Beat rancak dan trending ke luar negara, sayang sekali mufti dah tegur trend menari lagu ‘Alamak Raya Lagi’, hijabi sayang wajib baca ni.

Lagu raya pertama oleh kumpulan De Fam, ‘Alamak Raya Lagi’ tahun ini merekodkan fenomena luar biasa sehingga viral ke luar negara. Dalam tempoh sebulan ditayangkan, ia sudah mencapai tontonan 16 juta di saluran YouTube!

Malah sempena musim perayaan, ramai pengguna media sosial yang dilihat merakamkan video tarian lagu tersebut bersama ahli keluarga dan rakan taulan.

Walaubagaimanapun, trend yang dilakukan semata-mata untuk konten media sosial itu mendapat perhatian serius Mufti Terengganu, Datuk Dr Mohamad Sabri Harun.

Datuk Dr Mohamad Sabri Harun

 

 

IKLAN
Instagram @defamofficial

 

ALAMAK RAYA LAGI

Tokoh agama tersebut berkata, trend yang menjadi ikutan ramai terutama para hijabi itu boleh membawa kepada hukum HARAM dan perlu dielakkan bagi menjaga maruah dan aurat seseorang.

“Sepatutnya perbuatan tersebut dielakkan kerana boleh menonjolkan aurat yang boleh membawa kepada haram.

IKLAN

Sebarang perbuatan yang negatif sudah pasti mencemarkan keharmonian perayaan Aidilfitri itu sendiri,” katanya kepada Sinar Harian.

 

Instagram @defamofficial

 

Dalam pada itu, Mohamad Sabri turut meluahkan rasa kesal atas tindakan masyarakat beragama Islam yang mudah terikut-ikut dengan trend semasa sehingga melupakan batas agama.

IKLAN

“Kita kesal dengan masyarakat kita yang suka membuat trending apabila ada sesuatu yang dilihat baharu tanpa berfikir sama ada ia positif atau negatif.”

Aksi menari secara terbuka di media sosial menggunakan latar belakang lagu ‘Alamak Raya Lagi’ sebelum ini turut ditegur oleh beberapa pendakwah bebas yang meminta agar ia dihentikan kerana bercanggah dengan ajaran agama Islam dalam menyambut perayaan Aidilfitri.

Teguran ini juga turut dimuat naik oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di Facebook.

JAKIM

So since isu ini pun dapat teguran ahli agama, mudah-mudahan hijabista kesayangan mengambil iktibar secara sihat ya!

Artikel berkaitan: https://www.hijabista.com.my/cara-mudah-gosok-tudung-pleated-pakai-seterika-rumah/

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI