Jangan pandang ringan apabila anda mula mengalami sakit pada bahagian bahu. Jika rasa sakit itu semakin hari semakin teruk, anda perlu lakukan sesuatu. Ia tidak boleh hilang sendiri.

Penyakit ini dinamakan Frozen shoulder. Inilah penyakit yang dialami jika anda mengalami kesakitan yang melampau pada bahagian bahu sama bahu sebelah kanan, kiri atau kedua-dua bahu.

Jangan menganggap kesakitan ini hanya sementara. Malah jika tidak dirawat, ianya boleh menyebabkan aktiviti harian terganggu.

Memang Sakit Bila Kena ‘Frozen Shoulder,’ Doktor Ini Kongsi Punca & Cara Rawatan

FROZEN SHOULDER

Frozen shoulder, kadang kala dikenali sebagai “adhesive capsulitis”, adalah keadaan di mana sendi bahu tidak boleh digerakkan dan apabila digerakkan boleh menyebabkan rasa sakit.

Keadaan in tidak berlaku secara tiba-tiba tetapi berlaku secara beransur-ansur,dan menjadi bertambah teruk.

Kadang kala masalah ini akan hilang dengan sendiri setelah 2-3 tahun. Ia boleh berlaku pada sebelah bahu atau kedua-dua belah bahu.

Risiko seseorang itu mendapat masalah ini apabila mengalami masalah kesihatan seperti diabetes, autoimmune disease dan beberapa masalah kesihatan lain atau setelah menjalani beberapa prosedur yang menghalang pergerakan sendi bahu.

Memang Sakit Bila Kena ‘Frozen Shoulder,’ Doktor Ini Kongsi Punca & Cara Rawatan

IKLAN

Strok yang lama dan tidak melakukan pergerakan sendi bahu juga berisiko mendapat masalah ini.

PUNCA FROZEN SHOULDER

Punca masalah ini apabila tulang, ligament dan tendon yang diselaputi oleh selaput kapsul menjadi tebal dan ketat sehingga sendi bahu tidak dapat digerakkan.

Penebalan selaput kapsul dan sendi bahu menjadi ketat akibat kesan dari penyakit kronik yang disebutkan tadi.

RAWATAN

Rawatan bagi masalah frozen shoulder ini adalah melakukan pergerakan sendi bahu secara perlahan-lahan, pengambilan ubat steroid dan ubat penahan sakit.

IKLAN

Suntikan steroid mungkin dilakukan jika perlu. Pembedahan arthroscopic hanya dilakukan jika selaput kapsul yang membaluti sendi itu terlalu ketat dan perlu dilonggarkan.

Memang Sakit Bila Kena ‘Frozen Shoulder,’ Doktor Ini Kongsi Punca & Cara Rawatan

Untuk sementara, pesakit boleh mengambil ubat penahan sakit dan berurut perlahan-lahan bagi membolehkan sendi bahu dapat digerakkan.

Pergerakan bahu harus digalakkan bagi membolehkan masalah ini tidak bertambah teruk. Jika sendi bahu tidak dapat digerakkan langsung akibat terlalu sakit atau terlalu ketat, berjumpalah dengan doktor untuk rawatan selanjutnya.

UNTUK PENCEGAHAN AWAL:

IKLAN

*Elakkan bahu yang terlibat dari melakukan aktiviti yang membebankan.

*Kurangkan aktiviti yang memerlukan gerakan melebihi paras kepala seperti melontar.

*Dinasihatkan juga untuk berhenti daripada melakukan aktiviti yang tinggi bebanannya dan rehat secukupnya perlu diambil.

*Jangan tidur mengiring dengan menghimpit bahu.

*Amalkan tidur terlentang bagi mengelakkan keadaan yang lebih teruk berlaku pada bahu.

Sumber kredit: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/wjCfPZ3nhr4?list=PLwTVJflD5bmE3QfhDp6V46J4iIf1ZJn7N

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI