Makan makanan sepatutnya memberikan tenaga badan anda untuk bertenaga sepanjang hari. Itulah sebabnya ia agak mengelirukan apabila ia berlaku sebaliknya, anda lesu dan mengantuk.

Rasa letih selepas makan adalah perkara biasa dan terdapat beberapa sebab mengapa makanan anda boleh bertindak sebagai lawan bahan api. Yang pertama? Menghadam makanan adalah banyak kerja. Makanan masuk dan mula pergi bersama dengan tali pinggang penghantar.

Mesin yang berbeza sedang bekerja untuk memecahkan makanan, membungkusnya untuk tujuan tertentu dan menghantarnya ke tempat yang membantu badan anda meneruskan kerjanya. Jelas sekali, ini memerlukan banyak tenaga, yang boleh membuatkan seseorang berasa letih. Lebih-lebih lagi, insulin-hormon yang dihasilkan oleh pankreas anda yang mengawal gula darah mempunyai kesan besar pada tahap tenaga selepas makan. Apabila anda makan, paras insulin anda meningkat untuk memastikan paras gula darah berada di tempat yang sepatutnya.

Masih berasa letih selepas makan dan tertanya-tanya mengapa? Enam sebab ini badan tak boleh tolenrasi.

1. Makanan mengandungi lemak dan karbohidrat yang tinggi.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

Makanan selesa memang lazat, tetapi selalunya boleh membuatkan anda berasa lembap jika ia tinggi lemak dan karbohidrat. Hormon cholecystokinin (CCK), yang dikeluarkan dari usus kecil, sering dipersalahkan di sini. Jika anda makan sekeping piza keju, yang biasanya merupakan makanan yang lebih tinggi lemak dan berkalori tinggi, CCK dilepaskan dan membantu badan memecahkan protein dan lemak dalam kepingan itu.

Apabila anda memakan makanan yang diketahui boleh meningkatkan keradangan, seperti daging merah atau gula-gula manis, badan anda boleh mengeluarkan sitokin agen yang membantu sel imun anda berkomunikasi antara satu sama lain yang lebih tinggi selepas makan dikaitkan dengan rasa mengantuk selepas makan.

2. Hormon tertentu sedang dibuang.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

IKLAN

Apabila makanan kaya tryptophan dimakan dalam kuantiti yang banyak semasa makan, terutamanya dengan makanan kaya karbohidrat, anda mungkin anda berasa letih beberapa jam selepas makan.

Tryptophan sering ditemui dalam ayam belanda, ayam, susu, roti, coklat, tuna dalam tin, keju cheddar, kacang tanah, oat dan banyak lagi. Asid amino penting membantu badan anda menghasilkan hormon serotonin dan. Oleh sebab itu, ia juga telah dikaji sebagai rawatan untuk gangguan tidur, seperti insomnia.

3. Makan tengah hari yang agak besar.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

Kadang-kadang, rasa letih selepas anda makan lebih berkaitan dengan berapa banyak yang anda makan dan bukannya apa yang anda makan. Alasannya mudah, semakin besar hidangan, semakin banyak tenaga yang diperlukan untuk tubuh anda memecahkannya. Menghabiskan semua tenaga itu kemudiannya boleh menyebabkan keletihan, jadi cuba kurangkan saiz bahagian anda dan dapatkan snek berprotein tinggi jika anda lapar di antara waktu makan.

4. Intoleransi makanan tersembunyi boleh dipersalahkan.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

IKLAN

Intoleransi makanan, atau alahan makanan sepenuhnya, sering dikaitkan dengan gejala GI yang tidak selesa seperti kekejangan perut atau cirit-birit. Tetapi kadangkala, sikap tidak bertoleransi terhadap makanan yang anda belum sedari boleh membuatkan anda berasa hilang.

Sebagai contoh, anda mungkin berasa letih selepas makan makanan yang mengandungi gluten kerana ia boleh mencetuskan tindak balas alahan. Itu boleh mengehadkan keupayaan badan anda untuk menjana sendiri dengan betul daripada makanan yang anda makan, yang membawa kepada keletihan.

5. Ketagihan kafein tidak membantu anda.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

Secawan kopi di pagi hari anda memberi sedikit semangat memulakan langkah, tetapi tidak terlalu lama. Kesan merangsang kafein biasanya mempunyai separuh hayat masa yang diperlukan oleh badan anda untuk menghapuskan separuh daripada kafein tiga hingga lima jam selepas anda meneguknya, yang bermaksud anda akan mula merasakan kesan kopi 8 pagi masa makan tengah hari. Jadi, rasa letih mungkin kurang tentang apa yang anda makan untuk makan tengah hari dan lebih banyak tentang masa secawan kopi pertama anda pada waktu pagi.

6. Mempunyai keadaan yang sama.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

IKLAN

Jika anda masih sentiasa letih selepas makan, mungkin sudah tiba masanya minta pandangan doktor anda untuk mengetahui sama ada keadaan asas boleh mencetuskan gejala anda. Seseorang mungkin berasa letih jika mereka menghadapi masalah yang boleh mengganggu penyerapan nutrien daripada makanan, seperti anemia, ketidakseimbangan hormon, kepekaan insulin, atau sindrom postprandial idiopatik (IPS) boleh dilihat.

Untuk mengelakkan mengantuk selepas makan itu, masukkan campuran karbohidrat kompleks, lemak sihat dan protein tanpa lemak ke dalam setiap hidangan dan memilih makanan yang lebih rendah lemak tepu, tinggi serat dan diproses secara minimum. Menggerakkan badan anda setiap hari, tidur sekurang-kurangnya tujuh jam setiap malam dan kekal terhidrat juga akan memastikan anda terus tidur sehingga waktu tidur.

Terdapat banyak sebab lain anda mungkin berasa keletihan pada bila-bila masa sepanjang hari, jadi jika anda mendapati anda sentiasa letih, tetapkan temu janji untuk memastikan semua penanda kesihatan anda berada di tahap yang sepatutnya.

Untuk tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi hijabista. Klik di sini.

Patutlah Lepas Makan Terasa Mengantuk, Rupanya 6 Perkara Ini Tak Tolenrasi Dengan Badan

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa. Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee