Badan lesu dan tak bertenaga bukan alasan untuk hijabis menjalankan tugasan seperti biasa. Sering kali bila tiba waktu makan tengahari mula lah perut terasa sebu dan badan sudah tidak bermaya. Namun kita tidak boleh memberikan berpuasa sebagai alasan tidak boleh melakukan kerja harian seperti biasa. Jadi kami kongsikan 7 tip yang berguna di bulan puasa ini.

1. Elakkan Makanan  Masin Ketika  Bersahur.

Namun, tahukah anda bahawa lauk-pauk masin sebegitu akan membuatkan tubuh anda cepat kering lalu berasa dahaga? Ini adalah disebabkan reaksi tubuh terhadap garam di mana ia memerlukan kuantiti air lebih banyak untuk membasmi rasa masin tersebut. Jadi, sila elak menikmati makanan yang masin ketika sahur.

2. Kunyah  Makanan  Sehingga  Hancur

Menurut sunnah nabi, seseorang perlu mengunyah makanan 40 hingga 44 kali untuk pastikannya betul-betul hancur sebelum ditelan. Dengan itu, makan dalam kuantiti sedikit pun sudah boleh terasa kenyang!

3. Makan Kekacang & Kurma

Kekacang adalah gabungan nutrien yang penuh termasuklah protein serta lemak dan serat yang baik untuk membuatkan perut cepat kenyang. Jika bosan untuk menikmati nasi ketika sahur, anda boleh makan segenggam kekacang pilihan (gajus/badam/walnut/kacang tanah). Cara ini pasti membantu.

4. Segelas Air Sebelum Makan

Tetapi mengikut kajian saintifik, taktik meminum segelas air sebelum makan adalah terbaik untuk buat perut terasa kenyang.Jadi, sebelum menikmati sajian sahur, terlebih dahulu jangan lupa untuk meminum segelas air kosong.

IKLAN

5. Lebihkan Buah-Buahan & Sayur

Jika ingin menghalang tubuh dari kehilangan nutrien serta kekurangan bendalir, sila makan buah dan sayur-sayuran dalam kuantiti yang lebih banyak. Setiap jenis buah yang berlainan warna memiliki vitamin dan nutrisinya tersendri.

6. Sibukkan Diri

Di bulan Ramadhan, cuba sibukkan diri dengan tugasan harian seperti menyiapkan kerja sehabis mungkin di pejabat mahupun alihkan perhatian dengan menonton siri televisyen kegemaran ketika hujung minggu. Membaca Al-Quran pun membantu! Bila lagi anda hendak kumpul pahala berlipat kali ganda kan?

7.  Makan Bijian Penuh

IKLAN

Bijian penuh seperti oat, granola bar dan oat porridge umpamanya kaya dengan serat dan protein yang boleh menguatkan otot bahkan secara tidak langsung membekal tenaga ke dalam tubuh agar kekal cergas dan bermaya sepanjang hari di bulan puasa.

Plan diet sihat dengan hidangan oat sepanjang bulan ramadan:

Overnight Oatmeal

Sesuai bagi hijabi yang tidak gemar makanan berat ketika bersahur. Ia mudah disediakan di malam hari dan mudah dihidangkan ketika sahur. Hanya menggunakan bijirin oats dengan buahan-buahan. Resipi ini sangat sesuai sekali diamalkan untuk mereka yang sedang diet di bulan puasa.

BAHAN:

IKLAN

• Flavoured Instant Oatmel • Pistachio • Pecan nuts • Walnuts

Bubur Oat Segera

Tiga perasa pilihan menarik chicken mushroom, corn dan bubur lambuk.

Terbaharu bubur oat degera didatangi dengan yang telah dipermudahkan dengan tambahan air panas bagi hijabi yang terlewat bangun sahur dan mudah dibawa ketika perjalanan jauh. Tambahan sirup madu untuk memberi perasa tambahan. Ada juga terdapat dalam pek dengan kepingan jagung.

Minuman Bijiran Oat

Untuk kekal bertenaga mengerjakan sembahyang terawih, hijabi disarankan minuman bijiran oat.

Quaker Oat Cook

Gantikan nasi dengan bijiran oat yang dimasak dengan didihan air masak. Bijiran oat yang mengandungi serat, protein dan beta glukan hidangkan bersama sayuran tambahan. Boleh juga direka menjadi hidangan sup bebola oat dan omelet oat. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.facebook.com/QuarkerMalaysia atau www.quaker.com.my

https://www.youtube.com/watch?v=x-pwDt-HeAU

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI