Manusia merupakan makhluk yang serba lemah dan tidak terlepas daripada melakukan kesilapan dan dosa pada saban hari. Allah SWT dengan sifatNya yang Maha Pengampun, Pengasih dan Penyayang membuka peluang kepada insan untuk memohon keampunan pada setiap waktu dan di mana sahaja mereka berada.

Dan mohonlah ampun kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Merahmati. –  Surah al-Muzammil ayat 20

Salah satu ubat dan jalan untuk kita keluar dengan pelbagai masalah adalah dengan mengamalkan istigfar dalam kehidupan harian. Lakukannya sebagai rutin harian, basahkan bibir dengan istigfar, insyallah segala masalah akan selesai. Namun ada juga antara kita tidak sedar hikmah sebalik mengamalkan istigfar.

Hikmah Istigfar

Apabila kita sentiasa beristigfar pelbagai hikmah yang tersembunyi, dengan istigfar menghilangkan rasa resah atas dosa-dosa yang dilakukan. Malah kita akan terasa dekat dengan Allah serta dapat meningkatkan ketakwaan diri. Syaitan akan selalu memerangkap manusia dengan tipu daya, perbanyakkan istigfar bagi membanteras ditipu dengan helah syaitan. Allah SWT memuliakan hambanya dunia dan akhirat sesiapa yang selalu beristgfar.

Keampunan Allah SWT terhadap hambaNya adalah dengan terlaksananya amalan taubat dan istigfar. Kedua-dua amalan ini saling melengkapi untuk memastikan Allah SWT mengurniakan kita pengampunan.

Syarat Istigfar

Syarat untuk istigfar, seseorang haruslah meninggalkan maksiat yang dilakukan dengan menyesali segala perbuatan yang di mungkari Allah. Berhasrat tidak akan mengulanginya lagi dengan memperbanyakkan ibadah dan berbuat amal kebajikan seperti bersedekah, memberi makan kepada fakir miskin dan lain-lain. Mohon maaf dan memulangkan kembali hak yang telah diambil jika melibatkan orang lain.

Masa Untuk Istigfar

Antara masa yang digalakkan untuk beristigfar adalah:

  • Sepanjang hari dan malam.
  • Sesudah melakukan dosa.
  • Ketika hendak tidur.
  • Ketika hendak bersahur.
  • Setelah selesai berwuduk.
  • Ketika duduk antara dua sujud.
  • Sesudah membaca tahiyat (tasyahud akhir).
  • Ketika hendak meninggalkan sesuatu majlis.

5 Jenis Istigfar Dan Waktu Yang Dianjurkan

Lafaz Istigfar

Lafaz istigfar umum adalah seperti berikut:

Astaghfirullahal ‘aziim allazi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaih.

Namun dalam beberapa keadaan dan situasi, kita digalakkan untuk membaca istigfar seperti di bawah:

1. Lafaz Istigfar ketika bersurai dari majlis

Istighfar sewaktu hendak bersurai daripada majlis seperti majlis ceramah, jamuan doa selamat dan mesyuarat.

IKLAN

Maksudnya:

Maha Suci Engkau, ya Allah dan puja puji untuk-Mu. Aku naik saksi tiada tuhan selain Engkau. Aku memohon keampunan daripada-Mu dan bertaubat kepada-Mu.

(Riwayat at-Tirmizi daripada Abu Hurairah r.a.)

2. Saiyidul Istigfar (Penghulu Istigfar)

Penghulu Istighfar ini juga disebut sebagai “Saiyidul Istigfar” sesuai dengan kedudukannya yang tinggi dalam Islam.

Maksudnya:

Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada tuhan yang disembah melainkan Engkau. Engkau telah menjadikan aku, dan aku ialah hamba Mu, aku tetap atas amanah-Mu dan janji-Mu sekadar kesanggupan. Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang telah aku lakukan. Aku mengakui kepada-Mu dengan nikmatMu ke atasku dan aku mengakui dosaku. Maka ampunilah aku, maka sesungguhnya tiada siapa yang dapat mengampuni dosa-dosaku selain Engkau.

IKLAN

(Riwayat al-Bukhari dan Abu Daud)

3. Istigfar Selepas Solat

Doa istighfar ini elok dibaca khususnya selepas solat sebagai memperbaharui keinsafan kita terhadap dosa yang sering dilakukan:

Maksudnya:

Ya Allah, aku memohon ampun kepada-Mu daripada segala dosa yang aku telah bertaubat kepada-Mu kemudian aku ulanginya. Aku memohon kepada-Mu daripada segala perkara yang telah aku berjanji kepada-Mu daripada diriku yang tidak aku tunaikannya kepada-Mu. Aku memohon ampun kepada-Mu daripada segala amalan yang ingin aku lakukan kerana wajah-Mu, lalu ia bercampur aduk dengan selain daripada-Mu. Aku memohon keampunan-Mu daripada segala nikmat yang Engkau telah beri kepadaku lalu aku menggunakannya untuk mengerjakan maksiat terhadapMu. Aku memohon keampunan-Mu wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui perkara ghaib dan nyata daripada segala dosa yang aku kerjakannya di cahaya siang dan kegelapan malam, di khalayak ramai, bersendirian, secara rahsia dan terang-terangan, wahai Tuhan Yang Maha Penyantun.”

4. Istigfar Sebelum Tidur

Istighfar yang selalu dibaca selepas solat lima waktu juga sebelum waktu tidur sebanyak 3 kali.

Maksudnya:

IKLAN

Aku memohon ampun kepada Allah Yang Maha Besar, tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup lagi sentiasa berdiri dengan sendirinya dan aku bertaubat kepada-Nya.”

5. Istigfar Penenang Hati

Istighfar dan taubat yang boleh dijadikan wirid atau zikir untuk mententeramkan jiwa yang selalu resah:

Maksudnya:

Aku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung (3 kali). Kami telah bertaubat kepada Allah, kami telah kembali kepada Allah, kami telah menyesal atas apa yang telah kami lakukan, dan kami berazam untuk tidak lagi mengulangi dosa selama-lamanya.”

Firman Allah yang dimaksudkan oleh Hasan adalah Surah Nuh ayat 10-12.

Diriwayatkan dari Abdullah bin Abbas, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

Barang siapa melazimkan istighfar, maka Allah akan jadikan jalan keluar dalam setiap kesulitan hidup dan jadikan setiap kegundah-gulanaan menjadi kebahagiaan dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka.”

(Hadis Riwayat Abu Dawud dan Ibnu Majah)

Sentiasalah beristigfar, kerana dengan sentiasa beristigfar, Insyaallah hidup kita akan sentiasa lancar dan permudahkan.

SUMBER: AKUISLAM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI