Wanita dan kecantikan sememangnya tidak dapat dipisahkan. Setiap sangat mengimpikan kulit wajah yang sihat, lembut dan berseri. Ada orang dianugerahkan kulit wajah yang sihat dan tiada sebarang masalah.

Walau bagaimanapun tidak semua orang bertuah memiliki kulit yang sihat dan cantik. Akan ada masalah kulit yang pastinya akan membuatkan seseorang itu berasa rendah diri.

Berikut perkongsian Aisyah Badar Bajrai tentang rejim kecantikan semula jadi yang diamalkannya menggunakan dua bahan sahaja iaitu tepung beras dan air rose (air mawar).

Ni kira masker favorite Aisyah sebab cara nak buat dia senang sangat. Malas-malas pun memang boleh buat.

Kita guna 2 bahan je. Tepung beras dengan air rose (air mawar). Dua-dua bahan ni nampak simple je tapi kesan dia best tau.

Bila korang pakai, muka korang nanti lembut jek. Kalau ada masalah breakout pun boleh pakai masker ini.

IKLAN

Air rose memang bagus untuk kurangkan radang jerawat. Dia boleh tenangkan kulit kita.

Sebab tu kalau korang perasan, banyak skincare suka masukkan pati rose sekarang. Effect dia memang best. Nak glowingkan kulit pun boleh.

Jom tengok bagaimana cara-cara untuk membuatnya.

BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar tepung beras
Air rose (air mawar) secukupnya

IKLAN

CARA-CARA MEMBUAT:
1. Campurkan kedua-dua bahan. Dan kacau sampai sebati. Lepas tu sapu kat muka dan biarkan selama 15-20 minit. Pastu basuh bersih-bersih.

2. Masker ni boleh pakai tetiap hari sebab kita guna tepung beras jek. Ala-ala bedak sejuk gitu.

IKLAN

Ini antara khasiat lain masker guna dua bahan ini:

KHASIAT TEPUNG BERAS
– anti penuaan
– serap lebihan minyak kat muka
– merawat kulit kusam
– hilangkan sunburn
– cerahkan kulit
– lembutkan kulit
– kurangkan gelap bawah mata
– hilangkan parut jerawat
– anjalkan kulit

KHASIAT AIR ROSE
– glowingkan kulit
– balance kan
– Balance kan ph kulit
– Lembabkan kulit
– Kuatkan sel kulit dan merangsang pertumbuhan tisu kulit.
– Kurang radang kulit ( merah merah)
– Kurangkan kedut kat muka

Jadi selepas ini siapa yang ada masalah breakout boleh cuba. Bagi mereka yang tidak ada masalah kulit pun boleh cuba kerana ia membantu menjadikan kulit kelihatan lembut dan glowing.

Sumber kredit: Aisyah Badar Bajrai