Bukanlah sesuatu yang mengejutkan jika kita mendengar orang awam di Nigeria seperti pemandu teksi, peniaga pasar malam dan pemilik kedai ditindas oleh polis di sana yang sering meminta wang atau rasuah jika mahu terus selamat.

Pasukan polis Nigeria yang mula ditubuhkan sejak tahun 1930 memang sentiasa terpalit dengan isu profesionalisme, rasuah dan juga perlakuan jenayah.

Namun, tidak semua yang bersikap begitu. Ada seorang anggota di sana yang telah berjanji untuk menggunakan hartanya bagi membangunkan Islam dengan membina masjid.

IKLAN
gambar sekadar hiasan

“Saya akan habiskan seluruh harta saya untuk membangunkan islam dan muslim, InsyaAllah,”

IKLAN

Dia kemudian membina masjid dan juga tempat untuk mengambil wudhu. Walaupun berusaha sendiri, dia tetap teguh meneruskan usahannya itu.

IKLAN

Di saat orang lain mengimpikan untuk membeli kereta mewah dan rumah besar, ada juga insan lain yang mengidamkan untuk mendapar darjat tertinggi di sisi Tuhan. Menghabiskan gajinya untuk kebaikan agama, pahalanya pasti mencurah-curah walaupun dia sudah menghembuskan nafas terakhir suatu hari nanti. Moga anggota polis ini mendapat keberkatan dalam setiap perkara yang dilakukan. InsyaAllah.

kredit: life of arabs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI