Seringkali kita mendengar lagu “Sakitnya Tuh Disini” nyanyian Cita Citata yang popular beberapa tahun lalu. Baru ini hangat diperkatakan bahawa Cita Citata kini sudah berhijrah dan memilih jalan untuk berhijab. Penampilan yang dibawa oleh Cita Citata juga kelihatan manis dan mengikuti trend zaman kini.

Semakin hari lebih ramai lagi selebriti yang berhijab. Selebriti dari Indonesia, Cita Citata yang juga terkenal di Malaysia ini sudah memutuskan untuk berhijrah dan memakai hijab. Walaupun mempunyai imej yang dikatakan agak menonjol sebelum ini tetapi jika terdetik hati seseorang untuk berubah ke arah kebaikan, tidak salahnya untuk memberikan semangat dan doa yang berterusan.

Artikel berkaitan: “Ada Sebab Kukuh Kenapa Allah SWT Suruh Menutup Aurat,” – Bekas Ratu Cantik Filipina Peluk Islam, Kini Tampil Berhijab

Banyak dorongan dan doa disampaikan kepada Cita Citata dari peminat, sahabat mahupun warganet agar terus beristiqomah dengan penampilan yang baru ini. Kerana bagi setiap kita yang ingin berubah pasti ada liku-liku yang kita perlu hadapi. Tambahan pula, kita tahu bahawa setiap penghijarahan itu perlulah dengan niat yang betul. Begitu jugalah selebriti Indonesia ini. Selain itu, terlihat juga di akaun Instagram Cita Citata di dalam studio pembikinan lagu dan kelihatan seperti bakal ada lagu yang dikeluarkan. Sepertinya berhijab tidak menjadi penghalang buat dirinya untuk terus berkarya!

IKLAN

Menurut Cita Citata, dia tidak menerima apabila orang berkata dirinya itu berhijrah kerana memakai tudung, sedangkan Cita Citata mengetahui dan tahu bahawa memakai hijab itu adalah perkara yang wajib didalam islam. Selain itu, Cita Citata juga merasakan saat dirinya memakai hijab.

“Secara umum pengertian hijrah adalah berpindah atau menyingkirkan untuk sementara waktu dari suatu tempat ke tempat lain yang lebih baik dengan alasan tertentu, baik itu untuk keselamatan, kebaikan dan sebagainya” menurut Cita Citata di Liputan6

IKLAN

Berusaha lebih keras dan baik.

Semestinya tiada salah untuk kita menjadi lebih baik dengan usaha yang lebih keras. Setiap usaha itu pasti datang hasilnya. Begitu juga apa yang dirasakan oleh Cita Citata. Katanya, dia merasakan dirinya lebih baik dari sebelum ini. Di mana berhijrah ini mungkin mengambil masa bagi setiap orang, tetapi pasti akan ada kemanisannya. Semestinya Cita Citata berhasrat agar dirinya yang baharu ini dapat menjadi contoh yang baik.

IKLAN

Menurut Cita Citata juga, dalam islam juga mewajibkan islam itu untuk menutup aurat. Dia juga meminta agar didoakan agar terus beristiqomah. Menurut Cita Citata di akaun Instagramnya, dia amat bersyukur atas segalanya. Kelihatan Cita Citata mula menaik muat gambar yang berhijab secara perlahan-lahan. Pasti perkara itu memerlukan masa yang sedikit buatnya. Semoga dipermudahkan!

Justeru, disaat doa kita sudah dimakbulkan, berusaha la dengan lebih keras dalam melakukan kebaikan. Didalam konteks berhijab, beristiqomah dan berdoalah tanpa putus agar tidak dibalikkan hatinya. InsyaAllah semoga kita juga mengikut langkah yang baik sedikit demi sedikit.

https://www.youtube.com/watch?v=3Ft-HFN8brk&list=PLwTVJflD5bmEfl5dvN8Y8DfarjYGHwZGI&index=3

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI