Semenjak kerajaan mengarahkan Perintah Mengurangkan Pergerakan ramai selebriti mengisi masa lapang dengan membuat ‘live’ beberapa selebriti Negara di medium Instagram dengan berkongsi topik-topik yang menarik untuk dibincangkan bersama. Antara selebriti yang sering membuat ‘live’ Neelofa, Uyaina Arshad,Nora Danish dan ramai lagi.

Apa yang menariknya topik ‘live’ kali ini kedua selebriti terkenal ini dan juga usahawan wanita yang berjaya menzahirkan rasa nasib peniaga-peniaga kecil apabila tempoh Perintah Pengurangan Pengerakan dilanjutkan sehingga 14 April.

Terdahulu Neelofa pernah membuat ‘live’ dengan selebriti seperti Nora Danish, Rossa dari Indonesia Pak Nil dan beberapa selebriti yang terkenal. Apa yang menarik pada ‘live’ yang berlangsung pada 25 Mac jam 5.00pm antara Neelofa dan Dato Sri Siti Nurhaliza? Sedikit perkongsian dari perbualan ‘live’ mereka yang mungkin membuka mata masyarakat ramai.

IKLAN

Ruang dan peluang untuk peniaga kecil menjana pendapatan

Gambar sekadar hiasan

Dua selebriti ini juga bergelar sebagai usahawan wanita yang berjaya. juga rasa tamparan besar dengan penularan virus COVID-19 pada perniagan mereka. Mereka menzahirkan rasa bagaimana pula impaknya pada mereka perniaga-peniaga kecil.

Melihat entri media sosial Dato Sri Siti Nurhaliza, beliau selalu membuat ‘review’ makanan di IG story, menurut beliau dengan cara itu dapat menolong peniaga-peniaga kecil menjana pendapatan. Agar ruang dan peluang ini dapat membantu pendapatan golongan ini.

Menurut Neelofa pula, segala perancangan beliau untuk perniagaannya menjelang musim raya terpaksa dirangka balik bagi menghormati keadaan semasa negara. Umum mengetahui Neelofa sendiri mempunyai perniagaan makanan segera 12eat, pakej nasi berlauk yang memudahkan anda yang menjalani perintah kerajaan ini tanpa keluar rumah. Sangat mudah!

IKLAN
12eat dengan pembungkusan terbaharu

Sejajar dengan perintah ini, anda disarankan duduk dirumah begitu juga peniaga-peniaga kecil. Sejajar itu, Neelofa mencadangkan peniaga-peniaga ini perlu lebih kreatif dari segi pemasaran dengan menggunakan medium media sosial secara digital dan merangka balik perniagaan sesuai dengan ekonomi sekarang.

Di mana sumbangan selebriti  Malaysia untuk membantu mangsa covid-19

Ramai juga tertanya-tanya, apakah innisiatif selebriti Malaysia untuk tampil membantu seperti selebriti luar Negara seperti Korea. Neelofa betulkan pemahaman netizen, bentuk bantuan selebriti Malaysia tidak perlu untuk dihebahkan kepada umum. Mungkin inisiatif mereka ada melalui jalan yang tersembunyi atau hub-hub yang lain berkemungkinan bukan dari segi wang.

IKLAN

Bagi Dato Siti pula, “Sekiranya anda nak menghebahkan sedekah itu tidak salah, kerana dengan usaha anda mendorong mereka turut serta menderma. Pada yang bersedekah secara sembunyi itu antara mereka dengan yang Esa”. Ujarnya

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) on

Kedua selebriti ini juga meminta, peluang ini harus di ambil sebaik mungkin, menghargai mereka yang berkorban masa dan tenaga berjuang menyelamatkan mangsa covid-19. Anda yang di rumah bantu mereka duduk rumah mencari kebahagian bersama orang tersayang.

Di sokong oleh Neelofa, mencari kebahagian diri bukan dengan banyaknya wang atau harta yang kita ada. Bagi Neelofa kebahagian utama ialah mengenal diri sendiri terlebih dahulu dan disusuli kebahagian berada dengan orang yang di sayang. Jadi rebutlah peluang yang Allah beri ini dan jangan sia-siakan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI