Pengalaman sakit kerana cyst memang memeritkan. Hanya sesiapa yang pernah mengalaminya sahaja yang tahu deritanya. Kebiasaannya, ia ‘hadir’ dalam tubuh kita tanpa disedari. Hanya selepas melakukan pemeriksaan doktor barulah kita sedar keadaan yang sebenar.

Berkongsi kisahnya sepanjang menderita cyst, Atiyah Hakim berharap orang ramai terutamanya di kalangan gadis agar sentiasa peka dengan keadaan kesihatan mereka.

December 2015 
Diagnose : Ovarian cyst 3.5cm

March 2016 
After fews follow up dengan Hospital A cyst hilang!
Alhamdulillah time ni happy sangat! Then, stop follow up sebab rasa sakit pun takde! Period tak pernah miss! Macam biasa setiap bulan ada! Dan jgak takde period pain yg teruk!

Dec 2015 – June 2018
Sepanjang cyst tu membesar dari 3.5cm hingga 12cm takde simptom sakit pun. Sebab mostly orang ada cyst setiap kali period akan rasa sakit kan ? For me memang takde period pain yg teruk & tak pernah ambil pain killer setiap kali period! Cuma nampak buncit yg ingat hanya buncit biasa! Tapi bila nurse tegur bila baring mmg nampak bentuk bulat terbonjol & bila tekan dia keras. Tu jer la simptom yg bila detect cyst tu memang dah besar sangat!

June 2018 
Tiba-tiba terasa sakit belah kiri bahagian pelvic selama 2 hari! Tak sedap hati teruk pergi Klinik Wanita & bila buat ultrasound doctor kata cyst 14cm! Doktor explain pasal cyst katanya cyst banyak jenis! Maybe yg awk ni Endometriosis Cyst tapi apa2 pun dah operate baru tau jenis apa! So, doc minta buat operation cepat2! Doc bgtau cost buat dekat PH dalam 9k-12k! Decide nak try follow up dekat Hosp A dulu sebab last follow up dekat sana!

July 2018
Pergi Hosp A jumpa doctor. Gynae sana kata ‘klu dah mcm ni kita akan buang sebelah ovary yg ada cyst tu! But no worries you still boleh preggy lagi sebab ada 1 lagi! Lepas cek nanti kita tgk sama ada cancer ke tak? Klu cancer kita kena buat chemo semua lah! Sebab pelik jgak ni awk tak rasa sakit apa2! Lepas tu tanya lagi ‘mmg kena remove one ovary ke???’. Gynae sana kata ‘yup! Sebab dah besar sgt!’ Perasaan time tu ya Allah tuhan sajer tau! Rasa down sangat2!!! Lepas tu 2 3 hari fikir & teringat kt Doctor Klinik Wanita tu pernah kata dia akan selamatkan ovary & buang cyst shj! So fikir nak jumpa balik doctor tu! Perasaan down tak payah nak cerita setiap hari fikir cuma fikir satu jer time tu! Kehidupan tetap kena teruskan kena kerja apa semua! Alhamdulillah dikelilingi orang-orang yg supportive sangat!

August 2018
Sekali lagi jumpa doctor Klinik Wanita tu utk double check! Nak dengar apa kata dia utk remove one ovary. Memang perlu buang or macam mana?? Then he answer…
‘No, I takkan remove your ovary! Because you still young & not married yet! Klu buang nanti effect your hormone jgak! Kesian you nanti.
Habis why Hosp A kata kena buang jgak ???
‘They want remove sebab is more easy compare just nk buang cyst shj dlm ovary tuh! And klu buang cyst jer complicated and takut bleeding apa semua!’ Tapi still boleh buat lah!’ Ouhh okay doctor…faham!
So decide nak buat dekat Hosp B after raya haji! 

Kali ke 3 datang klinik konon nak ty psl proses utk surgery & utk blood test semua! Tapi doctor kata you dtg after you period k! Lepas settle & dapat date operate barulah beritahu kt family semua! Bukan apa…taknak beritahu awal sebab taknak family risau!
Bila dah bgtau kt family…sampai lah masa 2 3 hari kakak tanya…
‘Serius ke nak buat kt Hosp B ??? Try cek dulu dekat PPUM ??? Sebab bukan apa tak yakin lah dengan Hosp B tu. Kalau PPUM dah tau doctor hebat2 level Prof & ot dorg pun lengkap equipment! Incase apa2 jd during operation ada doctor lain jgak!
Selepas fikir semua….

Okay lah pergi PPUM bawa referral letter dapatkan dalam date appointment seminggu jer! After a week jumpa doctor, terus doctor kata you kena buat surgery yer! Tapi kita ambik blood test dulu then next week kita jumpa tgk result blood test & bagi date operation! Then sempat tanya doctor betul kena remove one ovary??? Doctor kata eh tak lah kita akan remove cyst jer lah dulu incase bila tgk dalam dah teruk sangat takde cell hidup dah so kita terpaksa remove lah! Ouhh okay doctor…(dalam hati takpe lah klu dah teruk sgt kena buang sebelah dah redha time tuh!) After a week lagi jumpa doctor & dah date operation 26.09.2018! Alhamdulillah, tumor marker pun normal bermaksud kemungkinan besar bukan malignant (cancer)! Lega sikit….
Time ni lah seorang doctor datang explain pasal research & tanya willing tak nak jadi respondent!

Then minta kt doctor ada proposal psl this research tak utk saya baca dulu! Lepas 3 4 minute baca so setuju lah nak join & terus sign Consent Form! Sempat ty doctor ‘susah tak nak dapat respodent???’ She said susah lah! Doctor explain tapi the ubat tu you kena beli sendiri sebab takde dalam bajet research! So makanye tergelak depan doctor then kata ‘ouhh..bukan ke biasa research biasa free for psl ubat’ Doctor kata ehh tak lah kita pun takde bajet dah! Okay sebab tau ubat tu kalau kt luar mmg lagi mahal & PPUM rasa mcm murah sikit & research kemungkinan akan helpful during nak remove cyst tuh! So sanggupkan ajer lah kan! Benda baik & dah faham pasal apa research tuh why not join kan!!!

IKLAN

25 September 2018
Pagi2 dah register utk masuk ward! Bila nurse check BP low & tanya ‘awk ni demam ke?…ermm maybe cancel lah operation ni!’ Alamak demam plak dah!
Dah jumpa MO HO & Anesthetist (Pakar Bius) dorang bgtau terpaksa postpone operation sbb condition badan demam and tonsils merah sikit! Makanye petang tu kena discharge! Kecewa giler time tuh sampai merayu buat muka sedeh kt doctor sampai doctor kasi date baru operation another 2 weeks!

9 October 2018
Sekali lagi register masuk ward! Time condition badan weak lagi batuk ada lagi sikit! Sebelum 2 3 hari nak warded pergi klinik jumpa doctor nak topup ubat kononnyer! Lepas tu cerita kt doctor psl kena operation! Doctor nih explain A-Z klu tengah batuk sangat bahaya nak go operation! He said ‘Saya dulu Anestheist 7 tahun lepas, biasa kami akan tunggu seminggu selepas patient sihat & tak batuk baru kita proceed operation! Tiba2 terkeluar air mata depan doctor nurse sebelah terkejut tengok! Bgtau doc ‘alaa frust lah takkan nk postpone lagi operation! I dah tunggu 3 4 bulan utk operation nih! And one more pasal kerja lagi fikir sbb kerja nanti takde sape nak take over klu ambik cuti bulan 11 12! Last sekali doctor kata ‘ermmm..you kena your safety 1st!’ 

Doctor klinik nih mmg bagus…apa kita sakit dia akan explain sebaik yg mungkin bagi kita faham! Klu kita tak faham dia akan google tunjuk gambar! Susahkan nak jumpa doc klinik yg mcm nih! Biasa ty sakit apa & bagi ubat jer! Bila kita ty lebih dia jwb ala kadar jer!

10 October 2018
Alhamdulillah…finally operate jgak walaupun lama kena warded 7 hari! Dan hampir nak masuk ot balik!
(Yang ni sis sambung Part 2 yer. Lenguh jari nak type panjang2…hahaaaa!)

Moral of story :
-buatlah check up setahun sekali or dua kali!
-buat ultrasound dah boleh detect cyst!
-makesure kena rehat secukupnya sebelum nak warded & klu boleh ambik jer cuti sehari sebelum warded!
-kena check dengan 2 3 Hospital & pilihlah mana yg terbaik untuk dapatkan treatment!
-jangan lengah-lengahkan untuk treatment! Takut nanti ada yg tak dapat nak selamatkan! Nauzibillah…
-kalau ada rasa sedeh & down tu normal tapi jangan ikutkan sangat!
-orang sekeliling kwn2/family silalah bagi moral support!

p/s : gambar sekadar hiasan! Letak gambar real nightmare tak tido malam korang nanti!?

#atiamenulis
#cystjourney
#sharingiscaring
#loveyourself

IKLAN

ENDOMETRIOSIS OVARIAN CYST PART 3

Cyst vs Pemakanan

Setiap doctor yg dah pernah jumpa dah tanya & berulang-ulang tanya mereka sampai 2 3 jumpa still tanya soalan yg sama pada doctor termasuk lah pada Prof (gyane expertise) :

‘Doctor apa factor boleh kena cyst ???’
‘Doctor apa yg saya boleh avoid supaya cyst tak berulang lagi ???’
‘Betol cyst disebabkan hormone imbalance ???’
‘Betol ke cyst mmg semua ada tapi cuma tak active ???’
‘Doctor why saya kena cyst? Tapi saya tak pernah ambik any supplement/collagen yg bukan-bukan!’

Jawapan mereka :
Cyst bukan related dengan food! But genetic is yes ada relelated! Dia sebenarnye ada ikut nasib seseorang! 
Yup, homorne imbalance tu betol sebab perempuan de hormone estrogen & progesterone!
No lah! Bukan semua pempuan ada cyst cuma ikut naseb jer awak!
Jangan cakap macam tu…kalau nak kena mmg akan kena jgak!

IKLAN

So kaji balik pasal eating pattern & lifestyle sendiri!

My Eating Pattern :

Buah & sayur : boleh dikata setiap hari makan.
Protein intake : suka makan redmeat & selalu makan ayam. Ikan makan klu masak kt rumah! Sebab makan kt kedai ikan akan tak bersih & berbau.
Meal time : kadang-kadang tak tentu jgak sbb sibuk.
Fast Food : rasanya sebulan sekali dua jer.
Junk Food : boleh kira setahun berapa kali jer ambil.
Coffee intake : once a week sbb suka minum
coffee brew!
Others : healthy food yg lain ON jer selalu cuma durian jer tak makan! Hahaa…
Exercise : lack exercise! Rasa tahun ni baru 2x buat exercise!

Time ni rasa ouhh..mungkin kurang exercise nih! Sebab exercise boleh balancekan hormone dalam
badan kita! Dan kena double ambik fruit & vegie!

After discharge PPUM :

Adalah seorang kenalan beritahu kata dia ada cyst tapi kecil lagi! Dan kata takut nak pergi PH takut mahal! Dan tanya simptom-simptom yg dia face skang. Just advise her go tp check up dengan doctor cepat-cepat! Tapi yg peliknya, dia nih active hiking! Boleh dikata sebulan tu berkali pergi hiking! Level hiking dia bukan setakat naik Bukit Broga tuh! Level dia sampai hiking kt negara lain! Nak kata lack nutrition knowledge! Dia pun good & expert in Nutrition! Hmmm…why yg active macam tu still kena cyst???Conclusion…back to kepada jawapan doctor!
‘Cyst ni ikut nasib orang!’

Moral of story :
-tak kisah lah apa factor but jaga pemakanan sgt penting! 
-buat lah exercise sewajarnyer!
-jangan kuat stress hidup kena happy2 jer!

p/s : Part 2 tak buat lagi! Terus kita jumpa jump Part 3 sebab terscroll ada yg share jgak! But akak ni beruntung apa pun dah ada anak! Yg still single & mana yg dah kawen takde anak lagi tu golongan nih yg risau. Allah tahu apa yg terbaik!?

TERIMA KASIH YANG MENDOAKAN!❤️
Perkongsian ini sekadar menjawab soalan-soalan semasa di PPUM & harap boleh memberi sedikit sebanyak kesedaran mengenai cyst. Kalau boleh taknak kena pada orang lain & taknak orang lain rasa down pasal cyst!?

Kredit: Facebook Atiyah Hakim