Ibu-ibu yang menyusukan bayi perlu berhati-hati dengan apa yang mereka makan supaya susu mereka tidak berhenti. Mencuba untuk menurunkan berat badan dengan makan lebih sedikit boleh menyebabkan ini berlaku dan juga membuat ibu berasa teruk. 

Ia tidak bertentangan dengan peraturan untuk berdiet semasa menyusu, tetapi ia bukan idea yang terbaik.

Artikel Berkaitan : Apa Yang Berlaku Kepada Badan Apabila Makan Nasi Setiap Hari. Jangan Jadi Musuh Nasi!

Seorang ibu yang menyusukan bayinya perlu makan makanan yang mencukupi untuk memastikan dia boleh terus membuat susu. Jika dia tidak cukup makan, ia boleh menyukarkan untuk membuat susu untuk bayi.

Jika seorang ibu ingin makan lebih sedikit untuk menurunkan berat badan semasa menyusu, dia boleh mulakan dengan makan kurang 100 kalori setiap hari. Dia perlahan-lahan boleh makan lebih sedikit sehingga dia cukup makan untuk menurunkan berat badan. La Leche League International berkata ini adalah cara yang baik untuk melakukannya.

Kita perlu makan makanan yang sihat semasa menyusu, bukannya makan sedikit sahaja untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

Makanan Yang Diambil Ketika Diet Semasa Menyusui

Apabila seorang ibu menyusu, dia perlu makan lebih banyak makanan untuk memastikan dia mempunyai tenaga dan nutrien yang mencukupi untuk membuat susu untuk bayinya. Tubuhnya seperti bekerja keras untuk membuat susu, jadi dia perlu memberi lebih banyak makanan.

Apabila seorang ibu menyusu, dia perlu makan lebih banyak makanan daripada biasa, kira-kira 500 kalori tambahan setiap hari. Dia juga perlu makan makanan yang mempunyai vitamin dan mineral tertentu seperti protein, vitamin D, vitamin A, vitamin E, vitamin C, B12, selenium dan zink.

IKLAN

Makan banyak makanan sihat yang berbeza adalah sangat penting untuk anda dan bayi anda. Apabila anda memilih makanan yang mempunyai banyak nutrien yang baik di dalamnya, ia membantu badan anda kekal sihat dan mendapatkan semua perkara yang diperlukan.

1.Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran

Makan sekurang-kurangnya 5 jenis buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Anda boleh menyediakannya segar, beku, tin atau kering. Hanya ada segelas kecil jus buah yang tidak mempunyai sebarang gula tambahan.

2.Makanan Berserat 

IKLAN

Makanan yang mempunyai bahagian bertali yang baik untuk badan anda. Fikirkan ia seperti makan mi spageti yang sihat yang membantu anda kekal kuat dan sihat!

Apabila anda cuba makan sihat semasa menyusu, anda boleh makan makanan seperti roti, pasta, nasi atau kentang yang diperbuat daripada gandum. Makanan ini mempunyai sesuatu yang dipanggil serat yang sangat baik untuk badan anda dan boleh membantu anda.

3.Makanan Kaya Protein 

IKLAN

Apabila seorang ibu menyusukan bayinya dari badannya, dia perlu makan makanan dengan banyak protein seperti daging, ayam, ikan, telur, kacang, biji dan soya. Jika dia ingin menurunkan berat badan, dia hanya perlu makan ikan dua kali seminggu, dan salah satu daripada masa itu ialah ikan berminyak.

4.Makanan Yang Diperbuat Daripada Susu

Susu, keju dan yogurt adalah baik untuk tulang anda kerana ia mengandungi sesuatu yang dipanggil kalsium di dalamnya. Mereka juga memberi anda tenaga kerana mereka mempunyai satu perkara yang dipanggil protein.

Artikel Berkaitan : Senarai Susu Terbaik Untuk Anda Yang Mahu Kekal Sihat Dengan Berat Badan Yang Unggul

Kehilangan berat badan selepas melahirkan bayi sepatutnya berlaku dengan perlahan, sama seperti mengambil masa yang lama untuk menambah berat badan. Tidak mengapa jika ia mengambil sedikit masa untuk kehilangannya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI