Mungkin ramai di antara kita yang sudah biasa dengan sayur-sayuran seperti bayam, sawi, kangkong, kobis dan brokoli. Namun tahukah anda ada satu sayur hijau lain yang memiliki banyak faedah dan nutrisi untuk tubuh jika diamalkan sebagai salah satu resipi dalam diet seharian.

Kale merupakan sayur yang penuh dengan pelbagai sumber vitamin dan mineral yang hebat sekaligus bertindak sebagai salah satu sumber makanan yang memiliki unsur perubatan yang kuat.

Berikut adalah antara kelebihan dan manfaat Kale yang telah disokong oleh sains:

IKLAN

1. Sumber Vitamin C Yang Hebat.

Vitamin C merupakan salah satu unsur yang sangat penting dalam memastikan fungsi sel badan berjalan dengan baik. Sebagai contoh ia sangat penting untuk proses sintesis kolagen yang merupakan struktur protein yang banyak di dalam badan. Kale merupakan sumber makanan yang memiliki lebih banyak vitamin C berbanding sayuran lain yang mana ia memiliki 4.5 kali vitamin C berbanding bayam.

2. Membantu Merendahkan Kolesterol.

Jika badan kita memiliki kolesterol yang tinggi ia menjadi penyebab untuk terjadinya serangan jantung. Menurut laman sesawang healthline.com satu kajian mendapati yang dengan meminum jus kale selama setiap hati selama 12 minggu mampu meningkatkan kolesterol HDL (Baik) sebanyak 27% dan merendahkan paras LDL sebanyak 10 peratus dan dalam masa yang sama meningkatkan tahap antioksidan di dalam badan.

IKLAN
Kale, ‘Superfood’ Untuk Anda Yang Pentingkan Kesihatan.
Sumber gambar: Alleksana via pexels.com

3. Sumber Vitamin K Terbaik.

Kale, ‘Superfood’ Untuk Anda Yang Pentingkan Kesihatan.
Sumber gambar: Happy Kitchen.Rocks

Vitamin K merupakan nutrien penting yang diperlukan tubuh manusia. Ia sangat penting untuk proses pembekuan darah yang mana ia berfungsi untuk pengaktifan sesetengah protein dan memberi ia kebolehan untuk mengikat kalsium. Kalau nak tahu betapa banyaknya vitamin K, secawan Kale mentah mengandungi tujuh kali lebih banyak vitamin K berbanding keperluan harian yang disarankan.

4. Membantu Proses Penurunan Berat Badan

Kale, ‘Superfood’ Untuk Anda Yang Pentingkan Kesihatan.
Sumber Gambar: The New York Times

Sayur ini sangat rendah kalori dan mampu mengekang rasa lapar dengan membuatkan anda kenyang. Kerana ia sangat rendah kalori dan tinggi kandungan air menjadikan ia memiliki unsur ketumpatan tenaga rendah. Dalam sesetengah kajian, makan makanan dengan unsur ketumpatan tenaga rendah membantu proses penurunan berat badan.Sayur ini juga memiliki amaun kecil protein dan serat menjadikan ia salah satu sumber penting dalam proses penurunan berat.

IKLAN

Jadi, pernah anda makan Kale sebelum ini? Sayur ini banyak dijual di pasar raya besar. Mungkin selepas ini anda boleh mencuba sendiri dan rasai kehebatan sayur ini terhadap kesihatan diri.

Sumber: healthline.com
Sumber gambar: pexels.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI