Memakai sunscreen/sunblock adalah salah satu rutin penting penjagaan kulit wajah bagi anda yang sering melakukan aktiviti luar. Ia penting bagi melindungi kulit wajah daripada paparan sinaran matahari secara langsung.

Penggunaan sunscreen/sunblock bertujuan mengelakkan kulit wajah mengalami masalah seperti bintik hitam, kesan kulit terbakar (sunburn) atau lebib buruk lagi boleh menyebabkan barah kulit. Tidak dapat dinafikan masih ramai yang mengabaikan penggunaan sunscreen/sunblock.

Mungkin ada yang beranggapan pemakaian sunscreen/sunblock ini boleh membahayakan. Sebenarnya keadaan ini berlaku kerana disebabkan beberapa kesalahan ketika memilih atau menggunakan sunscreen/sunblock sendiri.

Berikut dikongsikan beberapa kesalahan ketika menggunakan sunscreen/sunblock sehingga boleh membahayakan kulit anda?

Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Apabila kulit terdedah dengan panahan sinaran matahari, ia berpotensi menyebabkan kerosakan kulit. Hal ini kerana pendedahan sinar matahari menghasilkan sinar A dan B ultraviolet (UVA dan UVB).

Untuk sinaran UV B, ia boleh ‘dilawan’ oleh SPF (Sun Protection Factor), dan untuk sinar UV A, ia boleh ‘dihalang’ menggunakan PA. SPF sendiri adalah ukuran perlindungan pelindung matahari terhadap sinar UV B, manakala PA adalah ukuran perlindungan UV A. Semakin besar bilangannya, semakin besar perlindungan yang diberikan. Oleh itu, semasa anda ingin membeli sunscreen/sunblock, pastikan kedua-dua bahan itu ada di dalamnya.

TIDAK MENGAPLIKASIKAN SUNSCREEN/SUNBLOCK 15-30 MINIT SEBELUM KULIT TERDEDAH PADA SINARAN MATAHARI

IKLAN

Kesalahan ini paling biasa dilakukan. Ramai yang menggunakan sunscreen/sunblock hanya beberapa minit sebelum terdedah kepada cahaya matahari. Penggunaan sunscreen/sunblock yang betul harus digunakan 15-30 minit sebelum keluar rumah dan terkena cahaya matahari.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Kulit memerlukan masa untuk menyerap sunscreen/sunblock ke dalam lapisan kulit terutama jika terdapat beberapa bahan aktif daripada sunscreen/sunblock yang hanya berfungsi seketika setelah disapu pada kulit. Oleh itu, mulai sekarang, gunakan penggunaan sunscreen/sunblick 15-30 minit sebelum anda keluar rumah.

SAPUAN SUNSCREEN/SUNBLOCK TERLALU NIPIS

Jika kebiasaannya anda memang memakai sunscreen/sunblock, anda harus belajar teknik yang betul agar kulit wajah benar-benar dilindungi. Salah satu teknik yang sering diabaikan ialah menyapu sunscreen/sunblock terlalu nipis atau terlalu sedikit. Sekiranya anda menggunakan terlalu sedikit, fungsinya mungkin tidak optimum. Anda harus ingat bahawa kulit wajah adalah bahagian terluar yang bersentuhan langsung dengan pendedahan cahaya matahari, jadi perlindungan yang diberikan mestilah maksimum.

IKLAN
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Cara menggunakan sunscreen/sunblock untuk wajah memerlukan sekurang-kurangnya sejumlah dua ruas jari. Waktu terbaik untuk menggunakannya adalah pada peringkat terakhir penggunaan produk perawatan kulit wajah, iaitu selepas menggunakan pelembap. Tunggu pelembap meresap ke dalam kulit terlebih dahulu, kemudian sapukan sunscreen/sunblock pada kulit wajah secara merata dan teliti.

SAPUAN YANG TIDAK RATA PADA PERMUKAAN KULIT

Sapuan sunscreen/sunblock yang tidak rata dan merata boleh menyebabkan hasil perlindungan pada kulit anda tidak mencapai sasaran. Sekiranya anda ingin melindungi kulit wajah anda dari paparan sinar UV secara menyeluruh, pastikan anda meratakan sunscreen/sunblock di seluruh wajah anda, termasuk telinga, kelopak mata, bibir, dan leher anda. Titik-titik ini terdedah kepada kesan buruk dari sinar UV,. Oleh itu bahagian-bahan ini memerlukan perhatian lebih.

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Seringkali sunscreen/sunblock digunakan di bahagian pipi, dagu dan zon-T sahaja. Namun, bahagian lain juga memerlukan perlindungan yang sama. Bibir kering, misalnya, juga boleh terjadi kerana kurangnya perlindungan SPF dan pendedahan cahaya matahari yang terik.

IKLAN

TIDAK MENGULANG PENGGUNAAN SUNSCREEN/SUNBLOCK SETIAP 2-3 JAM

Jika anda berfikir bahawa sudah cukup dengan sekali sapuan sunscreen/sunblock, kulit anda sudah dilindungi secara maksimum daripada selaran cahaya matahari, anda salah! Pemakaian sunscreen/sunblock hanya dengan sekali sapuan sahaja tidak mampu melindungi kulit daripada selaran cahaya matahari sepanjang hari.

Sunscreen/sunblock mempunyai sifat ringan dan mudah larut apabila wajah terdedah dengan air. Apabila anda berpeluh atau mencuci muka, perlindungan dari sunscreen/sunblock yang anda gunakan akan hilang secara automatik. Oleh itu, anda perlu mengulangi penggunaan sunscreen/sunblock untuk melindungi wajah anda dari paparan cahaya matahari.

Photo by cottonbro from Pexels

Lakukan sapuan ulangan setiap 2-3 jam jika anda sentiasa berada di luar bilik yang terdedah kepada cahaya matahari. Namun, jika bersolek, anda boleh menggunakan teknik ini. Letakkan sunscreen/sunblock di atas span solekan, kemudian tepuk-tepukkan pada kulit wajah. Anda juga boleh memilih alternatif menggunakan sunscreen/sunblock berbentuk spray. Ianya lebih mudah digunakan. Hanya spray pada kulit wajah untuk perlindungan yang maksimum.

HIJABISTA: Sunscreen/sunblock tersedia dalam bentuk krim, semburan dan gel. Sunscreen/sunblock dalam bentuk krim lebih sesuai untuk kulit kering, gel untuk kulit berminyak atau berjerawat manakala semburan untuk kulit yang mempunyai banyak bulu roma.

Sumber kredit: Top image:

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI