Melihat iklan di media sosial, mungkin anda pernah mendengar rakan bercakap tentang seluar dalam period, tetapi  masih keliru tentang apa sebenarnya seluar dalam period dan cara ia berfungsi.

Produk period jenis baru, seluar dalam period direka untuk mereka yang datang haid. Seperti pad, cawan dan tampon, matlamat seluar dalam period adalah untuk memastikan anda tahan bocor dan kering. Menyerap darah daripada kitaran haid, seluar dalam period datang dalam daya serap yang berbeza dan boleh diguna semula. Mudah jer!

Kongsi cara seluar dalam tempoh berfungsi, perkara yang perlu dicari dan sebab ia mungkin pilihan yang baik untuk anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Gadis Yang Alami Heavy Flow & Senggugut Semasa Period, Ini Pad Terbaik Yang Harus Dicuba!

Seluar dalam period berfungsi…

Walaupun terdapat banyak jenama untuk dipilih, kebanyakannya menggunakan beberapa jenis bahan penyerap seperti poliester mikrofiber yang memerangkap aliran darah anda. Seluar dalam period biasanya mempunyai penghalang lembapan untuk memastikan anda berasa kering dan lapisan untuk membantu mengelakkan kebocoran. Sesetengah jenama juga menggunakan rawatan mengawal bau.

Adakah bersih digunakan?

Ya, asalkan ia dibasuh dengan betul. Walaupun anda boleh mencucinya dengan tangan, seluar dalam tempoh juga boleh dimasukkan ke dalam mesin basuh, menggunakan kitaran lembut atau halus. Pastikan anda mencuci seluar dalam haid sendiri dan elakkan meletakkannya dalam muatan dengan pakaian dan barang lain. Elakkan menggunakan sebarang helaian kain atau pelembut kain juga.

Gunakan detergen yang lembut, tidak berbau, bebas pewarna, lakukan kitaran bilas tambahan kerana anda ingin memastikan tiada bahan pencuci pakaian tertinggal pada seluar dalam. Jika tidak, ia boleh merengsakan kulit anda!

Apabila mengeringkan seluar dalam tempoh yang telah dibasuh, pengeringan udara adalah yang terbaik. Kebanyakan helaian biasanya boleh bertahan antara dua dan lima tahun. Tetapi ia bergantung pada kualiti produk dan kekerapan anda mencucinya.

IKLAN

Cara menggunakan seluar dalam period

Seluar dalam period sesuai dan berfungsi seperti seluar dalam biasa. Hanya pakai sepasang ketika anda datang haid. Anda boleh memakainya sahaja atau jika anda menggunakan tampon, ia boleh digunakan sebagai bentuk perlindungan tambahan. Jika anda telah menggunakan tampon sepanjang hayat, anda mungkin perlu membiasakan diri dengan perasaan aliran haid anda.

Berapa lama anda boleh memakai seluar dalam period bergantung pada aliran anda. Jika anda mengalami hari aliran ringan, anda mungkin boleh memakainya lebih lama, tetapi jika aliran anda berada pada tahap paling berat, anda mungkin perlu menukar seluar dalam haid anda dengan lebih kerap.

Anda disyorkan supaya tidak memakai pasangan yang sama selama lebih daripada 12 jam untuk mengelakkan bau dan kebocoran. Anda mungkin memerlukan lima hingga tujuh pasang seluar dalam haid untuk dipakai sepanjang kitaran period anda.

Walaupun bertujuan untuk aliran haid, seluar dalam haid juga boleh digunakan untuk inkontinensia kencing, pelepasan dan pendarahan selepas bersalin. Jika anda menginginkannya semata-mata untuk kebocoran air kencing, maka anda harus memberi tumpuan kepada tujuan produk yang direka itu.

Apa yang perlu dicari

IKLAN

Jika anda ingin tahu sama ada seluar dalam period sesuai untuk anda, uji sepasang pada hari aliran paling ringan anda. Cuba memakainya pada hujung minggu atau apabila anda berada di rumah. Jika ia tidak sesuai dengan betul atau anda mengalami kebocoran, anda akan berasa lebih selesa mengendalikan isu tersebut di rumah.

Kemudian jika anda memutuskan bahawa anda mahu memakai seluar dalam tempoh masa, uji beberapa jenama yang berbeza sebelum melabur dalam set seluar dalam baharu. Lakukan penyelidikan anda sebelum sebarang pembelian. Apakah daya serap yang anda perlukan? Bagaimanakah ulasan dalam talian jenama itu? Lihat juga jika ada yang lebih sesuai dengan anda atau lebih menyerap.

Selamatkan alam sekitar

Selain menentukan sama ada seluar dalam haid berfungsi untuk badan anda dan aliran haid, terdapat faktor lain yang perlu dipertimbangkan. Jika anda mengambil berat tentang alam sekitar, seluar dalam period boleh membantu mengurangkan pembaziran. Dianggarkan bahawa purata orang yang datang haid menggunakan sehingga 15,000 pad sepanjang hayat mereka.

Jika anda mengalami kerengsaan kerana menggunakan pad haid tradisional, bertukar kepada seluar dalam haid boleh membantu. Terdapat juga kes yang perlu dibuat bahawa menggunakan seluar dalam period boleh menjimatkan wang anda. Anda perlu melihat kos seluar dalam, kos pad dan memikirkan sama ada ia memberi manfaat kepada anda.

IKLAN

Tetapi secara keseluruhan, anda perlu memastikan anda berasa yakin dan selamat menggunakan seluar dalam period. Jika seluar dalam melakukan apa yang sepatutnya dilakukan, anda sepatutnya berasa selesa. Ia sepatutnya membuat anda kering dan dilindungi.

ARTIKEL BERKAITAN: Hijabi Akan Hadapi Fasa PERIOD Yang Teruk, Jika Salah Pilih Tuala Wanita. Ini Panduan Yang Betul

Terbaharu di pasaran

intimawear by Libresse® ialah seluar dalam period yang direka untuk sebarang aliran yang dibuang oleh faraj anda. Tidak perlu sebarang produk period lain kerana gusset penyerap terbina dalam ada untuk mengunci semuanya dengan kemas. Ia juga lebih baik untuk planet ini dan pilihan yang lebih mampan untuk haid anda hanya basuh dan ulangi pakai selepas haus.

Anda tidak perlu memakai sebarang penjagaan haid lain semasa memakai seluar dalam period ini jika anda mempunyai aliran ringan hingga sederhana. Jika anda mempunyai aliran haid yang sangat berat, anda disyorkan pad nipis sebagai sandaran tambahan dan tiada cara yang betul atau salah dalam hal penjagaan haid, apa sahaja yang sesuai untuk anda.

Kaedah pencucian seluar dalam haid Libresse®?

Terdapat beberapa langkah mudah untuk mencuci pakaian intim anda dengan Libresse. Pertama, bilas ia dalam air sejuk. Kemudian, masukkannya ke dalam mesin basuh anda pada 40 darjah dengan beban biasa (jangan gunakan pelembut kain atau peluntur kerana ini boleh menjejaskan kecekapan seluar). Kemudian hanya gantungkan untuk mengeringkan atau keringkan dengan perlahan. Mudah bukan!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/y4YtfHAcqbY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI