Kapas merupakan alat pembersih wajah yang amat diperlukan oleh kaum hawa. Tapi pernah tak anda terfikir, kenapa kapas muka didatangkan dalam pelbagai jenis bentuk?

Terdapat kapas muka yang berbentuk bulat, ada juga kapas muka yang berbentuk petak. Malah, setiap jenis ka0as muka mempunyai fungsinya yang tersendiri.

Jadi sebelum menggunakan kapas muka, apa kata anda cari tahu dahulu apa fungsinya, agar sesuai dengan cara penggunaanya. Jangan sampai tersalah guna sis!

Kapas Muka Berbentuk Empat Segi

Ketahui 3 Jenis ‘Kapas Wajah’ Dan Fungsinya! Jangan Sampai Tersalah Guna Sis

Kapas ini adalah kapas yang paling umum serta sering digunakan dan mudah untuk anda dapatkan. Kapas berbentuk empat segi memiliki tekstur yang lebih tebal berbanding dari kapas yang lain.

Permukaannya juga lebih lebar dan lebih mudah menyerap sebarang cecair. Ini bertujuan memudahkan anda ketika mengaplikasikan skincare contohnya seperti toner atau sebarang produk pembersihan wajah (cleansing product).

IKLAN

Selain itu, kapas ini lebih mudah membuat produk tersapu merata dengan lebih cepat. Kapas berbentuk empat segi ini juga sering digunakan untuk membersihkan wajah dari solekan, hingga ke kuku untuk tujuan pedicure dan manicure!

Kapas Muka Berbentuk Bulat

Ketahui 3 Jenis ‘Kapas Wajah’ Dan Fungsinya! Jangan Sampai Tersalah Guna Sis

Kapas ini memiliki tekstur yang lebih lembut dan nipis berbanding kapas empat segi. Oleh itu ianya amat sesuai digunakan terutamanya bagi hijabi yang mempunyai masalah kulit sensitif atau yang sedang ditumbuhi jerawat melata di wajah.

IKLAN

Artikel berkaitan: Penting Dalam Rejim Kecantikan, Kenali Jenis & Fungsi Kapas Muka

Kapas Muka Jenis ‘Peeling Pads’

Ketahui 3 Jenis ‘Kapas Wajah’ Dan Fungsinya! Jangan Sampai Tersalah Guna Sis

Kapas jenis ini memiliki tekstur yang sedikit kasar pada permukaannya. Namun, ini berkait rapat dengan fungsinya sebagai eksfoliator kulit yang akan membantu menghapuskan kotoran dan sel kulit mati pada wajah anda.

IKLAN

Berbeza dengan kapas biasa, peeling pads ini tidak dianjurkan untuk selalu di pakai setiap hari. Jika terlalu sering digunakan peeling pads akan membuatkan kukit wajah anda menjadi rengsa. Justeru, Hijabista menyarankan agar hijabi memakainya 1-2 kali sahaja dalam seminggu.

Artikel berkaitan: Idamkan Kulit ‘Glowing’ Persis Gal Gadot? Jadikan 5 Rutin Ini Amalan Sis!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI