Pada 6 Mac yang lalu, pereka fesyen tempatan yang sohor iaitu Rico Rinaldi telah mengumumkan kolaborasi eksklusif bersama penggiat batik tempatan, Lizza Creations sekali gus melancarkan koleksi tudung bermotifkan bunga orkid.

Ini merupakan kolaborasi pertama buat Rico selepas menjuarai petandingan Piala Seri Endon pada 10 tahun yang lalu yang turut mengangkat elemen batik.

Menurut pemilik Lizza Creations iaitu Sarah, beliau merasakan setiap seorang daripada kita perlu mempunyai sehelai batik sekurang-kurangnya di dalam almari pakaian.

Beliau juga mengharapkan agar rakyat Malaysia boleh menghargai batik dan memakai dalam kehidupan seharian dan bukan hanya pada majlis tertentu sahaja.

IKLAN

Koleksi tudung bawal dan selendang Lizza Creations X Rico Rinaldi ini memilih bunga orkid sebagai motif utama dalam tiga rekaan berbeza.

Menurut Rico, memandangkan dirinya sangat dekat dengan unsur flora dan fauna, jadi kerana itulah dia memilih bunga orkid sebagai subjek dalam koleksi kali ini.

IKLAN

Untuk koleksi ini, Lizza Creations, jenama yang sememangnya popular di Kelantan tampil dengan rekaan mereka berdasarkan idea dan pemilihan warnanya pula adalah daripada Rico.

“Jika tiada kolaborasi sebegini, industri batik itu pasti akan mendatar sahaja,” tambahnya lagi.

IKLAN

Ironinya, sifat bunga orkid yang mencerminkan keperibadian pemakai yang lemah lembut dan memerlukan ketelitian untuk menjaga, sifat itu telah dijalinkan dalam ketekunan penghasilan fabrik dan corak batik itu sendiri.

Dengan lebih 18 variasi pilihan warna yang boleh didapati buat penggemar bawal atau selendang, koleksi ini juga menampilkan warna-warna yang sememangnya in trend seperti nude, merah jambu dan biru lembut yang pastinya sesuai sekali untuk wanita yang gemarkan fesyen.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI