Keutamaan Membaca Surat Al-Baqarah, Anda Perlu Tahu! Surah Al-Baqarah adalah bahagian Al-Quran yang sangat panjang, dengan banyak perkataan dan huruf. Ia adalah bahagian kedua Al-Quran dan mempunyai 286 ayat. 

Ia bermula dengan beberapa huruf khas yang harus dibaca secara individu. Bahagian al-Quran ini sangat penting kerana ia mempunyai beberapa peraturan yang tidak terdapat di bahagian lain. Ia juga mempunyai beberapa ayat terkenal yang orang suka baca.

Artikel Berkaitan : Bacaan Zikir Dan Doa Rasulullah SAW Sebelum Tidur, InshaAllah Dilimpahkan Rezeki!

Al-Quran mempunyai beberapa surah unik yang berbeza daripada yang lain, tetapi ini tidak bermakna bahawa surah yang lain juga tidak penting. Terdapat bahagian khas Al-Quran yang dipanggil Suarat Al-Baqarah.

Ayat Pilihan dalam Surah Al-Baqarah

Ayat ini mengandungi banyak variasi tentang subjek seperti hukum serta kisah Nabi Adam AS, Nabi Ibrahim AS dan Nabi Musa AS.

Surah Madaniya dipercayai telah diturunkan di Madinah lama selepas Hijrah, kecuali ayat Riba yang dikatakan diturunkan semasa haji, haji terakhir Nabi Muhammad SAW.

IKLAN

Umumnya dipercayai bahawa ayat 281 surah ini adalah ayat terakhir yang diturunkan pada 10 Zulhijjah 10H ketika Nabi melakukan haji terakhir 80 atau 90 hari sebelum kewafatan baginda.

Surah ini dinamakan al-Baqarah, yang bermaksud “lembu”, kerana dalam surah ini terdapat kisah tentang pembunuhan seekor lembu betina yang diperintahkan Allah kepada Bani Israil (ayat 67-74).

Di bawah ini adalah ayat-ayat pilihan dari QS Al-Baqarah dari NU Online Jabar dan maknanya.

IKLAN

Kepentingan membaca ayat-ayat pilihan dari Sura al-Baqara pernah dijelaskan oleh Ibn Mas’ud. Dalam kisah ini, Rasul Allah saw bersabda:

Keutamaan Membaca Surah Al-Baqarah, Anda Perlu Tahu!“Siapa saja yang membaca empat ayat pertama surat al-Baqarah, kemudian ayat Kursi, kemudian dua ayat setelah ayat Kursi, kemudian tiga ayat terakhir surat al-Baqarah, maka dia dan keluarganya tidak akan didekati pada hari itu oleh setan. Tidak pula didekati oleh sesuatu yang tidak disukainya. Dan tidaklah dua ayat dibacakan pada orang tunagrahita kecuali akan sadar (atas izin Allah),” (HR. Ad-Darimi).

Satu lagi ayat pilihan ialah membaca dua ayat terakhir Surah al-Baqarah. Cukuplah membacanya pada suatu petang untuk mendapat pahala melakukan Qiyamulail pada petang itu. “Sesiapa yang membaca akhir Surah al-Baqarah pada suatu malam, maka cukuplah bacaan akhir Surah ini sebagai pahala solat malam itu.” Demikian yang diriwayatkan oleh Abdur Razzaq.

IKLAN

Khusus Surah al-Baqarah dalam dua ayat terakhir, yang menurut riwayat Ahmad membentuk kesimpulan, dihantar dari gudang di bawah takhta.Secara khusus, keunikan kedua-dua ayat itu juga banyak diungkapkan dalam banyak riwayat.

Keutamaan Membaca Surah Al-Baqarah, Anda Perlu Tahu!“Sesungguhnya Allah telah menulis kitab seribu tahun sebelum menciptakan langit dan bumi. Dari kitab itu, Allah menurunkan dua ayat dan dipakai untuk mengakhiri surat al-Baqarah. Maka tidaklah dua ayat itu dibaca di suatu rumah selama tiga malam, kemudian setan mendekati rumah tersebut,” (HR. Ahmad).

Manakala riwayat lain menyebut, “Seorang yang membaca ayat Kursi setiap kali selepas solat fardhu, maka kedudukan orang itu seperti orang yang berjuang membela nabi-nabi Allah sehingga dia mati syahid” (H.R. Ibnu as-Sunni) .

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI