Perasaan rindu itu merupakan sebuah perasaan yang normal apabila kita sudah lama tidak berjumpa dengan seseorang kita sayang. Kekasih hati, ibubapa, ahli keluarga mahupun rakan-rakan antara orang yang seringkali kita rindui.

Jika Timbul Rasa Rindu Pada Seseorang, Amalkanlah Pilihan Doa Pendek Dan Ringkas Ini.
Sumber gambar: Thirdman

Dalam Islam, ada beberapa doa yang boleh kita baca dan amalkan apabila rasa rindu itu menjelma dalam hati. Selamat beramal ya!

1. Surat Thahaa ayat 39

“Wa-alqaytu ‘alayka mahabbatan minnii walitushna’a’laa ‘ainii”

Artinya: Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu di asuh di bawah pengawasanku.”(Qs thaahaa:39)

2. Surat Al Fatihah

Doa yang sering kita baca setiap solat fardhu ini ternyata memiliki keistimewaan sangat besar. Al fatihah tidak hanya menjadi surah pembuka dalam Al-Quran, namun bacaan Al fatihah juga bisa membantu memperluas rezeki, mengubati penyakit, menjauhkan diri dari penyakit atau sifat pelupa, serta sebagai ubat kerinduan terhadap seseorang.

IKLAN

Baca juga: Hati Tidak Tenang Kerana Depresi, Lakukan 5 Amalan Ini Mengikut Cara Dalam Islam.

3. Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy syamsa Wal Qamara Ra aituhum Lii Sajidin.”

Maksudnya: “Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,” Wahai ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku” (Surah Yusuf: 4).

4. “Wa-alqaytu ‘alayka mahabbatan minnii walitushna’a’laa ‘ainii.”

Maksudnya: Dan aku telah melimpahkan kepadaMu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu di asuh di bawah pengawasanku” (Surah Thaahaa: 39).

IKLAN
Jika Timbul Rasa Rindu Pada Seseorang, Amalkanlah Pilihan Doa Pendek Dan Ringkas Ini.
Sumber gambar: Tayeb

5. “Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillahi rabbil alamin. Arrahmaanirrahiim. Maaliki yaumiddiin. Iyyaka nabudu waiyyaaka nastaiin. Ihdinashirratal mustaqim. shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghduubi alaihim waladhaalin.”

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya kepada Engkau-lah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukkan lah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat” (Surah Al Fatihah: 1-7).

6. “Yuhibbunahum kahubillahi wallazina amanuu ashaddu hubbanlillah.”

Maksudnya: “Mereka mencintainya (memuja dan mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai Allah, sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada Allah” (Surah Al-Baqarah: 165).

IKLAN

Baca juga: Kejayaan Di Akhirat Impian Seluruh Umat Islam. Lakukan Amalan Ini Untuk Mengecapi Kejayaan Dunia & Akhirat!

7. “Zuyyinalinnasi hubbushahawati minannisa’i walbani na walqanaathiril muqanthorotiminazzahabi walfidhah”

Maksudnya: “Dihiasi (dan dijadikan indah) bagi manusia kesukaan kepada benda-benda yang diingini, iaitu perempuan-perempuan dan anak-anak, harta-benda yang banyak dari emas dan perak” (Surah Ali-Imran:14).

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Jika Timbul Rasa Rindu Pada Seseorang, Amalkanlah Pilihan Doa Pendek Dan Ringkas Ini.