combination skin

Kulit kombinasi tidak kering dan tidak berminyak, sebenarnya kedua-duanya di mana keadaan menjadi rumit . Anda tidak boleh menggunakan dua rutin yang berbeza, jadi perlu mencari jalan tengah dan sebenarnya tidak ada satu penyelesaian yang sesuai untuk semua .

Biasanya kulit kombinasi mempunyai campuran kawasan berminyak di mana anda akan melihat banyak pori-pori yang bersinar dan tersumbat di zon T (dahi, hidung, dan dagu)) dan tompok kering (pipi dan rahang, dan garis rambut) di mana anda akan mengalami pengelupasan dan kemerahan.

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Seperti kebanyakkan anda yang mengalaminya, menjadi teka-teki untuk mencari produk kecantikan terbaik untuk kulit kombinasi. Apa yang lebih sukar daripada gejala kulit kombinasi tompok kering yang digabungkan dengan zon berminyak adalah factor penting untuk mengetahui bagaimana anda seharus menguruskannya. Ini bermakna, anda tidak boleh mengoleskan krim jerawat di seluruh wajah kerana ini hanya akan memperburuk tompok-tompok kering. Dan anda tidak boleh memakai balsem pelembap tebal. Apa yang patut dan sesuai anda lakukan apabila berhadapan denga situasi ini?

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik
Sekiranya anda merasa apa jalan terbaik untuk mengatasi masalah kulit kombinasi ini, anda tidak keseorangan. Menurut pakar dermatologi, cara menguruskan kulit kombinasi adalah salah satu soalan yang paling biasa mereka tanyakan. Untuk memberi penjelasan – dan keseimbangan – pada situasi ini, jom ikuti padangan pakar dermatologi.

1. Jadikan rutin penjagaan kulit anda sederhana

Penderita kulit kombinasi mengakui sendiri, kesederhanaan adalah kunci ketika berhubungan dengan masalah kulit kombinasi. Meletakkan pelbagai produk di seluruh wajah untuk mencuba dan mengatasi masalah ini kemungkinan besar akan mengganggu keseimbangan pada kulit anda, seterusnya memperburukan masalah. “Pembersih lembut tanpa komedogenik yang tidak menghilangkan kelembapan atau minyak berlebihan pada kulit, dan pelembap yang membantu mengekalkan keseimbangan kulit anda adalah kunci kepada penghalang kulit yang sihat.

Mulakan rutin anda dengan sesuatu yang dirancang untuk menghilangkan minyak dan pori-pori yang tersumbat tanpa mengeringkannya. Selepas pembersihan, sangat penting untuk melembapkan kulit dan membina semula penghalang kulit sebagai pelindung. Dengan bertambahnya usia, kita mula kehilangan banyak faktor kelembapan yang secara semula jadi yang dihasilkan di kulit kita, dan kehilangan air transepidermal juga meningkat, yang bermaksud lebih banyak air hilang melalui kulit kita.

Pilihan produk cadangan:

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik
Cetaphil Pro DermaControl Oil Removing Foam
Cetaphil Daily Hydrating Lotion – untuk menambahkan kelembapan itu kembali.

2 Pilih produk hibrid

Anda biasanya mendengar istilah itu ketika bercakap mengenai tumbuh-tumbuhan atau kereta, tetapi kacukan juga merujuk kepada keseluruhan kategori penjagaan kulit. Produk inovatif ini, biasanya kombinasi antara dua produk yang berbeza, membolehkan anda mendapat pelbagai faedah dalam satu formulasi. “Rahsianya adalah mencari keseimbangan antara merawat kawasan berminyak dan kering,” kata pakar dermatologi. “Produk hibrida seperti gel-krim sangat baik untuk anda yang mudah terserang jerawat tetapi masih mempunyai bintik-bintik kering.

Pilihan produk cadangan:

IKLAN

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Bioderma Hydrabio Gel-Crème – Mempunyai BHA dan asid salisilik, yang membantu merendam minyak dan mencegah rekahan, bersama dengan niacinamide dan squalane untuk mencerahkan dan menghidrat.

3. Gunakan produk penjagaan kulit yang berbeza di tempat yang berbeza

Setelah menggunakan produk penjagaan kulit, anda mungkin menyedari bahawa satu kawasan menjadi lebih teruk sementara yang lain menjadi lebih baik. Bunyi macam biasa? Secara khusus, zon-T anda (bahagian tengah wajah, termasuk dahi, hidung, dan dagu) lebih berminyak kerana kelenjar penghasil minyak kulit anda lebih tertumpu di sana. Oleh kerana kulit anda kering dan sebahagian berminyak, secara amnya pakar menasihatkan agar anda mengatasi bahagian wajah anda yang lebih kering dengan rejimen normal anda seperti pembersih lembut, pelembap, dan antioksidan, dan kemudian atasi spesifikasi lain untuk bahagian berminyak.

Anda juga ingin menambahkan formulasi berkhasiat tambahan, seperti krim atau emolien, ke bahagian wajah anda yang lebih kering, guna krim yang lebih berat baik untuk wajah. Kawasan kering pada kulit kombinasi akan mentolerir krim dengan baik dan sering memerlukan tahap kelembapan tambahan untuk menjaga keseimbangan kulit.

4. JANGAN melangkau pelembap

Bahagian wajah anda yang berminyak mungkin sama sekali terasa seram memikirkan penggunaan pelembap, tetapi mengelakkan amalan sepenuhnya mungkin menjadi penyebab kulit kombinasi anda tampak ngeri. “Beberapa individu berpendapat bahawa anda perlu ‘mengeringkan’ jerawat. Ini tidak benar dan hanya kerana topikal yang digunakan untuk rawatan jerawat dapat mengeringkan kulit dengan teruk. Mempunyai kulit kombinasi adalah lebih banyak alasan untuk menjaga kelembapan kulit anda, jadi pastikan losyen, krim, dan minyak yang menjadi rejimen kecantikan anda. Berhati-hati ke menggunakan pelembap seluruh wajah anda dan menggandakannya di kawasan yang paling anda perlukan.

5. Cari pelembap bukan komedogenik

Apabila anda melembapkan wajah, anda pasti ingin berhati-hati dengan apa yang anda pakai. Semua jerawat bermula dengan pori-pori yang tersumbat atau blackhead menurut pakar. Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, awasi produk yang dilabel sebagai komedogenik kerana anda ingin menjauhi produk tersebut. Anda juga harus berhati-hati untuk tidak berlebihan pada retinol atau menggunakan salap oklusi, yang boleh menyebabkan bintik-bintik putih yang tersumbat seperti milia.

IKLAN

Produk Cadangan Untuk Kulit Kombinasi

AM RUTIN

Pencuci Muka: Peter Thomas Roth Water Drench Cleanser

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Pembersih krim adalah pilihan yang bagus untuk kulit kombinasi kerana ia cukup lembut. Pembersih krim ringan ini berfungsi untuk bahagian berminyak dan kering di wajah anda kerana menghidrat, menenangkan, dan menyembuhkan kulit kering di samping membersihkan kesesakan dan kekotoran dari liang dan mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan.

Toner: Gallinee Prebiotic Face VinegarMasalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Dengan kulit kombinasi, anda mungkin melihat kulit anda terasa ketat (atau dalam beberapa kes masih berminyak) setelah dibersihkan. Toner ini membantu menyeimbangkan tahap pH kulit, menjauhkan sisa minyak, dan menambahkan penghidratan. Formula prebioitc ini melakukan semua perkara di atas sambil juga mengurangkan penampilan liang dan menenangkan keradangan, jadi sangat bagus jika kulit anda juga mudah pecah.

Serum Retinol: The Ordinary Granactive Retinoid

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Apabila anda mempunyai kulit kombinasi, mencari serum yang tidak akan mengubah kulit anda ke tahap berminyak atau kering boleh menjadi sukar. Untuk bermain di sisi yang selamat, pilih yang berasaskan retinol – ramuannya berfungsi dengan baik pada kulit kering dan berminyak, menjaga tompok-tompok kering sambil membantu mengelakkan liang tersumbat. Semasa menggunakan retinoid pada waktu siang, selalu ikuti serum retinol anda dengan SPF.

Pelembap dengan SPF: Mario Badescu Aloe Moisturiser SPF15Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Untuk kulit kombinasi penghidratan, kuncinya adalah keseimbangan. Menghidrat tetapi tidak berat, mudah dilihat mengapa krim siang yang tidak berminyak dan berkhasiat ini adalah pilihan yang tepat. Teksturnya yang ringan dan tidak tersumbat sangat sesuai untuk mereka yang mencari penghidratan cepat tanpa kemasan berkilat, dan menjadikannya asas yang baik untuk solek.

IKLAN

PM RUTIN:

Makeup remover: Formula 10.0.6 So Totally Clean Micellar

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Air misel yang sangat ringan ini dengan mudah memecah kotoran, alat solek, dan minyak berlebihan, tanpa menyebabkan kekeringan. Micelles bertindak seperti magnet kecil untuk mengeluarkan kotoran yang menyumbat liang, meninggalkan kulit dengan sempurna untuk pembersihan kedua.

Pencuci Muka: Antipodes Grace Gentle Cream Cleanser & Makeup RemoverMasalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Satu lagi pembersih krim yang lembut tetapi berkesan, ini bagus untuk menghilangkan sisa-sisa solekan dan kotoran, tanpa menanggalkan kulit minyak semula jadi. Cukup urut ke kulit dengan hujung jari anda dan bilas dengan air suam. Ia tidak akan membuat kulit anda terasa ketat, kering, atau berminyak.

Serum AHA/BHA: The Ordinary Lactic Acid 5% + HA 2%Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Serum AHA atau BHA ringan, terbaik untuk merawat kulit kombinasi semalaman. Asid laktik membantu sel kulit mati dan kering untuk menghilangkan, sementara asid hyaluronik meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan hidrasi dengan menghasilkan penghalang kelembapan yang lebih kuat, tompok kering yang lebih sedikit, dan minyak yang berkurang.

Pelembap: Embryolisse Lait Crème Concentre Nourishing Moisturiser

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Fokus krim malam pada kawasan yang sangat memerlukannya, tetapi jangan mengabaikan minyak yang sesuai. Penting untuk menghidrat kulit berminyak untuk mengelakkannya daripada menghasilkan minyak yang berlebihan. Pelembap terlaris ini berfungsi dengan sangat baik untuk semua jenis kulit. Tekstur losyennya yang ringan akan membantu melegakan kekeringan sambil meninggalkan kawasan berminyak dengan kelembapan yang tidak berat.

Masker Tanah liat: Sand & Sky Purifying Pink Clay Mask

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Untuk merawat kulit kombinasi, gunakan topeng tanah liat di kawasan berminyak untuk mengeluarkan sebum, kotoran, dan solek yang berlebihan untuk mengelakkan jerawat dan bintik hitam muncul. Kawasan kering juga dapat menikmati kelebihan topeng Sand & Sky sesekali kerana asasnya adalah jenis tanah liat yang sangat lembut dan menenangkan, diikat dengan bahan penghidratan seperti lidah buaya dan vitamin E.

Pengelupasan: Alpha-H Gentle Daily Exfoliant

Masalah Kulit Kombinasi Yang Susah Diuruskan, Inilah Cara Menurut Pakar Dan Produk Cadangan Terbaik

Pengelupasan akan mengatasi kekeringan dan penumpukan minyak – membantu kulit kering dan kasar untuk menetes sambil membuka liang-liang untuk menghidupkan semula kulit anda dan memberikannya cahaya yang sihat dan sekata. Penting untuk tidak menggunakan sesuatu yang terlalu kasar, jadi pilihlah serbuk yang digiling halus ini, yang anda campurkan dengan air untuk membuat pes lembut.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI