Jerawat Di Hidung Menganggu? Cuba atasi dengan cara ini kerana apabila anda mendapat benjolan merah pada hidung anda, ia boleh mengecewakan, terutamanya jika ia berada di tempat yang mudah dilihat orang. 

Tetapi ada cara mudah untuk membetulkannya! Jerawat boleh muncul di bahagian badan yang berlainan, termasuk hidung. Jerawat di bahagian dalam hidung boleh bermakna ada sesuatu yang tidak kena.

Artikel Berkaitan : Boleh Surutkan Jerawat & Serikan Wajah, Jangan Pandang Rendah Pada Bedak Sejuk!

Kadang-kadang orang mendapat benjolan di hidung mereka dipanggil jerawat. Ini boleh berlaku atas sebab yang berbeza, seperti apabila sel kulit lama terbina atau jika badan mereka tidak begitu kuat. Tetapi ada cara untuk membuat mereka pergi!

Antibiotik

Jerawat Di Hidung Menganggu? Cuba Atasi Dengan Cara Ini!

Jika anda mempunyai jerawat di hidung anda kerana kuman, anda memerlukan ubat khas yang dipanggil antibiotik untuk membantu menghilangkannya. Sesetengah antibiotik, seperti bacitracin dan mupirocin, boleh membuat hidung anda berasa lebih baik.

IKLAN

Ubat Jerawat

Jerawat Di Hidung Menganggu? Cuba Atasi Dengan Cara Ini!

Ubat jerawat dengan benzoyl peroxide boleh membantu menghilangkan jerawat di hidung. Terdapat juga satu lagi jenis ubat jerawat dengan retinoid yang juga boleh digunakan, tetapi penting untuk berbincang dengan doktor terlebih dahulu supaya anda tidak menyakitkan hidung anda. Hidung lebih sensitif daripada bahagian muka yang lain, jadi penting untuk berhati-hati.

Essantial Oil

Jerawat Di Hidung Menganggu? Cuba Atasi Dengan Cara Ini!

IKLAN

Menggunakan minyak khas seperti teatree dan neem untuk menghilangkan jerawat di hidung anda. Campurkan minyak dengan air suam dan letakkan pada hidung anda. Anda juga boleh mengambil bola kapas atau Q-tip dan meletakkan sedikit minyak di atasnya untuk mengetuk jerawat. Tetapi sebelum anda melakukan ini, pastikan kulit anda tidak alah kepada minyak yang anda ingin gunakan.

Air Hangat

Jerawat Di Hidung Menganggu? Cuba Atasi Dengan Cara Ini!

Jika anda mempunyai jerawat di hidung, anda boleh menggunakan air suam untuk membuat ia berasa lebih baik. Hanya perlu menggunakan tuala kecil yang telah direndam dalam air suam dan letakkan pada hidung anda untuk seketika, tiga kali sehari. Anda juga boleh menggosok hidung secara perlahan untuk menjadikannya lebih selesa.

IKLAN

Menjaga Kebersihan Area Hidung

Jerawat Di Hidung Menganggu? Cuba Atasi Dengan Cara Ini!

Penting untuk menjaga kebersihan muka terutamanya hidung. Anda boleh memakai topeng apabila anda keluar dan menggunakan tampalan khas untuk menutup jerawat. Pastikan anda mencuci muka anda setiap hari dan gunakan produk yang membantu mengekalkan kesihatan kulit anda.

Untuk merawat jerawat di hidung anda, anda boleh mencuba beberapa perkara ini. 

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI