Enggan memiliki tunai di tangan tidak semestinya anda tidak perlu membawa kad ATM ke mana sahaja. Namun mungkin juga anda menghadapi situasi ini, kad tertinggal atau lupa dibawa.

Namun dalam kekalutan itu pasti ada penyelesaian. Adakah anda mengetahui bahawa pengeluaran duit melalui mesin ATM boleh dibuat tanpa menggunakan kad. Jangan risau, langkah ini selamat dan amat berguna ketika kecemasan.

Sebagai contohnya, hijabi yang hendak membeli-belah tetapi wang tunai tidak mencukupi dan kad bank anda tertinggal, kaedah ini boleh menyelamatkan anda. Perkhidmatan ini dikenali sebagai Cardless Withdrawal, jom hijabista kongsi maklumat lanjut tentang perkidmatan ini di Maybank dan cara membuat pengeluaran.

Langkah Selamat Dan Tak Perlu Ragu-ragu

Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

Maybank merupakan salah satu bank yang mempunyai perkhidmatan dimana membolehkan pelanggan Bank untuk melakukan pembayaran pindahan dana secara peribadi dan mudah.

Perkhidmatan Pengeluaran Tanpa Kad ini membolehkan pengguna Maybank2u untuk melakukan pemindahan dana ke mana-mana nombor telefon bimbit Malaysia. Setelah pemindahan selesai, penerima akan menerima kod selamat melalui SMS untuk melakukan transaksi pengeluaran tanpa kad di mana-mana Mesin ATM Maybank di Malaysia tanpa perlu kad ATM.

Perkara ini merupakan salah satu tindakan yang cepat dan mudah untuk mengirimkan dana secara tunai kepada keluarga dan rakan anda ketika mereka sangat memerlukan dan anda juga boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk menghantar wang tunai kepada diri apabila setiap kali anda tidak mempunyai kad ATM anda.

IKLAN

Adakah ianya selamat untuk digunakan? Jawapannya ia SELAMAT. Mungkin anda masih ragu-ragu dengan perkhidmatan ini. Untuk menggunakan perkhidmatan ini pengguna perlu mengisikan maklumat butiran dan akan mendapat kod keselamatan dan limit transaksi yang ditetapkan hanya RM300 sahaja untuk setiap hari.

Cara Keluarkan Duit Di ATM Maybank Tanpa Guna Kad Bank

 • Masuk Maybank2u apps
 • Klik pada simbol “mobile” di bawah hujung
 • Klik pada “cardless ATM withdrawal”
 • Masukkan no telefon
 • Pilih jumlah yang hendak dikeluarkan
 • Pergi ke mesin ATM, pilih keluarkan duit tanpa kad

Ikut dua langkah penting ni:

 • Masukkan ID 16 digit
 • Masukkan kod 6 digit
 • Dah boleh keluarkan duit

Ikuti gambar langkah demi langkah di bawah ini:

Mula-mula pastikan ada Aplikasi Maybank2u seperti di bawah ini.Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat2. Selepas itu tekan ikon ‘Mobile’ di penjuru kanan bawah.Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

3. Pilih transaksi ‘Cardless ATM Withdrawal’.Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

IKLAN

4. Isikan nama dan butiran seperti di bawah:Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

5. Selesai, boleh pilih berapa jumlah yang ingin dikeluarkan.Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

6. Anda akan menerima notifikasi seperti ini:Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

7. Setelah berada di ATM, boleh ikut 2 langkah mudah ini:

IKLAN

Pengeluaran Duit Melalui Mesin ATM Tanpa Kad, Ini Langkah Mudah & Selamat

 • Masukkan ID 16 digit
 • Masukkan kod 6 digit

Wang tunai hanya akan dikeluarkan setelah berjaya mengesahkan ID transaksi dan kod pengeluaran. Manakala slip ATM akan dikeluarkan dengan perincian transaksi.

Catatan: Sekiranya berlaku kegagalan dan pertikaian transaksi. Aduan tersebut mesti datang dari siasatan lanjut Sender for Bank.

Maklumat Lanjut

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Cardless Withdrawal Maybank, sila rujuk laman web rasmi Maybank Malaysia di sini: https://www.maybank2u.com.my/maybank2u/malaysia/en/personal/services/funds_transfer/local/Cardless_withdrawal.page?

SUMBER: Niagakini

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI