Kerjasama Pandora global memperkenalkan barang kemas tangan yang diilhami oleh alam semesta ajaib dengan kerjasama dengan Produk Pengguna Warner Bros, Pandora memperkenalkan koleksi barang kemas Harry Potter. Pelancaran pada bulan November, Pandora mengeluarkan koleksi 12 charm, termasuk azimat, pendants dan gelang yang diilhami oleh dunia ajaib filem Harry Potter.
Dato’ Sri Meer Habib
Berlangsung pada 29 November di One Utama pelancaran koleksi hebat HarryPotterxPandora, ramai pengunjung tidak menang tangan memilih koleksi ini dan beberapa koleksi lain dari pandora. Esklusif untuk penggemar aksesori Pandora jualan potongan separuh harga untuk koleksi terpilih berlansung hingga 31 Disember 2019.
Nabila Razali selebriti yang hadir pada majlis pelancaran koleksi Harypotterxpandora
Harry Potter, Hermione Granger dan Ron Weasley dibawa ke kehidupan sebagai pesona perak sterling, bersama-sama simbol dikenali dari buku dan filem popular ini, seperti istana Hogwarts dan loket ‘Golden Snitch’ di Pandora Shine.
Ketua Kreatif Pandora, Stephen Fairchild berkata tentang perkongsian itu: “Harry Potter telah membawa kegembiraan dan keyakinan terhadap sihir untuk generasi dan peminat Pandora telah bertanya untuk koleksi ini selama bertahun-tahun.
IKLAN
Koleksi HarryPotterxPandora membawa cerita peribadi kepada kehidupan, dan persahabatan, kasih sayang dan keberanian yang diceritakan dalam Harry Potter bersama dengan peminat Pandora. Kami gembira untuk membawa koleksi ini kepada peminat filem ini di seluruh dunia.”
Apabila merekabentuk koleksi ini, Francesco Terzo dan A. Filippo Ficarelli, Pengarah Creative Kreatif Pandora, telah diilhamkan oleh watak ikonik J.K. Rowling untuk mencipta perhiasan buatan tangan yang menggabungkan alam semesta Pandora dan Harry Potter.
IKLAN
Melengkapkan koleksi itu adalah Hogwarts School of Witchcraft dan Wizardry charm, Dobby the House Elf holding Harry Potter’s sock dan daya tarikan Hogwarts Express charm dengan ” “Anything from the Trolley, dears?” Terukir di bahagian bawah.
Kesemua empat pesona rumah Hogwarts diwakili dalam sterling silver double dangles dengan perician rekaan yang akan merangsang peminat file mini dan juga penggemar Pandora.
IKLAN
Perincian cakera depan aksesori dengan logo rumah yang dikelilingi oleh kristal dalam rumah yang berwarna. Pada cakera belakang, pinggirnya terperinci dengan permata, merujuk kepada kubu-kubu istana Hogwarts dan jambatan berbentuk seperti puncak Hogwarts. Gaya potongan dari koleksi ini pada Golden Snitch Bangle, yang merupakan kemasan terkini Pandora Moments klasik yang memaparkan simbol Quidditch ikonik pada tali.
Koleksi Harry Potter x Pandora akan berada di kedai Pandora di seluruh dunia dan pada pandora.net mulai 28 November 2019.
#HarryPotterxPandora
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA! Download seeNI sekarang!
Amalan dan cara pemakanan dalam Islam dikenali sebagai sunnah. Makanan sunnah disebut di dalam Al-Quran, mengikut cara pemakanan dan etika pemakanan Nabi Muhammad SAW.
Rujukan Hadis:
Dari Yousuf bin Abdullah menyatakan “aku terlihat Nabi Muhammad SAW mengambil sebahagian roti barli dan meletakkan kurma di atasnya dan menyatakan bahawasanya ianya adalah sayur kepada roti tersebut (salan).
(Abu Dawood)
Pemakanan mengikut sunnah ialah bagi memastikan kesihatan umat Islam terjaga dengan baik, iaitu secara fizikal, mental, emosi dan rohani. Sunnah mendorong umat Islam untuk makan dan minum agar menjadi sihat, dan bukan hanya untuk rasa kenyang atau untuk kepuasan semata. Dengan mengikut pemakanan sunnah, umat Islam dapat menjaga kesihatan dengan baik, sekaligus dapat menyembah Allah SWT.
Ciri-Ciri Makanan Sunnah
Makanan sunnah mengandungi khasiat serta serat yang tinggi. Makanan yang dirujuk secara Positif di dalam Al-Quran dan Hadis seperti kurma, anggur, susu, zaitun (termasuk minyak zaitun) dan madu ialah antara makanan yang kerap dikaitkan dengan sunnah dan sering disebutkan di dalam Al-Quran juga Hadis. Antara makanan sunnah yang lain termasuklah labu, cuka, timun, cendawan, tembikai, daging dan biji jintan jitam (Habbatussauda).
Satu-satunya Bijirin Sunnah
Bijirin kegemaran Nabi Muhammad SAW ialah barli. Baginda gemar menjamu barli sebagai roti, bubur, serbuk barli (satto) dan juga sebagai minuman. Walaupun beras dan tepung gandum yang diperbuat daripada gandum merupakan antara bijian pilihan di Malaysia, tetapi barli merupakan alternatif yang lebih sihat.
Secara tempatan, kebanyakan barli diambil di dalam bentuk air, iaitu air barli; walaubagaimanapun, terdapat pelbagai cara lain untuk menggunakan barli di dalam pemakanan harian anda untuk kesihatan dan nilai pemakanannya.
Roti yang biasa dimakan oleh Nabi Muhammad SAW merupakan roti yang tidak beragi dan mungkin bukan seperti roti yang kebiasaannya dijamu masyarakat kini. Roti barli buatan sendiri atau yang didapati di kedai-kedai mempunyai manfaat pemakanan yang sama, malah merupakan lebih sihat daripada roti putih biasa.
Manfaat pemakanan Barli
Menurut para hadis, barli adalah sangat berkhasiat dan dapat memberikan tenaga kepada tubuh badan. Kajian saintifik telah membuktikan bahawa barli mempunyai nilai pemakanan yang tinggi apabila diambil kesemuanya. Barli sangat kaya dengan vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan bermanfaat yang lain. Barli mutiara yang telah digilap adalah kurang berkhasiat oleh kerana lapisan dedaknya yang telah hilang.
Barli mempunyai tekstur yang kenyal dan rasa kekacang yang membuatkannya serba boleh dan enak. Pn Nur Hayati Azmi, Pakar Pemakanan (Dietitian) kongsikan lapan faktor sains berkaitan nutrisi barli yang menjadikannya bijirin sunnah Nabi Muhammad SAW.
Apabila diambil sebagai gandum penuh, barli secara khususnya kaya dengan serat, molybdenum, mangan dan juga selenium. Ia juga mempunya nilai kuprum, vitamin B1, kromium, fosforus, magnesium dan niasin. Barli secara rendam dan bercambah juga dapat meningkatkan kadar vitamin, mineral, protein dan antioksidan. Barli yang ditaburkan boleh dimasak dan ditambahkan ke dalam makanan atau dikeringkan dan digiling menjadi tepung untuk digunakan dalam proses baking.
2. Membantu dalam Proses Penurunan Berat Badan
Barli mengandungi serat larut yang dapat mengurangkan rasa lapar dan juga mempercepatkan rasa kenyang. Ia juga dapat membantu dalam penurunan berat badan. Serat larut yang juga dikenali sebagai beta-glukan sangat membantu di mana beta-glukan ini membentukkan bahan seperti gel dalam usus anda berfungsi untuk memperlahankan proses penghadaman dan juga penyerapan nutrient oleh itu mengawal selera anda dan mempercepatkan rasa kenyang. Serat larut juga dapat mensasarkan lemak perut yang boleh berkait dengan masalah penyakit metabolik.
3. Memperbaiki kesihatan usus dan penghadaman
Nilai serat yang tinggi di dalam barli dalam membantu makanan bergerak di dalam usus dan meningkatkan keseimbangan bakteria di dalam usus yang memainkan peranan yang sangat penting dalam proses penghadaman. Nilai serat yang tinggi sekali lagi merupakan punca, khususnya serat yang tidak larut. Penambahannya didalam najis bantu mempercepatkan pergerakan usus dan mengurangkan risiko mengalami sembelit. Serat larut di dalam Barli bantu menyediakan makanan kepada bakteria baik dia dalam usus, oleh itu menghasilkan lemak asid lemak rantai pendek (SCFA). Kajian menunjukkan bahawa SCFA bantu memberikan makanan kepada sel usus, mengurangkan keradangan dan mebaiki gejala-gejala masalah usus seperti sindrom iritasi usus (IBS), penyaking Crohn, dan juga kolitis ulseratif
4. Mencegah Batu Karang Hempedu dan mengurangkan risiko pembedahan hempedu.
Sumber gambar: Warisan Malaysia
Jenis serat yang didapati di dalam barli dapat mencegah pembentukan batu karang dan mengurangkan risiko pembedahan. Batu karang merupakan zarah pepejal yang boleh terbentuk secara spontan di pundi hempedu, sebuah organ kecil yang terletak di bahagian hati.
5. Mengurangkan tahap kolesterol
Sumber gambar: Nutriengradien Asia
Beta-glukan, sejenis serat yang dijumpai didalam barli didapati dapat mengurangkan tahap kolesterol dengan cara menghalang pembentukannya dan meningkatkan perkumuhan melalui tinja. Beta-glukan yang terdapat di barli terbukti dapat mengurangkan kolesterol LDL “jahat” dengan mengikat asid hempedu.
6. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung
Menambahkan barli kedalam pemakanan anda mungkin dapat mengurangkan risiko masalah penyakit jantung seperti darah tinggi dan juga juga kolesterol jahal.
7. Magnesium dan serat larut dapat melindungi dir daripada penyakit Diabetes.
Gandum penuh di dalam barli mungkin dapat memperbaiki pembentukan insulin dan meningkatkan pengeluaran insulin juga mengurangkan kadar gula di dalam darah, di mana kedua-duanya dapat mengurangkan risiko mengalami penyakit jenis 2 diabetes. Ini juga oleh sebab kekayaan kandungan magnesium di dalam barli – sejenis mineral yang memainkan peranan penting dalam pembentukan insulin dan penggunaan gula di dalam badan anda. Barli juga kaya dengan serat larut, di mana ia mengikat dengan air berama molekul-molekul lain ketika bergerak melalui saluran penghadaman anda, memprelahankan penyerapan gula di dalam saluran darah. Kajian menunjukkan bahawa sarapan barli memberikan kenaikan kadar gula darah dan insulin maksimum yang lebih rendah berbanding sarapan yang terdiri daripada bijirin-bijirn lain, seperti oat.
8. Barli serba boleh dan mudah untuk ditambahkan di dalam pemakanan.
Barli adalah berpatutan dan mudah dimasukkan kedalam pemakanan anda. Contohnya anda boleh makan barli rebus selain daripada nasi, dimasukkan ke dalam sup, rebusan, salad, roti atau dimakan sebagai sarapan bijirin yang panas. Ataupun anda juga boleh membuat atau membeli roti yang mengandungi barli.
Maklumat Nutrisi Barli:
Satu setengah cawan (100 gram) barli belum dimasak dan belum dilapisi mengandungi nutrisi yang berikut:
Kalori: 354
Karbohidrat:5 gra
Serat: 3 gram
Protein: 5 gram
Lemak:3 gram
Tiamin: 43% daripada Rujukan Pengambilan Harian (RPH)
Riboflavin:17% daripada RPH
Niasin: 23% daripada RPH
Vitamin B6:16% daripada RPH
Folat:5% daripada RPH
Zat Besi: 20% daripada RPH
Magnesium: 33% daripada RPH
Fosforus:26% daripada RPH
Potasium:13% daripada RPH
Zinc: 18% daripada RPH
Copper:25% daripada RPH
Mangan:97% daripada RPH
Selenium:54% daripada RPH
SUMBER: Pn Nur Hayati Azmi, Pakar Pemakanan (Dietitian)
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA! Download seeNI sekarang!
Ramai wanita gemar memakai kasut tumit tinggi kerana ia dianggap mampu membuatkan mereka tampak lebih seksi, tinggi dan feminin di mata individu yang memandang.
Sedarkah anda bahawa kerana terlampau ingin berfesyen, kasut tumit tinggi yang dipakai dalam tempoh terlalu lama menjadikan kaki semakin sakit. Lebih buruk lagi ia boleh memberi kesan jangka panjang yang boleh menjejaskan postur tubuh dan kesihatan.
Melakui perkongsian Fatimah Salim yang merupakan seorang ahli kimia, beliau berkongsi tentang pemakaian kasut tumit tinggi.
Saya suka memakai kasut tumit tinggi (high heels). Namun tidaklah tinggi sangat, cukup setakat 2 inci saja.
Selain reka bentuk yang menarik, keselesaan adalah perkara paling utama bagi saya dalam pemilihan kasut tumit tinggi.
Kasut yang saya pakai ini sangat selesa, walaupun 2.5 inci tidak terasa pun pakai kasut tinggi. Bukan apa, saya memang jenis berjalan laju sampaikan sebab termengah-mengah mengejar saya berjalan,
Yaumil pernah tegur ‘How can you walk so fast on that high heels?’ Saya jawab ‘I have chemistry with it’.
Walau bagaimana pun, pemakaian kasut tumit tinggi dalam tempoh masa yang lama dan kerap boleh mendatangkan kesan mudarat seperti sakit kaki, sakit badan dan masalah berkaitan postur badan.
Kajian menunjukkan pemakaian kasut tumit tinggi setinggi 1, 2 dan 3 inci masing-masing mampu memberikan tekanan sebanyak 22%, 57% dan 76% kepada tapak kaki.
Oleh itu pililah kasut tumit tinggi yang praktikal dan selesa. Apabila tidak bergerak, boleh buka kasut seketika dan lakukan pergerakan kaki mudah untuk menyeimbangkan semula kesan tekanan.
Terdapat juga senaman khas yang boleh mengurangkan kesan pemakaian kasut tumit tinggi. Rujuk gambar berikut:
HIJABISTA: Tidak salah sekiranya mahu tampil menarik dengan pemakaian kasut tumit tinggi, namun perlu diingat pemilihan kasut yang tepat terutama yang mampu memberi keselesaan ketika disarung amat penting dalam pemilihan kasut.
Setiap kali mandi, bahagian wajah dan tubuh sering diberikan perhatian. Namun ada satu bahagian yang sering dilupakan iaitu bahagian pusat. Bahagian ini sering diabaikan sehingga kadang-kadang ramai yang lupa wujudnya bahagian ini.
Hakikatnya bahagian ini juga perlu diberikan perhatian. Ia perlu dijaga dan dibersih seperti bahagian-bahagian tubuh yang lain.
Berikut perkongsian Doktor Abdul Rahim Nor.
“Mengapa HARTA KARUN dlm pusat anda berbau BUSUK?”
A. Cuba tengok di tengah2 perut anda tu…..PUSAT anda le tu. Pusat nilah jarang doc/anda pedulikan….tak di endahkan!
B. Tau tak anda, kita setiap kali mandi, badan kita di bersihkan dan disabunkan. Lalu di keringkan dgn tuala. Di bedakkan badan lalu di spraykan wangi wangian. Baru le suami/isteri sayang… Wanginya.
Tpi malangnya NASIB Si Pusat kita tu….Tak di hiraukan oleh kita, & kadang2 tak terasa keujudannya….. Kesiannya wahai Si pusat…
C. Mengapa PUSAT kita berbau??
Ambil jari anda, lalu jolok ke dalam pusat anda. Lalu cuba bau jari anda tu yg penuh dgn TAIK PUSAT tu? Busuk? Nak tau mengapa?
1. Bentuk pusat anda.
Bentuk pusat anda mcm2. Apa saja bentuk pusat anda, bonjol atau cekung kedalam….. ada2 saja ruang untk kotoran badan, peluh,habuk, minyak kulit, sel kulit mati, peluh, kuman, kulat dll bermastautin di situ lalu menumpuk dlmnya.
Takungan ni membuat semua ni terbentuk daki/kotoran himpun dlm pusat anda….. Ni yg buat pusat anda bentuk TAIK PUSAT yg bau busuk. Warnanya kelabu kehitaman. Amat jarang sekali doc/anda kebersihan pusat kita. Sbb tu busuk bagini… Sbb tak pernah cuci. Hihihi.
2. LUBUK INFEKSI.
i) . Infeksi Kuman Bakteria.
PUSAT doc/anda tu le sarang/kubu terbaik untuk mcm jenis kuman beristirehat, relax, berpesta & kembang biak di dlm nya. Tempat fovorite Hotel 5 bintang untk semua jenis bakteria.Kerana basahan & lembab dlm pusat tu le menjadi media terbaik pembiakan kuman bacteria yg akibatkan busuk pusat anda sbb tak dibersihkan. Kemungkinan kuman menyerang kulit pusat yg lembab hingga terbentuk kulit merah & bengkak terisi Nanah… BISUL le ni… Aduh sakit mak!!
ii) . Infeksi Jamur/Kulat.
Doc nak share dgn uoll yg jamur ni amat suka hidup di kulit pusat anda yg suam & lembab. Apa tah lagi didlm pusat anda yg gelap.😅 Bagitu juga di celah kangkangan & ketiak. Bila jamur in biak dlm dan keliling pusat anda, kulit kelihatan merah, bersisik atau berdebu. Bau busuk & Gatai bukan kepalang ketika peluh atau ketika tidur…. Seronok garu sampai bercalar. Sampai kulit keliling pusat mcm peta M’sia dgn infeksi jamur/kulat.
Kencing manis memburukan keadaan krn gula yg tinggi sbgai baja membiakan lagi kuman & kulat..
iii) . Sebaceous cyst & Epidemoid cyst tak bau busuk kecuali terinfeksi di kulit pusat anda.
Epidemoid cyst terbentuk drp sel keratin yg mendap di permukaan kulit anda sbgai bonjolan kecil2an. Klu terinfeksi ia keluarkan cairan pekat kuning yg busuk. Sebaceous cyst terbentuk bila kilang minyak di kulit lubang bulu roma anda tersumbat. Klu terinfeksi ia jadi bengkak, merah, sakit…. & benanah.Klu pecah busuk satu klinik doc… Eeek nak termuntah.
D. Doc nak share tips dgn uoll cara2 mencegah agar pusat anda tak bau?
1. Elak bedak atau lotion masuki pusat anda. Jgn susuk pusat anda.. 🤪🤪
2. Bersihkan pusat anda dgn jari atau kapas yg lembab setiap hari ketika anda mandi agar kotoran yg terperangkap/taik pusat tu dikeluarkan dan pusat anda bersih selalu.👍👌 Boleh juga guna kain yg lembab dgn air suam untk besihkan pusat anda.
3. Klu doc confirm ada infeksi kuman dlm pusat anda… Doc beri antibiotik dan fucidin / neomycin cream. Klu infeksi kulat doc beri ubat antikulat & Meconazole cream.
4. Hihihi… Klu Sebaceous cyst atau Epidermoid cyst yg infected… Doc sembelih je le /Operate je…
Mulai hari ini kita kena pastikan yang setiap hari kita membersihkan pusat sebersih-bersihnya bagi mengelakkan sebarang jangkitan yang tidak diingini.