Memotong kuku termasuk dalam perkara fitrah manusia. Ia tidak sepatutnya dibiarkan panjang dalam tempoh lama kerana melambangkan penampilan seseorang itu yang tidak bersih dan tidak terurus.

Lebih penting ia perlu sentiasa dipotong supaya tidak menyerupai gelagat sesetengah orang kafir yang menyimpan kuku.

Ini selaras dengan sabda: Nabi saw, maksudnya: “Sesiapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk daripadanya.” (Riwayat Ahmad)

Hikmah memotong kuku melambangkan kebersihan serta menghilangkan segala kotoran yang melekat atau terkumpul di celah kuku.

CARA MEMOTONG KUKU

Sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan, kemudian tangan kiri, memotong kuku kaki kanan kemudian kaki kiri.

IKLAN

Menurut Imam Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan kesekuruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelengkeng diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelengkeng sehinggalah ibu jari.


.

Sementara kuku kaki, bermula kaki kanan daripada jari kelengkeng sehinggalah ibu, kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehingga kelengkeng.

IKLAN

Harus seseorang memotong kukunya menggunakan gunting, pisau atau alat khas seperti pemoong kuku yang tidak mendatangkan mudarat.

Selesai memotong kuku dianjurkan membasuh tangan. Ini kerana jika seseorang itu menggaru badan sebelum tangan dibasuh dibimbangi boleh mengakibatkan penyakit.

Menurut kitab al-Fatawa al-Hindiyah dalam mazhab Hanafi, makruh memotong kuku menggunakan gigi kerana boleh mewarisi penyakit kusta.

IKLAN

WAKTU MEMOTONG KUKU

Bila-bila masa diharuskan memotong kuku apabila seseorang itu berkehendak berbuat demikian.


.

Menurut Imam Syafie, sunat memotong kuku itu sebelum mengerjakan solat junaat, sebagaimana disunatkan mandi, bersugi, memakai haruman dan berpakaian kemas sebelum ke masjid.
Bagi Ibnu Hajar ramimahullah sunat memotong kuku pada hari khamis atau pagi Jumaat atau pada hari Isnin.

Sumber kredit: akhbarkini.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI