Pelajar Malaysia, Siti Nurafaf Ismail telah menjadi gadis Asia pertama yang memenangi RIBA Norman Foster Travelling Scholarship.

Pemberian biasiswa bernilai 8,780 USD itu kini diadakan untuk ke-13 kalinya, khas bagi membiayai pengajian pelajar bidang arkitek dalam satu tempoh waktu tertentu bagi melakukan kajian antarabangsa mengenai topik berkenaan kelangsungan sesebuah kota atau bandar.

Sebagai pemenang pada tahun 2019, Siti Nurafaf atau lebih dikenali sebagai Afaf, seorang pelajar arkitek di Universiti Malaya akan mengembara ke bandar-bandar yang telah dilanda bencana alam bagi menjalankan kajiannya.

IKLAN

Gadis berusia 21 tahun itu sebelum ini telah diberikan biasiswa oleh Malaysian Institute of Architects iaitu 2018 PAM Travel Scholarship Award bagi menanggung bahagian pertama kajiannya yang membolehkan Afaf menjelajah ke Lombok, Indonesia pada awal tahun ini berikutan kes gempa bumi yang terjadi pada Ogos tahun lalu.

Misinya iaitu mengkaji proses pembangunan semula komuniti dan memeriksa bagaimana seorang arkitek yang berpengalaman layak mengendalikannya telah membuatkan Afaf berjaya dalam permohonan biasiswa RIBAnya.

IKLAN

Kemenangannya itu membolehkannya meluangkan 60 hari di Hokkaido, Japan dan Karachi, Pakistan bermula dari Ogos tahun ini hingga ke November nanti bersama pertubuhan bukan kerajaan (NG0) yang akan membantu membina semula komuniti yang telah musnah disebabkan gempa bumi dan juga banjir.

Di Lombok, dia telah membantu masyarakat komuniti di sana manakala di Hokkaido, perancangan Afaf adalah untuk mengikut arkitek Japan, Shigeru Ban manakala di Karachi pula dia akan mengikuti arkitek Yasmeen Lari bagi membuat dokumentasi kerja mereka.

IKLAN

Afaf yang mengejar cita-cita menjadi seorang pakar dalam pengurusan bencana berharap dapat mengikut jejak langkah idola-idolanya itu.

Ujar Afaf, “Sebagai arkitek, kita dilatih untuk membina rumah untuk orang awam, atau bangunan awam. Dalam komuniti yang dilanda bencana, kita perlu melihat struktur dengan cara yang berbeza, termasuk bahan dan asas. Setiap tempat adalah unik. Apa yang berfungsi di Malaysia tidak semestinya berfungsi di Pakistan, jadi arkitek di lokasi tersebut perlu bersuara dan bertindak kerana mereka lebih mengenali masyarakat di sana.”

kredit: South China Morning Post

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI