Perubahan hormon dalam badan dan persekitaran di sekeliling kita sudah pasti membawa kepada perubahan penyakit kulit. Pelbagai jenis tindak balas kulit berlaku, seperti B. dehidrasi dan juga detasmen kawasan hidung. 

Sesetengah orang mungkin menganggap itu bukan masalah besar. Tetapi sudah tentu, bagi anda yang sering mengalaminya, ia sangat menjengkelkan, bukan? Jadi apakah punca kulit kering di sekitar hidung?baca dibawah

Artikel Berkaitan : Pudarkan Jeragat Guna Tiga Bahan Dapur, Ini Petua Orang Lama. Auto Berseri!

Memakai Pelembap Kurang atau Berlebihan

Penyebab Kulit Kering Di Sekitar Hidung, Perubahan Hormon?

Pelembap sangat penting untuk penjagaan kulit muka. Walau bagaimanapun, anda perlu memberi perhatian kepada konsistensi produk. Jangan gunakan sembarangan, jumlah produk yang digunakan pada muka adalah yang penting.

Seseorang tidak boleh menggunakan terlalu banyak atau terlalu sedikit. Pelembap yang terlalu banyak atau terlalu sedikit juga boleh menyebabkan garis halus.Kekerapan penggunaan produk harus mencukupi. Oleh itu, berhati-hati apabila memohon di kawasan hidung.

IKLAN

Penjagaan kulit terkumpul di muka

Penyebab Kulit Kering Di Sekitar Hidung, Perubahan Hormon?

Produk penjagaan kulit yang disapu pada muka mudah terperangkap di dalam pori-pori kulit, terutamanya di sekitar hidung. Formula produk kering memburukkan lagi keadaan kering di sekitar hidung.

Produk dengan bahan aktif seperti retinol dalam jumlah yang banyak kadangkala terbentuk dan mudah mengendap di persekitaran. Ini menjadikan produk terlalu agresif untuk kulit dan mencetuskan alahan yang mengeringkan kulit di sekitar hidung.

IKLAN

Mengelupas terlalu kerap

Seseorang tidak boleh memberikan terlalu banyak atau terlalu sedikit kulit. Seperti yang dibincangkan di atas, pengelupasan juga tidak boleh dilakukan terlalu kerap.

Ini kerana jika anda terlalu kerap mengelupas, kulit anda akan menjadi kering, menggelupas dan merengsa.

Alahan

Penyebab Kulit Kering Di Sekitar Hidung, Perubahan Hormon?

IKLAN

Apabila anda mengalami alahan, kawasan sekitar hidung anda lebih kering daripada biasa. Terutama jika tindak balas alahan menyebabkan anda bersin dan menggosok hidung anda dengan kerap.

Ini menghilangkan minyak semula jadi dari kulit anda dan mengeluarkan sebarang pelembap yang mungkin anda gunakan sebelum ini. Selain itu, kawasan hidung menjadi sangat kering sehingga kelihatan kemerahan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI