhnya ke dalam kulit. Walau bagaimanapun, ada jenama yang menawarkan versi matte dan tinted yang mempunyai warna putih lebih sedikit dan dapat memberikan kulit yang licin dan sekata.

Pelindung matahari kimia adalah pilihan yang lebih baik jika anda:

 • Berenang dan memerlukan formulasi tahan air.
 • Bermain sukan atau banyak berpeluh pada waktu siang.
 • Mahukan pelindung matahari yang cepat menyerap ke dalam kulit.

Apa yang perlu dicari semasa memilih pelindung matahari

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar
Sumber gambar: Colorescience

Sama ada anda memilih SPF fizikal atau kimia, terdapat beberapa perkara yang perlu dicari pada label:

IKLAN
 • Spektrum luas (melindungi dari sinar UVA dan UVB)
 • Tanpa wangian
 • Noncomedogenic (tidak akan menyumbat liang)
 • Bebas minyak
 • Bebas paraben
 • SPF sekurang-kurangnya 30 atau lebih tinggi

Pelindung matahari untuk kulit yang rawan jerawat atau sensitif

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar

Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat atau sensitif, pelindung matahari yang betul tidak akan membuat anda mudah pecah sebenarnya, ia dapat memperbaiki penampilan kulit. Cari produk yang dilabelkan untuk kulit sensitif atau mudah cela.

Beberapa pelindung matahari dapat mengurangkan penampilan noda dan perubahan warna kerana mengandung niacinamide yang merupakan keluarga vitamin B3.

Sekiranya tidak pasti pelindung matahari mana yang tepat untuk anda, dapatkan beberapa sampel yang berbeza dari pakar dermatologi atau farmasi. Letakkan sapuan di pergelangan tangan selama beberapa hari berturut-turut. Sekiranya anda tidak mengalami reaksi, maka boleh digunakan pada wajah.

IKLAN

Cara Betul Aplikasi Krim Tabir Suria

Setelah anda mengetahui perbezaan antara pelindung matahari fizikal dan kimia, pelajari cara yang betul untuk menggunakan pelindung matahari.

Letakkannya dengan tebal

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar

Gunakan satu sudu pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 25 di wajah anda dan kira-kira dua ons untuk badan. Kecuali anda menggunakan lapisan tebal, mungkin hanya SPF 10 dari SPF 30.

Titik pelindung matahari terus ke wajah anda

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut PakarBukan memerah gumpalan ke tangan anda dan menggunakannya. Teknik ini membantu losyen menyerap dengan lebih cepat dan sekata.

Sapukan pelindung matahari terlebih dahulu

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar
Sumber gambar: Beauty Glimpse

Selalu anda terdorong menggunakan pelembap dahulu tetapi yang benar, pelindung matahari dahulu diikuti dengan pelembap. Terbaik untuk mendapatkannya tepat pada kulit kering anda. Walau bagaimanapun, ini tidak penting jika anda menggunakan pelindung matahari zink oksida atau titanium dioksida.

IKLAN

Gunakan pelindung matahari setiap hari

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar
Sumber gambar: NBC News

Sebilangan besar pendedahan cahaya matahari adalah biasa dan tidak sengaja, bermaksud ke mana sahaja anda berada tidak tahu jika tiada tempat lindungan matahari.

Sapukan pelindung matahari sebelum anda masuk ke bawah sinar matahari. Pelindung matahari kimia memerlukan masa untuk diserap ke dalam kulit untuk berfungsi. memerlukan permulaan lebih kurang 20 minit.

Gunakan zink oksida

Jika anda memerlukan perlindungan cahaya matahari dengan segera. Kedua-dua zink dan titanium dioksida adalah mineral yang menyekat sinar UV matahari, jadi ia berfungsi lebih cepat daripada bahan pelindung matahari kimia, yang mesti diserap untuk menukar cahaya menjadi tenaga panas di kulit anda.

Gunakan semula pelindung matahari setiap 90 minit

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar
Sumber gambar: Cosmo.ph

Formulator pelindung matahari terkemuka pernah mmenyarankan, bahawa banyak pelindung matahari menjadi tidak stabil (tidak berkesan) apabila terkena cahaya matahari. Ironinya, bukan? Ini bermakna losyen berhenti berfungsi, jadi anda perlu menggunakan lebih banyak setiap beberapa jam.

Sentuh dengan solekan mineral

Perbezaan Antara Pelindung Matahari Fizikal Dan Kimia, Menurut Pakar
Sumber gambar: Kluchit

Sekiranya anda keluar semasa makan tengah hari, aplikasi pelindung matahari pagi anda sudah tidak berguna. Oleh itu, sentuh dengan serbuk berasaskan mineral yang mempunyai SPF dengan zink atau titanium dioksida yang mempunyai SPF 18 atau 20.