Sepanjang minggu lalu memang semua beraya sakan sama ada di kampung atau bandar. Masing-masing teruja meraikan Syawal sambil mengunjungi sanak saudara serta sahabat handai. Inilah masanya kita saling bermaafan-maafan sambil mengukuhkan tali silaturrahim. Memang seronok sambil makan sambil bercerita kisah lalu.

Namun dalam keseronokan beraya dari pagi sampai malam menyebabkan kita tidak sedar kadang-kadang tubuh badan kita yang sebelum ini berpuasa seperti terkejut apabila bekerja terlalu aktif tidak seperti sebelumnya.  Akibatnya ada yang diserang demam berpanjangan dan juga beberapa sakit lain.

Seperti perkongsian wanita ini Eswati Azni di laman sosial Facebook yang bercerita tentang suaminya yang sebelum itu demam on and off selama 4 hari. Kemudian tubuh juga diserang sakit sendi serta bermacam lagi sakit lain. Malah dia juga turut diserang sakit badan. Dalam masa sama, 10 ahli keluarga lain

Dan setelah membuat ujian, barulah dapat dipastikan dirinya tidak diserang demam infleunza. Namun katanya setelah melalui ujian itu barulah dia ketahui sedikit sebanyak info mengenai influenza ini.

Jadi kepada mana-mana yang beraya sakan dan terasa sakit badan yang teruk boleh baca info menarik ini dan jadikan panduan jika ada mengalami simptom demam influenza ini.

Alhamdulillah negatif.

Kalau 15 tahun dulu tengok test kit macam ni memang sensitif huhuhu. Tapi mai nak share pasal influenza nih

*****************************

Influenza

1. Abam demam on and off dalam 4 hari

2. Sakit sendi sendi yang kemain katanya

3. Perut dia jadi macam gassy, dia salahkan antibiotics heheh. Sebab terus jadi macam gastrik

4. Klinik sebelum ni test denggi – negatif

5. Laki bini sakit sakit badan, kami ingat bentan. Maklumlah .. makan pulut kemain banyak di hari raya . abam raya ketiga kena serangan sejuk bedi. Aku raya ke4 kena serangan sejuk bedi. Terus cr selimut.

5. Dekat 10 orang ahli keluarga demam serentak. Adakah influenza?

6. Buat test influenza ni melalui cecair hidung,huih rimas benda alah masuk hidung. bukan test amik darah yer

7. Aku confirm negatif, tapi semalam aku sedar ada benjolan di leher. Bila google and tanya doktor itu adalah node untuk bekerja melawan sakit. Abam tak ada pun tanda tanda tu. Sesuatu yang aku baru tahu.

8. Kalau belum kena influenza kena amik vaksin, supaya tak spread pada orang lain. And yes aku kena halau dengan geng opis .

9. Kalau dah kena influenza kena amik tamiflu.

10. Payahnya nak cari vaksin influenza, 2 klinik aku p takdak wey.

11. Influenza ada A,B,C .. (yang ni aku tak tahu mana yg serius) hehehe

12. Di jepun 100 org meninggal kerana influenza ni masa winter .. sumber dr anak saudara yg tinggal di sana. Jadi bila dia tahu abam kena memang dia bising suruh satu famili pergi check juga.

13. Something new info dr di sjmc tadi samada aku patut amik vaksin or macamana ? Hehe dr kata tak payah sbb aku dah ter expose pun. Antibodi orang lain2. So aku dah lepas melalui serangan tu kut so tak payah lah. Yang patut ambik adalah orang yang tak expose lagi . Jadi esok aku akan masuk kerja yer..

# isi masa lapang abam tengah jumpa doktor di SJMC pulak sebab klinik biasa tak ada ubat daa…