Adalah menjadi kebiasaan di kalangan kebanyakan umat Islam untuk mengucapkan ‘Mashā’Allah’ (Allah telah Menghendakinya) apabila kita melihat rahmat Allah dikurniakan kepada orang lain, percaya ia akan melindungi mereka daripada mata jahat.

Kenyataan itu sudah tentu benar dan dibenarkan untuk dikatakan, tetapi untuk mendakwa ia melindungi orang lain daripada mata jahat adalah tidak betul, seperti yang dijelaskan oleh Shaykh Badr al-ʿUtaybī.

Apabila ia datang kepada nikmat kita sendiri dan diri kita sendiri, kita boleh mencukupi dengan ‘Mashā’Allah’ tetapi apabila ia datang kepada berkat orang lain, Sunnahnya ialah kita hendaklah meminta Allah untuk memberkatinya/mereka, dengan frasa seperti ‘Allāhumma Bārik ‘ dan ‘Bārak Allāhu Lahu’ dan seterusnya, kerana Nabi ﷺ berpesan kepada Muslim, jika dia melihat sesuatu dengan saudara Muslimnya yang dia kagumi, untuk mendoakan barakah (berkat) untuk mereka.

Beliau ﷺ bersabda dalam sebuah hadits:

إِذَا رَأَى أَحَدُكُمْ مِنْ أَخِيهِ مَا يُعْجِبُهُ، فَلْيَدْعُ لَهُ بِالْبَرَكَةِ

“Apabila salah seorang di antara kamu melihat sesuatu yang dikaguminya bersama saudaranya, maka hendaklah ia mendoakan barakah untuknya.”

Untuk lebih mudah faham, ringkasannya seperti ini:

Apabila nampak nikmat/rezeki orang lain yang anda kagum termasuk apa yang anda lihat di media sosial seperti bayi comel, wanita cantik, perniagaan maju, doakan pemilik rezeki tersebut dengan salah satu dari dua lafaz di atas. Ia boleh melindungi nikmat tersebut dari terkena penyakit ‘ain. (Berkat tu maksudnya: dapat kebaikan berterusan dan berkembang dari rezeki tersebut).

IKLAN

Manakala anda melihat rezeki atau nikmat sendiri, banyakkan sebut Masha Allah atau ‘Masha Allah laa quwwata illa billah’ atau ‘MashaAllah tabaarakallah’. Tanda anda akui nikmat itu dari Allah dan kerana izinNya.

Tidak salah sekiranya anda nak sebut MashaAllah ketika lihat nikmat/rezeki orang lain tapi pastikan anda sebut juga salah satu lafaz yang dikongsi di atas, untuk mengelakkan mereka terkena penyakit ‘ain.

ARTIKEL BERKAITAN: Kongsi Wajah Bilal Sepenuhnya, Neelofa Titipkan Doa Semoga Afiyyah Sentiasa Untuknnya…

IKLAN

Contoh anda tengok Bilal yang comel tu, MashaAllah Allahumma baarik lah. Pastikan kalau anda komen di sana, komen lafaz ni atau sebut tanpa tulis, bukan sekadar MashaAllah. Doakan mereka sekali atas rezeki tersebut.

Nota: Untuk 2 lafaz itu, gantikan “lak” (untuk kamu) kepada “lah” (untuk dia) jika penerima nikmat tersebut bukan di depan kita.

[Sunan Ibn Majah, 3509]

Ibn ʿAbd al-Barr رحمه الله berkata:

IKLAN


وفي قول رسول الله صلى الله عليه وسلم: (أَلَا بَرَّكْت) دليل: على أن العين لا تضر ولا تعدو إذا برك العائن، وأنها إنما تعدو إذا لم يبرك؛ فواجب على كل من أعجبه شيء أن يبرك، فإنه إذا دعا بالبركة، صرف المحذور لا محالة، والله أعلم

“Sabda Rasulullah ﷺ: ‘Apakah kamu tidak mendoakan barakah (berkat) untuknya?’ menunjukkan bahawa mata jahat tidak mendatangkan mudarat jika orang yang melihat sesuatu mendoakan barakah untuknya, ia hanya boleh mendatangkan mudarat jika dia tidak berdoa. Maka yang dituntut dari setiap orang yang mengagumi sesuatu adalah berdoa untuknya. barakah untuknya. Jika dia mendoakan barakah, itu pasti akan menghindarkan apa yang ditakuti mudarat. Dan Allah lebih mengetahui.”

[Al-Tamhīd, 6/240-241]

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: IG gemsandbenefits

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI